Wanneer kan een baby staan

 In Artikel, mijlpalen

Wanneer gaat een baby optrekken en staan?

Op welke leeftijd kan een baby staan? Het optrekken en staan is een grof motorische mijlpaal die jouw kind ergens in het eerste levensjaar bereikt. Andere mijlpalen binnen de motorische ontwikkeling van jouw baby zijn rollen, tijgeren en kruipen, zitten en lopen.

Jouw baby zal waarschijnlijk eerst leren tijgeren, kruipen en zitten. Daarna zal je kindje zich waarschijnlijk aan een tafel of de box gaan optrekken en proberen te staan. Eerst kan jouw baby nog alleen staan door zich ergens aan vast te houden en uiteindelijk ook zonder steun. Om te kunnen lopen zal een kind eerst moeten kunnen staan. Lees in dit artikel in welke maand baby’s gemiddeld gaan optrekken en staan. En hoe je het optrekken en staan van je baby kan oefenen en stimuleren.

Boekentips ontwikkeling baby: 

 1. Kind in ontwikkeling, A.C. Bilo
 2. Ontwikkeling in vogelvlucht, M. Delfos
 3. Motorische ontwikkeling van kinderen, J. Netelenbos
 4. Stap voor Stap, L. verhoeven
 5. Hey baby, L. van Bouchout
 6. Veilig door het eerste jaar, B. Smulders

In dit artikel lees je:

 • Wanneer kinderen gemiddeld kunnen optrekken en staan
 • Linkjes naar spelletjes en activiteiten om het staan en optrekken te oefenen en stimuleren
 • Hoe je kan signaleren of jouw kindje een achterstand heeft
 • Linkjes naar andere artikelen en informatie over motorische mijlpalen
wanneer kan baby staan

Foto gemaakt door Nathan Dumlao on Unsplash

Motorische ontwikkeling baby’s

Voordat we ingaan op welke leeftijd kinderen gaan oprichten en staan is het goed om iets te weten over de ontwikkeling van de kinderen. Staan en optrekken is een belangrijk onderdeel van de motorische ontwikkeling van je baby. Naast de motorische ontwikkeling zijn er nog andere ontwikkelingsgebieden van kinderen. Zoals de lichamelijke-, sociaal-emotionele-, cognitieve– en spraak en taal ontwikkeling.

De motorische ontwikkeling kan je vervolgens weer onderverdelen in twee aparte gebieden. De  grof- en fijn motorische ontwikkeling. Het staan en optrekken valt onder de grove motoriek. Bij fijne motoriek moet je denken aan het reiken en grijpen en vastpakken van objecten door je baby. Andere mijlpalen binnen de grove motoriek zijn rollen, tijgeren, kruipen, zitten en lopen.

Lees onderstaande artikelen als jij meer wilt lezen over de motorische ontwikkeling en de grof motorische mijlpalen. Of lees verderop in dit artikel over de ontwikkeling van het optrekken en staan en op welke leeftijd kinderen gemiddeld deze mijlpalen bereiken.

Lees de artikelen:

Hoe verloopt ontwikkeling optrekken en staan?

Lees verder in dit artikel over de ontwikkeling van het oprichten en staan. En in welke maand baby’s gemiddeld staan met steun en staan zonder hulp.

welke leeftijd staan baby

Foto gemaakt door Juan Encalada on Unsplash

Ontwikkeling staan en optrekken baby

Hoe verloopt de ontwikkeling van het staan van je baby? Het leren staan verloopt bij kinderen in fases. Ook zijn er verschillende kenmerken te benoemen die met de ontwikkeling van het staan te maken hebben. Om in te kunnen schatten wanneer jouw kindje toe is aan optrekken en staan, is het handig om iets over deze fases en kenmerken te weten.

Frustratie bij leren staan

Vaak zien we een korte periode frustratie bij baby’s die leren optrekken en staan. Zij kunnen zich namelijk wel optrekken tot stand, maar durven niet weer te gaan zitten. Nadat jij als ouder je kindje weer hebt geholpen te gaan zitten, gaat hij of zij gelijk weer staan. En begint het ritueel opnieuw….

Voorwaarde voor staan

De ontwikkeling van de hoofdbalans is een belangrijke voorwaarde voor het kunnen staan. Zonder stabiele hoofdbalans zal je kind niet (stabiel) kunnen zitten, staan of lopen. Het kunnen staan is vervolgens weer een voorwaarde om te kunnen lopen. Vervolgens leert een kind zitten en gaan kinderen over het algemeen eerst kruipen voordat zij gaan staan. Vanuit de zit- of kruihouding gaan baby’s zich optrekken tot staan. Er zijn echter ook kinderen die het kruipen als ontwikkelingstap volledig overslaan en gaan billenschuiven of direct gaan staan en lopen.

Wanneer kan een baby staan? Kijk naar de ontwikkeling van je kind!

Je kan beter inschatten wanneer jouw kindje toe is aan optrekken en staan, op het moment dat je de verschillende fases en kenmerken van de motorische ontwikkeling en het optrekken en staan herkent.

Fases optrekken en staan per leeftijd

 • 5 maanden        Het kind zakt niet meer door de knieën wanneer hij rechtop gezet wordt
 • 6-7 maanden    Het kind gaat zich proberen op te trekken tot een zitpositie
 • 9 maanden        Het kind kan zich vanuit rugligging direct optrekken tot in zitpositie
 • 10 maanden      Het kind kan zich optrekken tot een staande positie

Verder lezen over de ontwikkeling en fases van de hoofdbalans en het staan en lopen? En ook benieuwd naar wanneer kinderen gaan kruipen en zitten? Lees dan onderstaande artikelen.

Lees de artikelen:

Maar op welke leeftijd kan een baby zelf staan?

Lees verderop in dit artikel op welke leeftijd een baby staat zonder steun of hulp.    

baby staan zonder steun

Foto gemaakt door Juan Encalada on Unsplash

Wanneer kunnen baby’s optrekken tot staan?

Vanaf welke leeftijd zal jouw baby ongeveer gaan optrekken en staan? Per kind kan dit nog behoorlijk verschillen. Je hebt hele snelle en wat langzamere baby’s. Dat is ook helemaal niet erg. Doordat er veel onderzoek is gedaan naar de ontwikkeling van kinderen, kan wel aangegeven worden op welke leeftijd kinderen gemiddeld kunnen optrekken en staan.

Baby staan met hulp

Gemiddeld kunnen kinderen rond de 5 maanden met hulp van de ouder in staande positie worden gezet zonder door de knieën te zakken. Rond de 6 maanden kan een baby staan indien hij of zij wordt vastgehouden. En rond de 7 maanden kan een baby staan met steun.

Baby staan zonder steun

Gemiddeld kunnen baby’s met 9 maanden zich aan bijvoorbeeld de box of een stoel vasthouden op het moment dat zij worden neergezet. Bij 10 maanden gaan kinderen uit zichzelf staan en is de rug helemaal recht. Ook kunnen zij ook weer uit zichzelf gaan zitten vanuit staande positie.

Hoe lang tussen staan en lopen?

Zoals hierboven beschreven kunnen kinderen gemiddeld rond de 10 maanden zichzelf oprichten en staan zonder steun. Hoe lang duurt het voordat kinderen dan gaan lopen? Ook dit kan natuurlijk weer flink verschillen tussen kinderen. Maar op basi van gemiddelden en volgens welke stappen kinderen zich over het algemeen ontwikkelen kan hierover wel iets gezegd worden. Lees hiervoor het artikel Ontwikkeling staan en lopen baby.

Problemen ontwikkeling

Alle kinderen ontwikkelen zich in hun eigen tempo. Het is dus niet nodig om je gelijk zorgen te maken als jouw kindje eerder of later leert optrekken en staan. Als jij je toch zorgen maakt of wil weten waarom jouw baby niet kan staan, neem je contact op met de huisarts of het Centrum voor Jeugd en Gezin bij jou in de buurt.

Hoe merk je dat baby achterstand heeft met staan?

Er zijn bepaalde signalen die kunnen wijzen op problemen binnen de motorische ontwikkeling van kinderen en baby’s. Wil je weten op welke signalen (huis)artsen letten? Lees dan het onderstaande artikel voor meer informatie. In dit artikel is een lijst met signalen uitgeschreven die kunnen wijzen op mogelijke achterstanden in de ontwikkeling van baby’s.

Lees de artikelen:

Hoe stimuleer je optrekken en staan bij je baby?

Lees verderop in dit artikel hoe je spelenderwijs de ontwikkeling van je baby kan stimuleren. Leuke speeltips, spelletjes en activiteiten. En geschikt speelgoed wat je kan inzetten om te oefenen met het optrekken en staan.     

Hoe oefen en stimuleer je staan baby

Foto gemaakt door Paul Hanaoka on Unsplash

Optrekken en staan oefenen

Veel ouders vinden het leuk om spelenderwijs de ontwikkeling van hun baby te stimuleren. Dit kan door leuke spelletjes en activiteiten met je kind te doen. Dit werkt het best als de spelletjes aangepast zijn op de leeftijd en ontwikkelingsfase van je baby. Zie hieronder artikelen met allemaal leuke tips en spelletjes per leeftijd en ontwikkelingsfase van je kind. Ook zijn er speeltips voor het specifiek stimuleren van het optrekken en staan van je baby.

Lees de artikelen:

Baby optrekken speelgoed

Op deze website zijn ook tips voor geschikt speelgoed en leuke uitjes per leeftijdsfase van je baby beschreven. Tot slot is een echte aanrader het boekje Hey Baby. In dit boekje kan je veel leuke speeltips vinden om de ontwikkeling van je baby te stimuleren en verbinding te maken met je kind. Ook een leuk kraam cadeau.

Lees de artikelen:

Wanneer is jouw kindje gaan staan?

Kan jouw baby zichzelf al optrekken en zelfstandig staan? Is jouw kindje ook eerst gaan zitten en kruipen alvorens te gaan staan? Leuk als je jouw ervaringen met ons deelt. Dit kan door een reactie te plaatsen onderaan dit artikel.

Andere opmerkingen naar aanleiding van dit artikel? Deze kan je delen door onderaan dit artikel een reactie achter te laten en/of door ons te e-mailen.

Welke leeftijd baby staan samengevat:

Alle kinderen ontwikkelen zich in hun eigen tempo. Maar gemiddeld gaan baby’s vanaf 10 maanden uit zichzelf staan. Een belangrijke voorwaarde om te kunnen staan is het hebben van voldoende hoofdbalans en kracht in de benen en romp.

Lees ook de artikelen:

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen

0