Wanneer kruipen baby

 In mijlpalen

Kruipen baby

Wanneer gaat een baby kruipen? Een baby gaat gemiddeld ergens tussen de 7 en 10 maanden kruipen. Sommige kinderen zijn iets eerder en andere kinderen weer iets later. Ook zijn er kinderen die nooit gaan kruipen en bijvoorbeeld gaan billenschuiven. Je kan baby’s door middel van spelletjes, oefeningen en speelgoed materialen leren en stimuleren om deze ontwikkelingsmijlpaal te bereiken. 

Kruipen is een belangrijk ontwikkelingsproces voor baby’s. Het kruipen is een van de eerste manieren waarop baby’s zichzelf verplaatsen en hun omgeving verkennen. Ook ontwikkelen kinderen op deze manier motorische vaardigheden zoals evenwicht en coördinatie. Ondanks dat kruipen een positieve invloed heeft op de ontwikkeling van je baby, ontwikkelen kinderen zich over het algemeen ook goed als zij dit nooit gedaan hebben.

Lees in dit artikel over wanneer baby’s gaan kruipen, hoe zij dit leren, hoe lang deze fase duurt en waarom kinderen eerst achteruit kruipen. Ook kan je lezen over wat als baby’s het kruipen overslaan en hoe je jouw baby kan leren om deze mijlpaal binnen de ontwikkeling te bereiken. Verschillende linkjes naar artikelen met tips zijn opgenomen en voorbeelden van speelgoed waarmee je het kruipen kan stimuleren.

Kruipen baby. Samengevat:

  1. Baby’s gaan tussen de zevende en tiende maand kruipen.
  2. Kruipen is goed voor de ontwikkeling je kind.
  3. Kinderen die niet kruipen ontwikkelen meestal ook goed, maar zijn vaak later met staan en lopen.
  4. Niet leren kruipen is een normale verschijning binnen de ontwikkeling en kan komen door aanleg, omgevingsfactoren en lichamelijke afwijkingen.
  5. Kruipen stimuleer je door een uitdagende omgeving, goed speelgoed en spelletjes te doen in buiklig.

Boekentips ontwikkeling baby en leren kruipen

Deze boeken zijn te koop via bol.com.

Vanaf wanneer gaat een baby kruipen?

Vanaf wanneer kruipen baby’s voor het eerst? Baby’s gaan gemiddeld kruipen tussen de zevende en tiende maand. Het is wel belangrijk om je te beseffen dat kinderen zich allemaal in hun eigen tempo ontwikkelen. Op basis van onderzoek kan dus slechts aangegeven worden in welke maand baby’s gemiddeld leren kruipen. Het kan dus heel goed dat jouw kindje iets eerder of later deze mijlpaal bereikt. Dit zegt in de meeste gevallen niks over het verdere verloop van de motorische ontwikkeling.

Op de website van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ) wordt 8,3 maand aangehouden dat een kind gemiddeld gaat kruipen. Maar er zijn ook kinderen die al bij 5 maanden oud gaan kruipen of pas op het moment dat zij 13 maanden oud zijn. Lees verder over de mijlpalen binnen de motorische ontwikkeling van je baby in onderstaand artikel:

Waarom kruipen baby’s achteruit?

Het komt regelmatig voor dat een baby eerst achteruit en daarna pas vooruit leert tijgeren of kruipen. Dit hoort bij het normale ontwikkelingsproces van kruipen. Kinderen die achteruit kruipen zetten zich vaak eerst af met hun handen en duwen zich op die manier juist naar achter.

Hoe kruipt een baby?

De baby ontdekt spelenderwijs op welke manier zij de handen en/of voeten moeten gebruiken om ook naar voren te kunnen bewegen. Vaak gaan kinderen eerst tijgeren om vervolgens te leren dat het nog effectiever is om te bewegen met de buik en billen in de lucht. Lees meer over hoe een baby kruipt, de ontwikkeling van het kruipproces en stadia van kruipen in artikel Ontwikkeling van het kruipen.

Hoe lang kruipt een baby?

De fase van het leren kruipen, van tijgeren tot kruipen, duurt ongeveer 4 maanden. Zodra kinderen goed kunnen lopen zullen zij over het algemeen stoppen met kruipen als manier om voort te bewegen. Vaak zie je dat kinderen tijdens het spelen nog wel regelmatig blijven kruipen.

Kruipen overslaan

Wat als je kind niet gaat kruipen? Niet alle kinderen gaan kruipen. Zij slaan deze fase binnen de motorische ontwikkeling over en gaan direct staan of lopen. Ook zijn er kinderen die zich op andere manieren gaan voortbewegen voordat zij gaan lopen. Sommige kinderen (5 tot 10%) gaan zich een periode huppend op hun billen voortbewegen, de zogenaamde billenschuivers of poepschuivers.

Ook komt het heel soms voor (< 1%) dat kinderen zich gaan voortbewegen door middel van draaien om de horizontale as, of door in rugligging de rug omhoog te duwen en zich met de benen af te zetten. Een soort krabbeweging. Tot slot is er ook een klein percentage (eveneens < 1%) die zich kronkelend op de rug voortbeweegt als een soort slang.

Manieren van billenschuiven

Je ziet over het algemeen drie manieren of vormen van billenschuiven bij kinderen. Namelijk;

  1. In kleermakerzit, dan wel met één of twee billen op de grond
  2. Zittend op de billen en met beide benen lichtjes naar voren gebogen
  3. Zittende op de billen met één been lichtjes naar voren gebogen en één been gestrekt naar voren

Lees meer over billenschuiven in onderstaand artikel:

Waarom kruipt mijn baby niet?

Het billenschuiven of op andere manieren voortbewegen in plaats van kruipen zijn normale variaties in de voorstadia van het staan en lopen. Het is niet helemaal bekend waarom sommige baby’s wel en andere baby’s niet gaan kruipen. Waarschijnlijk heeft het te maken met aanleg, omgevingsfactoren, lichamelijke kenmerken en lichamelijke afwijkingen.

  1. Erfelijkheid: Regelmatig zie je dat bij een baby die niet kruipt één van de ouders zich als baby ook op een manier heeft voortbewogen en lijkt erfelijkheid dus een rol te spelen.
  2. Omgevingsfactoren: Ook kunnen omgevingsfactoren van invloed zijn waarom baby’s niet gaan kruipen. Kinderen die weinig speeltijd krijgen op de buik en/of te vroeg door ouders worden gestimuleerd te gaan zitten, staan of lopen worden afgeremd in het leren kruipen.
  3. Lichamelijke kenmerken of afwijkingen: Tot slot kunnen lichamelijke kenmerken, zoals een groot zwaar hoofd en of lichamelijke afwijkingen de reden zijn waarom kinderen niet gaan kruipen. Je kan je voorstellen dat kinderen met een relatief zwaar hoofd het niet prettig vinden om in buiklig te spelen en hierbij het hoofd te moeten optillen. Vanuit buiklig gaan kinderen vaak tijgeren en kruipen.

Is het erg als kinderen niet leren kruipen?

Kinderen die alleen billenschuiven en de fase van kruipen overslaan bereiken over het algemeen iets trager de verschillende motorische mijlpalen zoals het leren lopen. Op de lange termijn zijn er over het algemeen geen motorische gevolgen aangetoond.

Wel heeft het kruipen een positief effect op verschillende andere ontwikkelingsgebieden van je kind. Lees hierover meer in het artikel ‘Waarom kruipen zo belangrijk is‘. Het is daarom wel aan te raden om het kruipen van je kind te stimuleren. En als jouw kind ondanks jouw hulp toch niet leert kruipen, maak je dan niet ongerust. Jouw kindje zal zich waarschijnlijk ook goed ontwikkelen. Maak jij je toch zorgen? Lees dan ook het onderstaande artikel over signalen motorische problemen. Of neem contact op met de huisarts en/of een kinderfysiotherapeut.

Baby leren kruipen

Hoe leer je een baby kruipen? Richt de omgeving zo in dat je baby gestimuleerd wordt te gaan kruipen. Leg je kind regelmatig op zijn buik op een niet al te gladde vloer. Zorg voor interessante prikkels, het juiste speelgoed en doe spelletjes in buiklig met je baby.

Op het moment dat de omgeving zo is ingericht dat je kind gestimuleerd wordt te gaan kruipen, zullen de meeste kinderen automatisch leren kruipen. Als jouw baby laat is met kruipen en/of als jouw baby op andere manieren voortbeweegt, denk aan bilschuiven, kan je spelenderwijs door middel van oefeningen en spelletjes je kind proberen te verleiden te gaan kruipen. Lees hieronder het artikel met tips hoe je jouw baby kan leren kruipen. Kijk ook naar de tips voor speelgoed om je kind te leren kruipen.

Kruip speelgoed

Al het speelgoed wat kinderen uitdaagt om vanuit buiklig mee te spelen is geschikt als speelgoed om het kruipen te leren. Top vijf voorbeelden van speelgoed waarmee je kruipen kan stimuleren:

  1. Opblaasbare kruiprol
  2. Kruip en leer baby beer of hond
  3. Dieren draaibal
  4. Walking krab
  5. Waterspeelmat

Tips stimuleren kruipen

Op deze website zijn verschillende vragen over de ontwikkeling van kinderen en kruipen beantwoord. Hieronder zijn de best gelezen artikelen opgenomen die eerder zijn gepubliceerd op deze website. Deze artikelen bevatten ook tips hoe je het kruipen van je kind kan stimuleren. De beste vijf tips zijn hieronder samengevat.

Top 5 tips kruipen stimuleren

  1. Geef je kind veel grondspeeltijd en doe samen spelletjes in buiklig
  2. Stimuleer en/of help je kind niet te snel om te gaan zitten, staan en lopen en volg de natuurlijk ontwikkeling van je kind.
  3. Gebruik geen zit- of loophulp apparaten waarin je baby hangt of zit en zich met wieltjes kan voortduwen.
  4. Leg je kind regelmatig in buiklig op een ronde (skippy) bal of kruiprol.
  5. Zet je kind vanaf 36 maanden regelmatig vanuit buiklig of tijdens het tijgeren in de kruiphouding. Ondersteun hierbij het lichaam van je kind. Forceer dit niet en doe dit alleen als je kind het leuk vindt.

Lees ook wanneer een baby kan:

Showing 4 comments
  • Evert
    Beantwoorden

    Mijn zoon is 13 maanden en kruipt nog niet. Wel tijgert hij door het huis en trekt zich graag overal aan op. Ik ga de spelletjes voor het kruipen oefenen met hem. Benieuwd of het werkt.

pingbacks / trackbacks

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen

0