Buitenspelen is belangrijk voor je kind

 In Artikel

Dit is waarom gezonde kinderen buitenspelen

Buitenspelen is essentieel voor de ontwikkeling van kinderen. Het biedt talloze voordelen, van het verbeteren van motorische vaardigheden tot het versterken van hun weerstand. Hier zijn enkele redenen waarom het belangrijk is dat kinderen veel tijd buiten doorbrengen:

1. Verbeterde motoriek

Buitenspelen stimuleert kinderen om te klimmen, klauteren en verkennen, wat hun motorische ontwikkeling bevordert. Door buitenactiviteiten ontwikkelen ze fysieke vaardigheden, verbeteren hun coördinatie, evenwicht en uithoudingsvermogen, wat uiteindelijk de kans op ongelukken ook weer vermindert.

2. Verhoogde weerstand

Buiten in de zon spelen helpt kinderen meer vitamine D aan te maken, wat cruciaal is voor hun weerstand, sterke botten en een goed gebit. Onderzoeken tonen aan dat kinderen die regelmatig buiten spelen, minder vatbaar zijn voor verkoudheid. Buiten slapen, zoals toegepast in Scandinavische kinderdagverblijven, bevordert zelfs de gezondheid door een verhoogde weerstand en betere slaap.

3. Sociale vaardigheden en buitenspelen

Buitenspelen betekent interactie met andere kinderen, wat belangrijk is voor het ontwikkelen van sociale vaardigheden. Kinderen leren samen te werken, rekening met elkaar te houden en creatieve activiteiten te bedenken. Sociale vaardigheden worden hier dan ook in rapper tempo ontwikkeld vergeleken met binnen gamen, bijvoorbeeld.

4. Zelfvertrouwen

Buitenactiviteiten bieden kinderen meer uitdagingen en kansen om hun grenzen te verleggen. Het succesvol overwinnen van deze uitdagingen, zoals klimmen of het bouwen van een hut, bouwt zelfvertrouwen op. Iets wat de kleintjes goed kunnen gebruiken!

5. Besef van de natuur

Kinderen ervaren de natuur buiten intensiever dan binnen. Ze leren over seizoenen, flora en fauna, en ontwikkelen een waardering voor de natuurlijke wereld.

En meer redenen voor buitenspelen:

  • Kinderen kunnen hun energie beter kwijt door te rennen, springen en spelen.
  • Natuurrijke omgevingen stimuleren de concentratie en ontwikkeling cognitieve vaardigheden.
  • Buiten spelen zorgt voor een goede nachtrust.
  • Spelen met natuurlijke materialen stimuleert creativiteit.

In de wereld van nu is het niet altijd mogelijk om dagelijks naar parken of natuurlijke speelplekken te gaan. Ook het weer kan hier flinke invloed op hebben. Hier kan bijvoorbeeld een aluminium overkapping of glazen overkapping in de tuin een uitkomst bieden. Deze overkappingen creëren een beschermde buitenruimte waar kinderen kunnen spelen, ongeacht het weer. Het biedt een veilige, overdekte ruimte waar ze kunnen genieten van de buitenlucht, zelfs als het regent of sneeuwt.

Lees ook:

  1. Tips en spelletjes voor stimuleren motorische ontwikkeling
  2. Tips en spelletjes voor stimuleren cognitieve ontwikkeling
  3. Tips en spelletjes voor stimuleren sociale vaardigheden
  4. Boekentips stimuleren en spelletjes ontwikkeling kinderen

 

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening en wij kunnen hiermee de website onderhouden. 

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen

0