Hib- ziekten

 In kinderziekten

Hib- ziekten zijn ziekten, die veroorzaakt worden door de Haemophilus Influenzae type B bacterie. Deze bacterie kan onschuldige luchtweginfecties veroorzaken, maar ook middenoorontstekingen en nog ernstiger ziektebeelden zoals: hersenvliesontsteking, longontsteking (pneumonie), ontsteking van het strotklepje (epiglottitis) en gewrichtsontsteking. 

Besmettelijkheid

Zoals bij elke luchtweg infectie verspreid ook Hib- ziekte zich via druppeltjes in de lucht (hoesten, niesen) of via handen schudden (geïnfecteerde handen door bijv. bij hoesten de hand voor de mond houden). Gebruik papieren zakdoekjes, hoest in de elleboogsplooi bijv. en was frequent de handen.

Behandeling

Bij ernstiger ziek zijn kunnen antibiotica ingezet worden en soms levensreddend zijn.

Voorkomen

Tegenwoordig wordt er gevaccineerd in het Rijks Vaccinatie programma tegen HIB en is er een duidelijke afname gekomen van het aantal hersenvliesontstekingen en longontstekingen die door Haemophilus Influenzae veroorzaakt worden.

Meer informatie

Op rivm.nl kunt u nog meer betrouwbare informatie vinden.

Bron: http://www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Professioneel_Praktisch/Richtlijnen/Infectieziekten/LCI_richtlijnen/LCI_richtlijn_Haemophilus_influenzae_type_b_Hib_infectie

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen