Kan het kwaad om een baby met behulp van een kussen te laten zitten?

 In Vraag en antwoord

Kan het kwaad om ons kindje van 8 weken al te laten zitten met behulp van kussens? Krijgt hij hier een krom ruggetje van?

Wanneer een baby laten zitten?

U vraagt deze vraag waarschijnlijk omdat u ziet hoe uw kindje inzakt en naar voren gaat hangen als u het probeert neer te zetten. U heeft een heel goede opmerkzaamheid. Baby’s van 8 weken kunnen nog niet zitten en behoren nog niet neergezet te worden. Zij horen nog overwegend horizontaal liggend te zijn, behalve als je ze een boertje moet laten doen. Als je ze te vroeg neerzet heeft dat inderdaad gevolgen voor de rug. Je kindje zal vaker met een ronde rug zitten, wat niet het geval is als kinderen de tijd en gelegenheid krijgen om zich natuurlijk te ontwikkelen. Ook zal je kind later een hoger risico voor rugklachten hebben.

Oefenen door te spelen

De belangrijkste reden is dat de wervelkolom pas rechtop kan zijn als de spieren sterk genoeg zijn om hem rechtop te houden. De spieren worden pas sterk als ze gebruikt worden. Veel mensen denken daarom dat ze hun kindje moeten laten oefenen om die spieren sterk te maken door ze rechtop te zetten ondersteund met kussens. Dit is echter niet juist. De spieren van de rug worden sterk door ze te gebruiken in het spelen op de vloer en wanneer je kindje al spelend gaat omrollen en tijgeren. Vooral op de buik liggen, geeft je baby alle gelegenheid de rugspieren te versterken. Pas als je kind zich zelf kan oprichten tot zit is de rug klaar voor rechtop zitten. Geef je baby dus alle gelegenheid om op de vloer of in de box te liggen, zodat hij zich zelfstandig kan ontwikkelen. Omrollen naar de buik en van de buik naar de rug komt dus eerst. En dan komt het tijgeren, dit is op de buik voort bewegen. Het zitten ontwikkelt zich tegelijk met het kruipen. Het ene kindje zal eerst kruipen en het andere kindje eerst gaan zitten.

Eigen tempo

Deze ontwikkeling kan een kind geheel zelfstandig maken, ieder kind op zijn eigen tempo en op zijn eigen manier. Deze ontwikkeling verstoren we als we menen dat het sneller moet of dat we daarin moeten helpen. Waarin je je kind wel kunt ondersteunen is voldoende interessant speelgoed om hem heen waardoor hij uitgedaagd wordt. En tijdens de verzorgingsmomenten veel tegen hem praten.

En tijdens het eten?

Dit duurt vaak best wel lang en je kindje krijgt dan vaak al fruithapjes of ander vast voedsel, waarvoor het handig is dat ze rechtop zijn. Dat zijn dan de uitzonderingen. Geef ze te eten bij jou op schoot zittend en met de rug tegen jouw buik. Je kindje kan dan goed het bord met eten zien en heeft een gemakkelijk steun tegen jouw lichaam aan. Na het eten kun je ze dan meteen weer op de grond laten liggen zodat ze weer verder kunnen spelen, wat voor baby’s hetzelfde is als oefenen.

Lees ook:

Showing 1 comments
 • Karin
  Beantwoorden

  Beste,

  Onze zoon heeft een baby van 11 weken. Vandaag zagen we in een filmpje dat onze kleinzoon in een zithulp was gezet. Ik heb dit nog niet in het echt gezien en ik weet er ook de naam niet van. Dat is toch veel te vroeg ? Kan u mij advies geven aub ?
  Dank u

  Vriendelijke groeten
  Karin

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen

0