Epilepsie

 In kinderziekten

Epilepsie is een aandoening van de hersenen die zich kenmerkt door periodiek terugkerende aanvallen die gewoonlijk gepaard gaan met onwillekeurige spierbewegingen en het verlies van het bewustzijn.

Oorzaak

Een oorzaak is niet altijd bekend. Soms lijkt er een familiaire gevoeligheid, ook kan een ontsteking of hersenbeschadiging door bijv. een ongeval of een moeilijke bevalling de oorzaak zijn.

Verschijnselen

Meestal zal er bewustzijnsverlies zijn, waarna spierverkramping en daarna vaak symmetrische spierschokken optreden. Schuim op de mond en urineverlies wordt vaak als begeleiden verschijnsel gezien. Soms bijt de patiënt zich op de tong (bloedverlies uit de mond!) en na afloop van de aanval is er sprake van hevige slaperigheid.
Soms is er slechts sprake een kort bewustzijnsverlies en een starende blik, er is dan geen contact te krijgen met het kind en er zijn geen zichtbare trekkingen. We spreken dan van een absence.

Behandeling

Meestal is een aanval kortdurend en een acute behandeling is zelden nodig; dat is wel het geval als de aanval niet spontaan binnen enkele minuten stopt. Het is verstandig om te proberen te voorkomen dat het kind zich bezeerd tijdens de spiertrekkingen door bijv. meubels in de omgeving opzij te schuiven.
Verwijzing via de huisarts naar een kinderneuroloog is noodzakelijk om de juiste diagnose te stellen en medicatie in te stellen om aanvallen in de toekomst te kunnen beperken, liefst voorkomen.

Bron: H.K. Silver e.a . Compendium kindergeneeskunde.
Veel betrouwbare informatie over epilepsie vindt u op thuisarts.nl/epilepsie

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen

0