Billenschuiven

 In Artikel

5- 20 % van de kinderen zal zich zittend op de billen voortbewegen in plaats van te kruipen.
Soms zal een lichamelijke aandoening of beperking de oorzaak zijn: denk bijvoorbeeld aan gewrichts- of spierproblemen, aangeboren afwijkingen, mentale retardatie, enz.

Oorzaken billenschuiven

Veel vaker is er geen aantoonbare oorzaak. Factoren die mogelijk een oorzakelijke rol kunnen spelen zijn: gladde vloeren, veel tijd doorbrengen in een kinderzitje of loopstoel, waardoor de bewegingsvrijheid beperkt wordt. Misschien speelt ook het advies kinderen niet op hun buik te laten slapen een rol. Hierdoor ontwikkelen zij mogelijk een achterstand in bepaalde bewegingen, denk aan bijvoorbeeld omrollen. Er zijn aanwijzingen dat billenschuiven overerfbaar is en het lijkt wat vaker bij meisjes voor te komen dan bij jongens.

Billenschuiven invloed op ontwikkeling?

Het gemiddelde kind gaat normaal los lopen rond 12-14 maanden. De billenschuiver meestal pas met 16 maanden. Het billenschuiven zelf begint meestal rond de 11 maanden. Op langere termijn zijn er geen noemenswaardige verschillen aangetoond in de motorische ontwikkeling van billenschuivers en kruipers. Wel worden bepaalde mijlpalen, zoals los gaan lopen vaak wat later bereikt. Bovenstaande geldt alleen voor billenschuiven waar geen oorzaak voor is aangetoond.

Moet billenschuiven behandeld worden?

Een behandeling is niet nodig, omdat er sprake is van een normale ontwikkelingsvariant en er op lange termijn geen problemen te verwachten zijn. Fysiotherapie is dan ook niet noodzakelijk. Indien er een lichamelijke oorzaak blijkt te zijn zal deze uiteraard zo mogelijk bestreden moeten worden.

Lees ook:

Bron: I.H.M. Von Asmuth- Happener, Billenschuiven,Kleine kwalen bij kinderen, Elsevier Gezondheidszorg, 2e druk

Comments
pingbacks / trackbacks
  • […] niet zo ver. Die is op dit moment aan het ‘tijgeren’, de voorloper van kruipen. Fien was een kontschuiver, zo noemen ze dat geloof ik. Razendsnel was ze daarin, maar kruipen schijnt beter te zijn, heb ik […]

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen