Spelen op buik stimuleren baby

 In Tips

Hoe stimuleer je het spelen op de buik bij baby’s?

Buikspeeltijd is erg belangrijk omdat jouw baby op deze manier spelenderwijs de spiertonus in zijn bovenlichaam, nekspieren, armen, handen en vingers ontwikkelt. Het evenwicht en de hoofdbalans wordt getraind en de baby leert te focussen door naar een speeltje te kijken of naar de persoon met wie hij speelt.

Door veel te spelen op de buik worden automatisch andere motorische vaardigheden geoefend. Buikspeeltijd is een prima voorbereiding voor het leren rollen en kruipen bijvoorbeeld!

Spelletjes in buiklig voor baby’s van 1 – 3 maanden

 • De baby in buiklig zachtjes masseren en zacht liedjes zingen of een cd afspelen
 • De baby in buiklig op verschillende manieren stimuleren door zachtjes te strelen vanaf de nek tot aan de billen, op zijn rug te blazen, te kriebelen, te masseren, zachtjes te kloppen met je vingers, verschillende stofjes over de rug te wrijven enzovoorts.
 • Ga op je rug liggen en leg de baby op zijn buik op jouw bovenlichaam en praat en kijk naar jouw baby
 • Ga in zijlig op de grond liggen en schuif jouw onderarm onder de borstkas van jouw baby. De bovenarmen van de baby bevinden zich over jouw onderarm. Jouw baby steunt nu zelf een beetje op zijn onderarmen! Het is prettig om jouw eigen hoofd met een kussen te ondersteunen.
 • Ga eerst met gestrekte benen op de grond zitten en leg vervolgens jouw baby dwars over jouw bovenbenen. Een mooie evenwichtsoefening! Voor extra steun kan je jouw hand op de billen leggen.

Spelletjes in buiklig voor baby’s van 3 – 6 maanden

 • Als je een grote gymbal of strandbal hebt is het erg leuk om jouw baby in buiklig op de bal te laten schommelen. Dit doe je door jouw baby iets onder de oksels te ondersteunen en vervolgens de baby van voor naar achter te laten bewegen. Zet jouw kindje zich af als zijn voeten de grond raken?
 • Leg jouw kind in buiklig op de grond en leg allerlei speeltjes in een kring om hem heen. Je kan beginnen door eerst één interessant speeltje op de grond te leggen.
 • Hetzelfde spelletje als hierboven, maar dan met een hangend speeltje schuin voor het hoofd van jouw baby. Je kan het speeltje rustig van links naar rechts laten zwaaien.
 • Ga allebei in buiklig op de grond liggen, neus tegen neus en speel samen met een speeltje of praat en zing een liedje. Je kan ook naast de baby liggen en/of dit steeds afwisselen, maak het spannend!
 • Het is ook leuk om in deze positie alle lichaamsdelen van jouw baby te strelen en de lichaamsdelen te benoemen die je aanraakt.
 • Bij mooi weer kan je de rand van het kinderbadje gebruiken als steun voor jouw baby. Jouw baby ligt niet in het badje, maar voor het badje met zijn armen over de rand en kan op deze manier spelen met de spullen in het badje. Houdt continue toezicht!
 • Voor bovenstaand spelletje kan je als steun ook jouw bovenbeen gebruiken. Jouw baby ligt dan met zijn borst op jouw bovenbeen en kan met zijn handjes de grond raken en eventueel een speeltje pakken.
 • Ga met een spiegel voor het kind in buiklig op de grond gaan liggen, de spiegel maakt het extra interessant voor jouw baby en zal stimuleren om het langer vol te houden.

Spelletjes in buiklig voor baby’s en kinderen die al wat ouder zijn

 • Ook als jouw kind al kan kruipen of zelfs lopen is het goed voor de ontwikkeling om af en toe in buiklig te spelen. Dit kan je stimuleren door samen in buiklig een boekje te lezen, een toren te bouwen, een bal over rollen, etc.
 • Samen onder een deken verstoppen in buiklig. Je kan natuurlijk ook samen onder de deken met behulp van een zaklamp een boekje lezen!
 • Een wedstrijd gekke bekken doen. Dit kan je extra aantrekkelijk maken door jouw kind in buiklig op het grote bed te laten liggen. Jij kan eventueel ook in builig op het bed gaan liggen of voor het bed gaan zitten.

Lees ook:

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen

0