Wanneer kan een baby rollen

 In Artikel

Wanneer gaat een baby rollen?

Wanneer kan een baby rollen? Net als zitten, is rollen en draaien een grof motorische mijlpaal die jouw kind in het eerste levensjaar bereikt. Andere mijlpalen binnen de motorische ontwikkeling van jouw baby zijn zitten, tijgeren, kruipen, staan en lopen.

Jouw baby zal eerst leren rollen van de zij naar de rug. Vervolgens van de rug naar de zij. Om daarna ook te leren rollen van de buik naar de rug en de rug naar de buik. Lees in dit artikel in welke maand baby’s gemiddeld gaan rollen en draaien. En hoe je het rollen en draaien van je baby kan oefenen en stimuleren.

Boekentips ontwikkeling baby: 

  1. Kind in ontwikkeling, A.C. Bilo
  2. Ontwikkeling in vogelvlucht, M. Delfos
  3. Motorische ontwikkeling van kinderen, J. Netelenbos
  4. Stap voor Stap, L. verhoeven
  5. Hey baby, L. van Bouchout
  6. Veilig door het eerste jaar, B. Smulders

In dit artikel lees je:

  • Wanneer kinderen gemiddeld kunnen omrollen en draaien
  • De verschillende fases binnen het rollen en draaien bij baby’s
  • Hoe je problemen in de ontwikkeling kan ontdekken
  • Linkjes naar spelletjes en activiteiten om het rollen en draaien te oefenen en stimuleren
  • Linkjes naar andere artikelen en informatie over motorische mijlpalen
wanneer kan baby rollen

Foto gemaakt door Kelly Sikkema on Unsplash

Motorische ontwikkeling baby’s

Rollen en draaien is onderdeel van de motorische ontwikkeling van je baby. De motorische ontwikkeling is een belangrijk ontwikkelingsgebied van kinderen. Andere ontwikkelingsgebieden zijn lichamelijke-, sociaal-emotionele-, cognitieve- en spraak en taal ontwikkeling.

De motorische ontwikkeling bestaat uit de grof- en fijn motorische ontwikkeling. Onder de grove motoriek valt het leren rollen en draaien. Andere mijlpalen binnen de grove motoriek zijn tijgeren, kruipen, optrekken, staan en lopen. Wil jij je verder verdiepen in de motorische ontwikkeling en de grof motorische mijlpalen? Lees dan onderstaande artikelen. Of lees verder in dit artikel over de ontwikkeling van zitten en op welke leeftijd kinderen gemiddeld gaan zitten.

Ontwikkeling rollen baby

Hoe verloopt de ontwikkeling van het rollen en draaien van je baby? Het leren rollen verloopt meestal in fases. Op het moment dat je iets over deze fases weet, kan je ook inschatten wanneer jouw kindje toe is aan het rollen en draaien.

Verderop in dit artikel lees je op welke leeftijd kinderen gemiddeld de vaardigheid omrollen en draaien beheersen.

Jouw baby zal de eerste maanden vooral in op zijn rug liggen. In het begin nog vrij stil en rustig. Later zal hij ook gaan trappelen met de benen en de armpjes. Eerst ongecontroleerd en later zal hij gecontroleerd en bewust met beide beentje gaan trappelen. In deze fase is het ook goed mogelijk dat jouw kindje vanaf de zij opeens af en toe naar de rug draait of rolt.

Weer een fase later zal jouw baby ook van de rug naar de zij gaan rollen. Je baby gaat met twee benen tegelijkertijd trappelen of juist om en om. Je kindje wordt steeds sterker. Vervolgens zal je kind ook in buiklig steeds meer kunnen. Vanuit het liggen op de buik gaat je baby naar voorwerpen grijpen en misschien op een gegeven op de ellebogen steunen.

Niet lang daarna gaat jouw baby met de voetjes spelen en kan hij zich vanuit lig naar beide zijden draaien. En tot slot zal jouw kindje vanuit de rug naar de buik kunnen draaien en uiteindelijk ook vanaf de buik weer terug naar de rug.

Frustratie door rollen

Vaak ontstaat bij baby’s ook een periode van frustratie op het moment dat zij leren rollen. Jouw kindje leert namelijk meestal eerst naar één kant te rollen. Bijvoorbeeld van de buik naar de rug, of de rug naar de buik. Maar hoe hij terug moet rollen naar waar hij vandaan kwam lukt nog niet!   Heel vervelend als je opeens op je buik ligt en zelf niet terug kan rollen of andersom… Ook ’s nachts kan dit soms een korte periode voor problemen zorgen. Kind en ouders moeten even door deze fase heen…

Fases rollen en draaien baby per maand

Hieronder zijn de fases of kenmerken van het rollen en draaien schematisch weergegeven. Globaal kan je zien wanneer baby’s gemiddeld deze kenmerken gaan vertonen. Verderop in dit artikel kan je lezen op welke leeftijd kinderen draaien van de zij op de rug, van de rug naar de zij en kan draaien op de rug en op de buik.

Let op. De kenmerken hieronder genoemd zijn gemiddelden. Omdat kinderen zich allemaal in hun eigen tempo ontwikkelen, kan het heel normaal zijn dat jouw kindje wat eerder of later is met deze mijlpalen.

Wanneer kan een baby rollen? Kijk naar de ontwikkeling van je kind!

Je kan beter inschatten wanneer jouw kindje toe is aan rollen en draaien, op het moment dat je de verschillende fases en kenmerken van de motorische ontwikkeling en het rollen en draaien herkent.

Maak jij je toch zorgen? Neem dan contact op met je huisarts of het Centrum voor Jeugd en Gezin bij jou in de buurt. Ook kan je onderstaand artikel lezen over hoe je motorische problemen bij je baby kan signaleren.

Kenmerken rollen baby 1 maand oud:

  • Het hoofdje heel kort een klein beetje kunnen optillen van de grond
  • Vooral nog ongecontroleerde bewegingen maken

Kenmerken rollen baby 2 maanden oud:

  • Heftig trappelen met de benen en spartelen met de armen in ruglig. Dit gaat vooral nog onbewust.
  • Vanuit buiklig heel kort het hoofdje van de grond opheffen. Maximaal 45 graden ten opzichte van de grond.

Kenmerken rollen baby 3 maanden oud:

  • Af en toe draaien van de zij op de rug
  • Steeds vaker bewust heftig trappelen met de benen en spartelen met de armen

Kenmerken rollen baby 4 maanden oud:

  • Draaien van de zij naar de rug
  • Met beide benen gelijktijdig of om en om trappelen, steeds bewuster.

Kenmerken rollen baby 5 maanden oud:

  • Het hoofd spontaan optillen vanuit ruglig
  • Naar voorwerpen grijpen vanuit buiklig
  • Steunen op de ellebogen in buiklig. De hoofdbalans is in builig nu vrij goed ontwikkeld.
  • Draaien van de rug naar de zij

Kenmerken rollen baby 6 maanden oud:

  • Uitgebreid met de voetjes en handen spelen in rugligging
  • Vanuit lig op beide zijden draaien

Kenmerken rollen baby 7 maanden oud:

  • In buikligging de handen als steunpunt op de grond gebruiken
  • Vanuit buikligging het hoofd naar alle kanten gaan draaien

Kenmerken rollen baby 8 maanden oud:

  • Op de buik de armen benen om en om bewegen. Hierdoor kan jouw baby gecoördineerd om zijn middelpunt draaien. Oftewel pivoteren.
  • Vanuit lig op de rug draaien naar de buik en vanuit lig op de buik draaien naar de rug.

Maar op welke leeftijd gaat een baby nou rollen?

Lees snel verder wanneer kinderen gemiddeld gaan rollen en draaien. 

wanneer kan een baby draaien

Foto gemaakt door Taisiia Shestopal on Unsplash

Wanneer kunnen baby’s rollen?

Vanaf welke leeftijd zal jouw baby ongeveer gaan rollen en draaien? Dit kan nog behoorlijk verschillen tussen baby’s. Je hebt snelle en wat langzamere kinderen. Dit hoeft niet goed of slecht te zijn. Wel is er veel onderzoek gedaan en kan gemiddeld aangegeven worden wanneer kinderen zullen gaan rollen en draaien van de rug naar de buik en van de buik naar de rug.

Gemiddeld gaan kinderen zo rond de 5 – 6 maanden rollen.  Hele snelle kinderen kunnen al vanaf vier maanden rollen. En je ziet ook wel eens baby’s die pas vanaf 7 maanden gaan rollen. Vanaf 7 – 8 maanden kunnen kinderen gemiddeld zowel draaien van de rug naar de buik als andersom.

In de volgende maanden gaat een baby rollen:

  • 3-4 maanden Het kind kan draaien van de zij op de rug
  • 5 maanden Het kind kan draaien van de rug naar de zij
  • 7-8 maanden Het kind kan draaien op de rug en op de buik

Wanneer kan een baby rollen van de buik naar de rug?

Jouw kindje zal meestal eerst leren rollen van de zij naar de rug en vervolgens van de rug naar de zij. Daarna zal je kindje meestal vanuit buiklig kunnen omrollen naar ruglig. Als laatste stap gaat jouw baby zowel van de buik naar de rug als van de rug naar de buik kunnen draaien. Er zijn ook kinderen die eerst leren te draaien van de rug naar de buik en daarna van de buik naar de rug.

Gemiddeld genomen kunnen kinderen op de leeftijd van 7 tot 8 maanden oud zowel rollen van de rug naar de buik als rollen van de buik naar de rug.

Baby is heel snel met rollen en draaien

Sommige kinderen gaan al rollen met 2 tot 3 maanden. Vaak is dit niet echt bewust rollen. Deze kindjes (over)strekken dan hun hele lijfje en vallen hierdoor om naar de zijkant. Dit is dus niet de juiste manier van omrollen en kan je daarom ook niet echt als rollen zien zoals in dit artikel omschreven.

Wanneer gaat een baby draaien, zitten, tijgeren, kruipen, staan en lopen?

Lees ook het artikel: Grof motorische mijlpalen baby 0 – 1 jaar

Problemen ontwikkeling

Zoals eerder in dit artikel aangegeven, alle kinderen ontwikkelen zich anders. Maak je dus niet gelijk zorgen als jouw kindje nog niet kan rollen en draaien na 8 maanden. Als jij je toch zorgen maakt neem je contact op met de huisarts of het Centrum voor Jeugd en Gezin bij jou in de buurt.

Ook kan je het artikel Signaleren motorische problemen baby’s lezen voor meer informatie. In dit artikel zijn signalen opgenomen die kunnen wijzen op mogelijke problemen binnen de motorische ontwikkeling van je baby.

Ontwikkeling rollen en draaien oefenen

Wil je spelenderwijs de ontwikkeling van je kind stimuleren? Hieronder zijn artikelen opgenomen met allemaal leuke tips en spelletjes voor het stimuleren van de motorische ontwikkeling. En ook hoe je specifiek het rollen en draaien kan oefenen met je baby.

Ook vind je op deze website tips voor geschikt speelgoed per leeftijdsfase en leuke uitjes wat je met je baby kan doen. Tot slot is een echte aanrader het boekje Hey Baby met ontzettend veel leuke speltips om de ontwikkeling van je baby te stimuleren en verbinding te maken met je kind. Ook erg leuk om weg te geven als kraamcadeau.

Wanneer kan baby rollen samengevat:

Gemiddeld kunnen baby’s vanaf drie tot vier maanden draaien van de zij op de rug. Vanaf vijf maanden kunnen zij draaien van de rug naar de zij. En ten slotte rond de zeven tot acht maanden gaan baby’s draaien van de buik naar de rug en de rug naar de buik.

Lees ook de artikelen:

Wanneer is jouw kindje gaan omrollen?

Is jouw baby al aan het rollen draaien? Gaat hij of zij rollend door het huis of juist niet? En hoe oud is jouw kindje? Leuk als je jouw ervaring deelt! Dit kan door een reactie te plaatsen onderaan dit artikel.

Andere opmerkingen naar aanleiding van dit artikel? Deze kan je delen door onderaan dit artikel een reactie achter te laten en/of door ons te e-mailen.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen

0