Moet ik mij zorgen maken als mijn kind van 1 jaar nog niet kruipt?

 In Vraag en antwoord

Mijn kind van bijna 1 jaar tijgert en rolt wel, maar kruipt nog niet, moet ik mij zorgen maken? Ik probeer iedere dag met mijn kind op de grond in buiklig te spelen, is dit een goede manier om de ontwikkeling van het kruipen te stimuleren? 

Laat kruipen

Ik begrijp dat u zich zorgen maakt over de ontwikkeling van uw kind, helemaal als u constateert dat deze trager verloopt dan gemiddeld aangegeven in boekjes en op internet. Alle kinderen ontwikkelen zich echter op hun eigen manier en in hun eigen tempo en daarom is het goed mogelijk dat het heel normaal is dat uw zoontje later gaat kruipen dan andere kinderen. In principe is dit dus niet direct een reden om u zorgen over te maken.

Stoornis uitsluiten

Om echt uit te kunnen sluiten of sprake is van een stoornis zal nader onderzoek nodig zijn door een professional, denk aan een kinderarts of kinderfysiotherapeut. Uw eigen gevoel is hierin erg belangrijk; als u zich zorgen maakt en het niet vertrouwt, raad ik u aan deze stap te zetten. Uiteraard kan de huisarts of arts van het consultatiebureau u in dit proces ondersteunen en begeleiden.

Stimuleren kruipen

U schrijft dat u iedere dag uw zoontje stimuleert om op de buik te spelen. Dat is een goede manier om onder andere de hoofbalans te trainen. Een goede hoofdbalans is een belangrijke voorwaarde voor het kruipen en lopen. Op deze pagina kunt u spelletjes vinden voor het spelen op de buik.

Lees ook:

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen

0