Tijdens het opgroeien kunnen kinderen te maken krijgen met onschuldige of minder onschuldige kinderziekten en aandoeningen. Voor sommige kinderziekten of aandoeningen moet direct medische hulp worden ingeschakeld en behandeld worden en andere kinderziekten of aandoeningen zijn slechts lastig te noemen en hoeven niet behandeld te worden.

Welke kinderziekten en aandoeningen bestaan er allemaal en wat zijn de symptomen? Welke kinderziekten en aandoeningen zijn ernstig en moet direct medische hulp voor worden gezocht? Wat kan er gedaan worden tegen kinderziekten en aandoeningen?

_MG_6644

Overzicht kinderziekten en aandoeningen

Allergieën

Baby’s en kinderen kunnen last hebben van een allergie. Wanneer het lichaam overgevoelig is voor een bepaalde stof en hiermee in aanraking komt kan een allergische reactie ontstaan. Dit kan zich uiten in veel niezen, tranende ogen, jeuk en bijvoorbeeld huiduitslag.

Lees meer:

Apneu

Soms komt het voor dat baby’s en kinderen voor korte tijd even de adem inhouden tijdens het slapen. Door deze ademstilstand komt er even geen zuurstof in het lichaam. Als de ademstilstand niet te lang en te vaak duurt is dit niet direct een reden tot zorg. Vergrote amandelen kan een oorzaak zijn van apneu. Overleg bij zorgen altijd met de huisarts.

Lees meer:

Astma

Wanneer de luchtwegen ontstoken zijn als gevolg van prikkels, bijvoorbeeld een allergische reactie of rook en bepaalde luchtjes. Hierdoor gaat het ademen moeilijker en kan het kind het benauwd krijgen. Kinderen met astma hebben vaak een piepende ademhaling, brommen of pruttelen en kunnen veel hoesten met slijmvorming.

Lees meer:

Berg

Berg komt veel voor bij pasgeboren baby’s en bestaat uit een korstachtig en schilferig laagje op de hoofdhuid en soms ook de schaamstreek. Berg is een vorm van huiduitslag (eczeem) en niet besmettelijk.

Lees meer:

Bijoortjes

Bijoortjes zijn (aangeboren) vlezige bobbeltjes aan de voorzijde van het oor richting de wang en bestaan gedeeltelijk uit kraakbeen. Kinderen kunnen meerdere bijoortjes hebben aan beide kanten van het gezicht.  Meestal zijn bijoortjes onschuldig, maar cosmetisch gezien niet altijd gewenst.

Lees meer:

Bof

Bof wordt veroorzaakt door een virus en komt bijna nooit meer voor in Nederland door het de vaccinaties die kinderen krijgen via het consultatiebureau. Kinderen met de bof hebben dikke wangen als gevolg van een zwelling onder en achter het oor en hebben vaak koorts, buikpijn en hoofdpijn.

Lees meer:

Eczeem

Veel baby’s en kinderen hebben last van eczeem. Eczeem is een huidaandoening die te herkennen is aan roodheid van de huid, jeuk, kloofjes, schilfertjes, vochtblaasjes en komt vaak voor op het hoofde, de armen, het bovenlichaam en de knieholtes. Eczeem is vaak erfelijk.

Lees meer:

Epilepsie

Epilepsie is een chronische aandoening van de hersenen en kan veroorzaakt worden door een ontsteking of beschadiging van de hersenen of te maken hebben met erfelijke aanleg. Een epileptische aanval kan enkele seconden tot enkele minuten duren en kenmerkt zich door het verliezen van het bewustzijn (niet altijd) en schokken van het lichaam of bepaald lichaamsdeel.

Lees meer:

Gordelroos

Gordelroos is een jeukende, pijnlijke huiduitslag en wordt veroorzaakt doordat het virus wat waterpokken heeft veroorzaakt en op een later tijdstip weer actief wordt. Gordelroos komt niet vaak voor bij baby’s.

Lees meer:

Griep

Baby’s en kinderen met griep hebben vaak (hoge) koorts, keelpijn, hoofdpijn, een loopneus, spierpijn en zijn vaak moe, hebben weinig eetlust en kunnen overgeven. Griep is besmettelijk en wordt veroorzaakt door een virus.

Lees meer:

Hand-, voet- en mondziekte

Hand-, voet- en mondziekte (mond en klauwzeer) is besmettelijk, wordt veroorzaakt door een virus en komt vaak voor bij kinderen tussen de 1 en 5 jaar. De ziekte uit zich in kleine, pijnlijke blaasjes aan de handpalmen, voetzolen en mond.

Lees meer:

Hazenlip

Een hazenlip (schisis) is aangeboren  en bij een kind met een hazenlip is de lip, de kaak of het gehemelte niet goed aaneengegroeid. Bij een hazenlip kan een spleet zichtbaar zijn in de bovenlip, de bovenkaak, het gehemelte en de neus.

Lees meer:

Hepatitis B

Baby’s krijgen vaccinaties tegen Hepatitis B. Hepatitis B,  is een ernstige infectieziekte veroorzaakt door een virus die een ontsteking veroorzaakt in de lever. Hepatitis B kan overgedragen worden door mensen die het virus bij zich dragen. Zwangere vrouwen worden altijd getest op Hepatitis B, omdat zij het kind bij de bevalling of na de geboorte kan besmetten.

Lees meer:

Herpes

Herpes wordt veroorzaakt door verschillende typen virussen en is besmettelijk wanneer de klachten zichtbaar zijn. Herpes kan tot uiting komen als koortslip, waterpokken, gordelroos en als huidaandoening op de geslachtsorganen en schaamstreek (SOA). De klachten bestaan vaak uit een rode, gevlekte, pijnlijke, jeukende huid met blaasjes.

Lees meer:

Hersenvliesontsteking

Hersenvliesontsteking (meningitis) is een zeer ernstige aandoening veroorzaakt door een virus of bacterie. Hersenvliesontsteking is zeer gevaarlijk voor kinderen en bij het vermoeden van hersenvliesontsteking moet direct medische hulp worden ingeschakeld!

Lees meer:

Heupdysplasie

Heupdysplasie komt bij ongeveer twee procent van de baby’s voor en wordt waarschijnlijk veroorzaakt te door erfelijke aanleg. Bij heupdysplasie is het heupgewricht onvoldoende ontwikkeld en past de heupkop niet goed in de heupkom, waardoor ontwrichting en slijtage kan ontstaan. Kinderen met heupdysplasie krijgen vaak een spreidbroek.

Lees meer:

Hib-ziekten

Hib-ziekten worden door een bacterie veroorzaakt en kan worden overgebracht bij hoesten en niezen. Baby’s krijgen vaccinaties tegen de HIB-bacterie. Het gevolg van bestemetting met de Hib-bacterie kan zijn hersenvliesontsteking, longontsteking en ontsteking van het strottenklepje.

Lees meer:

Kinkhoest

Kinkhoest is een ernstige ziekte veroorzaakt door een bacterie. Kinderen worden gevaccineerd tegen kinkhoest. Kinkhoest bestaat uit enorme hoestbuien die weken of maanden kunnen aanhouden.

Lees meer:

Krentenbaard

Krentenbaard of impetigo is een huidinfectie meestal in het gezicht rond de neus of de mond. Krentenbaard wordt veroorzaakt door bacteriën, is zeer besmettelijk en komt meestal voor bij kinderen onder de leeftijd van negen jaar.  Krentenbaard veroorzaakt pijnlijke en jeukende blaasjes en rode bultjes.

Lees meer:

Mazelen

In Nederland komt mazelen door het vaccinatieprogramma bijna niet meer voor.  Bij mazelen voelt een kind zich behoorlijk ziek en uit zich in verkoudheid, ontstoken oogslijmvliezen, koorts, rode huiduitslag en veel hoesten. Verschillende complicaties kunnen ontstaan zoals oor- en longontsteking.

Lees meer:

Meningokokken

Meningokokken zijn bacteriën en kunnen hersenvliesontsteking veroorzaken. Er bestaan verschillende typen meningokokken. Sommige typen zijn onschuldig en andere typen kunnen de zeer ernstige aandoening hersenvliesontsteking veroorzaken. Niet voor alle typen is een vaccin, voor meningokokken C worden kinderen ingeënt.

Lees meer:

Navelbreuk

Bij een navelbreuk heeft de buikwand zich onvoldoende gesloten na het afvallen van de navelstreng. Hierdoor ontstaat een niet-zichtbare opening in de buikwand bij de navel. De navelbreuk uit zich in een kleine zwelling onder de huid en is vaak terug te duwen. Over het algemeen is een navelbreuk onschuldig en hoeft niet behandeld te worden.

Lees meer:

Ontstoken amandelen

De neus- en keelamandelen zijn onderdeel van het afweersysteem en helpen bacterieën, virussen en schimmels te weren. Wanneer de amandelen echter ontstoken zijn kunnen baby’s en kinderen hier veel last van hebben en ziek zijn. Als de amandelen vaak ontstoken zijn kunnen deze verwijderd worden.

Lees meer:

Oorontsteking

Oorontsteking (middenoorontsteking) is een infectie in het oor en wordt veroorzaakt door bacteriën en virussen. Bij oorontsteking hebben kinderen veel oorpijn, koorts, zijn vaak hangerig en kunnen een loopoor krijgen (pus uit oor doordat het trommelvlies stuk is gegaan).

Lees meer:

Open rug

Tijdens de eerste maanden van de zwangerschap ontstaat een open ruggetje of ook wel spina bifida genoemd. Bij de open rug zijn de ruggenwervels en spieren niet gesloten rondom het ruggenmerg. De open rug is vaak erfelijk bepaal en de ernst hiervan kan variëren.

Lees meer:

Pseudokroep

Pseudokroep is een virusinfectie van de bovenste luchtwegen en wordt  veroorzaakt  door een virus. Het virus zorgt voor een zwelling van de slijmvliezen van de keel, stembanden en strottenhoofd, waardoor de toegang tot de luchtwegen nauwer wordt. Kinderen met pseudokroep kunnen moeilijk ademhalen en de ademhaling kenmerkt zich door een ‘blaffend’ geluid.

Lees meer:

RS-virus

Het RS-virus komt veel voor bij jonge kinderen en veroorzaakt een hevige verkoudheid, waar baby’s en kinderen goed ziek van kunnen worden.  Sommige kinderen worden ook benauwd.

Lees meer:

Rode hond

In Nederland komt rode hond door het vaccinatieprogramma bijna niet meer voor.  Rode hond is een onschuldige ziekte en de verschijnselen bestaan uit koorts, huiduitslag en vergrote lymfeklieren. Rode hond is tijdens de zwangerschap wel gevaarlijk.

Lees meer:

Roodvonk

Roodvonk wordt veroorzaakt door een bacterie en begint vaak met keelpijn en koorts. De tong wordt wit en na een paar dagen rood en dik (frambozentong). Op de romp kunnen schuurpapier-achtige rode puntjes ontstaan die zich uitbreiden naar de oksels en liezen.

Lees meer:

Spruw

Spruw wordt veroorzaakt door een schimmel en komt vaak voor op de huid van volwassenen die hier niet ziek van worden. Door borstvoeding te geven kan de schimmel wel overgebracht worden op het kind. De baby krijgt hierdoor witte uitslag op de lippen, tong en binnenkant van de mond.

Vijfde ziekte

De vijfde ziekte wordt veroorzaakt door een virus en is niet erg schadelijk en gaat vanzelf weer over. De virusinfectie veroorzaakt een vlekkerige huiduitslag op de wangen, armen, benen , buik en rug en na een aantal dagen krijgt het kind lichte koorts.

Lees meer:

Kinderziekten met vlekjes

Kinderziekten met vlekjes komen veel voor en worden vaak veroorzaakt door een virus. Over het algemeen zijn de vlekjes onschuldig en is een diagnose lastig te stellen. Wanneer de drukjes niet wegdrukbaar zijn kan dit wel wijzen op een ernstige ziekte en neem dan ook altijd contact op met de huisarts.

Lees meer:

Waterhoofd

Wanneer het hersenvocht niet afgevoerd kan worden naar de bloedvaten in het lichaam, blijft er te veel vocht in het hoofd zitten en kunnen de hersenen in de knel komen te zitten.  Een waterhoofd komt bij 1 op de 500 kinderen voor en kan ontdekt worden doordat het hoofd sneller groeit dan normaal.

Waterpokken

Waterpokken is zeer besmettelijk en wordt veroorzaakt door een virus. De ziekte is meestal niet schadelijk en is te herkennen aan rode vlekjes en blaasjes op de huid die erg kunnen jeuken. Bijna alle kinderen krijgen tijdens hun jeugd een keer waterpokken. Later kan door het achtergebleven virus in het lichaam ook gordelroos ontstaan.

Lees meer:

Worminfecties

Kinderen kunnen last krijgen van verschillende soorten wormen, namelijk: spoelwormen, lintwormen en aarsmaden. Aarsmaden komen het meest voor en veroorzaken jeuk in en om de anus. Kinderen kunnen via voedsel of het buitenspelen in aanraking komen met de eitjes van de aarsmaden.

Wratten en waterwratten

Wratten zijn vaak erg besmettelijk en worden veroorzaakt door een virus. Wratten komen het meest voor op de handen en voeten. Over het algemeen zijn de knobbeltjes onschuldig en is behandeling niet nodig. Waterwratten zijn iets keiner en zien er glad uit met een witte glans. Deze variant komt veel voor bij kinderen tussen de 1 en 6 jaar.

Lees meer:

Zesde ziekte

Bijna alle kinderen krijgen gedurende de eerste 2 levensjaren de Zesde ziekte, die wordt veroorzaakt door een virus. Het kind krijgt hoge koorts die na drie dagen verdwijnt en vervolgens  kleine lichte roze vlekjes op het lichaam die wegdrukbaar zijn.

Lees meer:

Ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme wordt overgebracht door een besmette teek. Wanneer na een tekenbeet een rode plek ontstaat, die zich steeds meer uitbreidt, kan het zijn dat het kind de ziekte van lyme heeft opgelopen.

Babykwaaltjes en verschijnselen

Kijk ook naar het overzicht van babykwaaltjes en verschijnselen.

Let op: Sommige kinderziekten en aandoeningen zijn zeer ernstig en is het noodzakelijk om met spoed medische hulp in te schakelen.  Ga daarom niet alleen af op de informatie van deze website of andere websites en neem bij zorgen altijd direct contact op met je huisarts!

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen

0