Grof motorische mijlpalen baby 0 – 1 jaar

 In mijlpalen

Wanneer gaat een baby draaien, zitten, tijgeren, kruipen, staan en lopen?

Tijdens het eerste levensjaar ontwikkelt een baby zich ontzettend snel op allerlei ontwikkelingsgebieden. Zo ook op het motorische vlak. De belangrijkste grof motorische mijlpalen van een baby tijdens het eerste levensjaar zijn rollen, draaien, zitten, tijgeren, kruipen, staan en lopen. In dit artikel lees je vanaf welke maand baby’s gemiddeld deze motorische mijlpalen bereikt. Wij raden het boek Kind in ontwikkeling aan als je op zoek bent naar meer informatie over de grof motorische mijlpalen van baby’s en informatie over de normale en afwijkende (motorische) ontwikkeling bij kinderen. 

Baby’s kunnen gemiddeld rond de 7 maanden draaien van de buik naar de rug en andersom. Ook leert een baby rond de 7 maanden zitten zonder hulp. Op de leeftijd van 9 à 10 maanden gaan baby’s gemiddeld kruipen. En rond de leeftijd van 10 maanden kunnen zij zelfstandig staan en gemiddeld rond de leeftijd van 13 maanden gaan baby’s lopen.

Lees verder over de grof motorische ontwikkeling baby 0 – 1 jaar in onderstaande schema’s. De schema’s zijn een bewerking van de schema’s opgenomen in het handboek ‘Motorische ontwikkeling bij kinderen’ van J. Bernard Netelenbos. Wil je ook weten hoe je de ontwikkeling van de motoriek bij kinderen kan stimuleren? Lees dan de tips en speeltips beschreven op deze website en het boek  Stap voor Stap met veel oefeningen en tips hoe de motoriek bij baby’s en peuters gestimuleerd kan worden.

Wanneer kan een baby draaien op de rug en op de buik?

3-4 maanden Het kind kan draaien van de zij op de rug
5 maanden Het kind kan draaien van de rug naar de zij
7-8 maanden Het kind kan draaien op de rug en op de buik

Wanneer kan een baby zitten?

3-4 maanden Het kind kan met ondersteuning één minuut zitten. Kort daarna kan het kind zitten zonder hulp, de handen steunen dan op de grond.
7-8 maanden Het kind kan zitten zonder hulp, eerst met een gekromde rug en later met een rechte rug en de beentjes gestrekt.

Wanneer gaat een baby tijgeren of buik-kruipen?

1-2 maanden Het kind kan zijn hoofd en borst optillen. Hierdoor is het mogelijk dat het kind goed naar voren kan kijken en naar voorwerpen gaat grijpen. Bij het grijpen zullen de  armen uitgestrekt worden, waardoor het kind naar voren glijdt.
7-8 maanden Het kind kan gecoördineerd tijgeren

Wanneer gaat een baby kruipen?

8-10 maanden Het kind kan zich voortbewegen op handen en knieën (kruipen).
12 maanden Het kind kan nu ook voortbewegen op handen en voeten. Dit wordt de olifantenloop genoemd.

Wanneer gaat een baby staan, zich oprichten?

5 maanden Het kind zakt niet meer door de knieën wanneer hij rechtop gezet wordt
6-7 maanden Het kind gaat zich proberen op te trekken tot een zitpositie
9 maanden Het kind kan zich vanuit rugligging direct optrekken tot in zitpositie
10 maanden Het kind kan zich optrekken tot een staande positie

Wanneer gaat een baby lopen?

10 maanden Het kind gaat lopen terwijl hij zich vasthoudt aan objecten
11-12 maanden Het kind kan lopen aan de hand van een volwassenen
13 maanden Het kind kan zelfstandig lopen

Showing 25 comments
 • Dr. bob
  Beantwoorden

  Voor zelfstandig lopen (los lopen) staat een periode van 11 tot uiterlijk 18 maanden volgens het Erasmus MC. 13 maanden is een te krap window.

 • tamara
  Beantwoorden

  ik vind het allemaal wel erg krap gerekend…

  • Kijk op Ontwikkeling
   Beantwoorden

   Alle kinderen ontwikkelingen zich natuurlijk op hun eigen manier en tempo. De schema’s geven slechts een indicatie. Het kan dus heel goed dat uw kind bepaalde dingen uit het schema nog niet kan. Dit hoeft geen reden tot zorg te zijn. Deze schema’s zijn gebaseerd op een bewerking van J. Bernard Netelenbos uit het handboek ‘Motorische ontwikkeling bij kinderen’

 • Natascha
  Beantwoorden

  Mijn zoon is 1 jaar en 1 maand die trek zich zelf nog niet op en loopt ook nog niet is dat wel goed dan ik hoop dat iemand antwoord weet

  • Kijk op Ontwikkeling
   Beantwoorden

   Alle kinderen ontwikkelen zich in hun eigen tempo. Als uw kind zich op andere gebieden gewoon lekker ontwikkelt is er niet direct een reden tot zorg. Het kan natuurlijk geen kwaad om de ontwikkeling (spelenderwijs) te stimuleren, zie ook de tips op deze website: https://www.kijkopontwikkeling.nl/baby/ontwikkeling-stimuleren/stimuleren-motoriek/
   Succes!

  • Ruud
   Beantwoorden

   Onze dochter liep pas met 18 maanden. Sommige kinderen zijn nou eenmaal wat langzamer op bepaalde gebieden. Meestal zijn ze met iets anders dan weer sneller. Uiteindelijk leren ze echt allemaal wel lopen 🙂

  • pascale
   Beantwoorden

   mijn dochter kroop heel veel toen ze 1jaar was en heeft zich maar recht getrokken op 14maand en liep op18maand. is allemaal normaal

 • Marijke
  Beantwoorden

  Er is variatie in wanneer kinderen hun motorisch mijlpalen behalen. Sommige dingen slaan ze over, over sommigen vaardigheden doen ze langer. In oa het schema van Touwen kun je goed zien dat er een langere periode is (window) waarin kinderen deze mijlpalen behalen. Ik krijg het plaatje echter niet toegevoegd hier…
  Als je kind stil staat in de ontwikkeling of achteruit gaat is dit een reden tot zorg!
  Bij een leeftijd van 12 maanden mag je minimaal verwachten dat je kind kan:
  -omrollen bdz
  -van liggen gaan zitten en van zitten naar liggen kan komen
  -stevig kan zitten
  -zich op een manier voortbeweegt (bv tijgeren, billenschuiven, kruipen).

  Als dat niet het geval is of je een andere vraag hierover hebt, kun je altijd een kinderfysiotherapeut eens vragen om mee te kijken. Die kan beoordelen of er iets aan de hand is of je juist geruststellen. Soms kun je met enkele tips mbt inrichting van de speelomgeving je kind al weer verder helpen.

 • Bieb
  Beantwoorden

  Onze dochter gaat denk ik redelijk rap. Ze is nu precies 8 mnd en staat al langs de bank. Onze zoon was ook heel snel met zijn ontwikkeling. Misschien dat er ergens ook genetische aanleg is?

  • Kijk op Ontwikkeling
   Beantwoorden

   Zowel ‘nature’ als ‘nurture’ zijn van invloed op de ontwikkeling. Dus het is goed mogelijk dat bij jullie dochter de genetische aanleg een rol speelt. Weten jullie nog hoe de eigen ontwikkeling (snel/langzaam) is verlopen en de rest van de familie? Zijn er nog broertjes en zusjes ter vergelijking?

  • M
   Beantwoorden

   Onze zoon liep met 6 maanden langs de tafel.

   • Mirjam
    Beantwoorden

    Onze zoon is 4 maand en staat al een maand recht op zn beentjes zonder te wiebelen en zet dan stapjes. Ook rolt ie al om. Hij is 3 weken te vroeg geboren maar k vind hem erg vlot met alles.

 • Roos
  Beantwoorden

  Mijn baby van 5 weken kan op haar zij rollen en terug. En ze doet dit keer op keer. Doodeng tijdens de nachten! Nu in een sluitlaken in bed. Iemand nog tips?

  • Paulien Stap
   Beantwoorden

   Ik ga even nadenken over je vraag Roos en kom erop terug.

  • Paulien Stap
   Beantwoorden

   Beste Roos,
   ik vraag me af waarom je het rollen zo eng vindt. Ik neem aan dat ze niet uit bed kan rollen. Of merk je dat ze op haar buik terecht komt met haar gezicht naar beneden? En dat ze zich dan niet meer kan oprichten?
   Ze heeft het rollen kennelijk nodig op dit moment. Doet ze het ook overdag, wanneer je haar op een speelkleed op de vloer legt? Vloertijd is nl. heel belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. Dus niet in een wippertje of anderszins beweging beperkende stoeltjes leggen. Plat is de beste optie om tot vrij exploreren van bewegingen te komen.
   Bij het inslapen kun je haar helpen wat meer rust in haar lijfje te brengen door in zijligging rustig met je vlakke hand over haar rug te strijken van hoofd naar billen en daarna één hand op haar schouder en één hand op haar heupen te leggen. Hetzelfde op haar andere zij. Dat helpt haar meer rust te krijgen in haar rompbewegingen.
   Zie je haar regelmatig overstrekken (rug hol, hoofd achterover) dan is er mogelijk iets aan de hand met de nekwervels. Dat komt vaak voor t.g.v. de geboorte. Vooral wanneer deze met hulpmiddelen of trekken gepaard ging.
   Dan is een goede baby osteopaat degene die jullie kan helpen.
   Hopelijk heb je hier wat aan en kan je baby rustiger slapen en jullie ook!
   Vriendelijke groet, Paulien Stap. Kinderoefentherapeut en MNRI reflexintegratie behandelaar i.o.

  • Paulien Stap-Pennock
   Beantwoorden

   En mocht je een therapeut zoeken die je baby kan helpen met het ontwikkelen van meer fysieke rust kijk dan even hier:
   http://mnrigids.masgutovamethode.nl/index.php

 • Sanne
  Beantwoorden

  Mijn zoontje is bijna 11 maanden. En gaat staan. Hij is helemaal niet bezig met zelfstandig zitten. Kan hij ook nog niet. Is dat raar?

  • Grietje
   Beantwoorden

   Mijn zoon (inmiddels 3,5) heeft het zitten op de billen ook compleet over geslagen. Het was een ondernemend mannetje die altijd vooruit wilde; zitten past daar niet bij. Toen hij kon lopen ‘zat’ hij altijd op zijn hurken bij zijn speelgoed, klaar om in beweging te komen en ergens anders naartoe te kunnen.
   Karakter speelde in het geval van mijn zoon dus een grote rol want motorisch is hij goed en snel ontwikkeld.

 • Paulien Stap
  Beantwoorden

  Beste Sanne,
  Zelfstandig gáán zitten komt normaliter voordat een kind gaat staan. Kijk er overigens vooral naar of je kind de z.g. ’transfer’ kan maken en dus zelf van de ene houding in de ander kan komen. Het gaat niet alleen om het zitten zelf (zonder steun) maar vooral of hij deze houding vanuit kruipen of liggen of staan zelf kan bereiken. Als dat lekker gaat en je zoon flink ermee varieert en uitprobeert totdat het lukt, is de ontwikkeling goed en lekker dynamisch.
  Zitten is een tussenfase tussen kruipen en gaan staan. Een soort rusthouding anders dan liggen, hoger van de grond met meer mogelijkheden om speeltjes om je heen te bekijken én te bereiken. Op een andere manier dan middels omrollen.
  Het is dus best vreemd dat hij niet kan zitten en al wel staat. Het zou kunnen dat hij wat stijf is in zijn nek en hij daardoor sneller overeind wil. Heeft hij wel flink gekropen en op zijn buik gelegen? Als hij dat ook niet lang kon of wilde is het raadzaam hem een keer mee te nemen naar een osteopaat vor baby’s.
  Een kinderoefentherapeut of kinderfysiotherapeut kan je ook raad geven hè je hem kunt helpen daarbij.

 • Clare
  Beantwoorden

  Ik schrok al. Gelukkig! Mijn oudste zoon liep met 11 maanden.ijn middste liep los en op trap met 8, rende en klom in touwladder de glijbaan in met 11 maanden. Doordat ze zeggen dat meisjes sneller zijn werd ik bang. Mijn meisje is bijna 6 maanden en trekt zich in zithouding, maar klimt haar bed nog niet uit ( gelukkig)

  Verschilt dus enorm per kind.

  Hoop dat dochterlief nog even baby blijft

 • Kimberly
  Beantwoorden

  Mijn dochtertje deed zelf alles van het schema tussen de 1 a 2 maand vroeger dan vooropgestelde leeftijd. Zo zie je maar dat elk kind anders ontwikkeld.

 • Rasje
  Beantwoorden

  Mijn zoontje ging al zelf staan met 15 weken als we hem heel even op schoot hadden zitten, zonder al te veel wiebelen en knikkende knieen. Is nu 5,5 maand, heeft nooit op z’n buik willen liggen, altijd krijsen als we hem zo neerlegden. Kon het wel al zo’n 2 maanden maar wilde gewoon niet. Altijd huilen ook die paar keer dat hij het zelf deed. Sinds vorige week draait hij opeens regelmatig naar z’n buik en begint gelijk met kruip bewegingen. Dat hij snel was dat hadden we al door, en koppig ook, maar hier verbaasde ik me toch wel even over. Ik laat hem ook maar gewoon lekker doen. Al die commentaren van ” dat hoort een baby van die leeftijd nog niet te doen”, nou dus? Hij doet het toch zelf, moet ik z’n ontwikkeling gaan remmen dan.

 • Nino
  Beantwoorden

  Mijn (extreem) prematuur van 10 mnd (8mnd gecorrigeerd) tijgert, kruipt, zit, trekt zich op, stapt lang tafel/bank/box. Brabbelt lekker, knoeit heerlijk met eten, oefent met een tuitbeker, maar z’n fles blijft z’n vloeibare goud.

  Nu hoorde ik dan snelle kinderen een verlaagd of zeer laag IQ hebben. Klopt dit?

 • Frank Conijn
  Beantwoorden

  Persoonlijk zou ik de mijlpalen van de Richtlijn Motorische Ontwikkeling van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid overnemen. Die zijn gebaseerd op een groot, internationaal onderzoek bij baby’s en zijn te vinden op https://www.ncj.nl/richtlijnen/alle-richtlijnen/richtlijn/?richtlijn=54&rlpag=2933.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen

0