Wratten bij kinderen

 In kinderziekten

wratten kinderen

Als schooljongen schaamde ik me erg voor de wratten op mijn vingers. Ik hield mijn wijsvinger over de middelvinger om de wrat aan het oog te onttrekken met als gevolg dat ik op het contactpunt van de 2 vingers ook op mijn wijsvinger een wrat kreeg. Het duurde lang, maar gelukkig gingen ze na verloop van tijd vanzelf weg.

Wratten

Wratten zijn goedaardige tumortjes van de huid, die veroorzaakt worden door het HPV- virus. (Er zijn meerdere types van HPV virus, die een oorzakelijke rol kunnen spelen). Een op de drie basisschoolkinderen heeft een of meerder wratten. Twee derde van de wratten verdwijnt spontaan binnen twee jaar, behandeling is daarom ook lang niet altijd nodig.

Verschijnselen

Wratten worden vooral op de handen, voetzolen en knieën gezien. Op de voetzolen zijn de wratten vaak in het eelt verzonken en ze worden nogal eens verward met likdoorns. Bij kinderen heb ik nog nooit likdoorns gezien, die zie je meer bij ouderen die niet goed passend schoeisel dragen. Je kunt het verschil vrij eenvoudig zien: de huidlijntjes van de voetzool lopen over de likdoorn gewoon door, terwijl dat bij de voetwrat niet het geval is.

Behandeling

Hoewel behandeling medisch niet echt nodig is en vaak pijnlijk kan er toch reden zijn om in te grijpen: bijvoorbeeld pijnklachten met lopen bij voetwratten, of schaamte voor wratten, kinderen worden er soms mee geplaagd. Er zijn meerdere methodes, maar helaas zijn ze lang niet altijd effectief.

Behandeling die u zelf kunt proberen:

Salicylzuur bevattende aanstiplotions kunnen effectief zijn, meestal is wel geduld nodig. Een of tweemaal daags wordt de wrat aangestipt, de verweekte wrat kan na enkele dagen afgeschraapt worden na een kwartiertje in lauw water geweekt te zijn. Dan wordt weer aangestipt, enz. enz. Hierbij moet men oppassen dat men met het wegschrapen van het dode weefsel niet te diep gaat i.v.m. het risico op infectie. Het mag niet gaan bloeden. Meestal is gunstig resultaat te verwachten na enkele weken tot een maand. Ook zijn er vrij in de handel methodes beschikbaar waarbij de huid bevroren wordt, ik heb daar niet zo vaak een gunstig resultaat van gezien.

Behandeling bij de huisarts:

De huisarts zal meestal kiezen voor het aanstippen met vloeibare stikstof. De wrat en de huid er om heen wordt diep gevroren, in veel gevallen met goed effect. Helaas lukt dat bij de diep in het eelt liggende voetwratten meestal niet zo goed. Eerst moet daar zo veel mogelijk eelt na voorbereiding met salicylzuur 40 % zalf middels scherpe lepel verwijderd worden, waarna een poging met vloeibare stikstof meer kans op succes heeft. Dit ritueel moet vaak meerdere keren herhaald worden. Behandeling met vloeibare stikstof is best pijnlijk en de eigenaar van de wratten moet daar goed op voorbereid zijn.

Meer informatie

Bronnen: S.C. Bruggink en J.A.H Eekhof, Gewone wratten/ verrucae vulgares en Kleine kwalen bij kinderen ,Elsevier Gezondheidszorg. Bron foto: huidarts.info

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen

0