Rode hond

 In kinderziekten

Kinderzieken Rode Hond
Bron afbeelding: huidhuis.nl

Rode hond (rubella) is bij kinderen een weinig ernstige ziekte die veroorzaakt wordt door het rubellavirus. De verschijnselen bestaan uit koorts, huiduitslag, vergrote lymfeklieren in de nek en achter de oren. De incubatietijd (de tijd die verloopt tussen besmetting en het ontstaan van de eerste ziekteverschijnselen) is 2-3 weken, besmettelijk is de zieke van 10 dagen voor het ontstaan van de uitslag tot 8 dagen na het verdwijnen daarvan.

Verschijnselen

De verschijnselen zijn niet erg specifiek, de diagnose is niet altijd makkelijk te stellen. Behandeling is niet mogelijk. Omdat de ziekte vrijwel niet meer voorkomt nadat men in de tachtiger jaren van de 20e eeuw met de vaccinatie is begonnen zal ik mij verder beperken tot enige opmerkingen over rode hond en zwangerschap.

Zwangerschap

Indien er sprake is van een rode hond infectie in de eerste 20 weken van de zwangerschap is begeleiding door een gynaecoloog noodzakelijk. Zwangerschapsonderbreking dient dan overwogen te worden gezien het grote risico op aangeboren afwijkingen zoals o.a. staar, mentale retardatie, hartafwijkingen.

Vaccinatie Rode hond

De BMR (bof-mazelen-rode hond) vaccinatie geeft vrijwel 100 % bescherming en leidt niet tot neurologische- of gedragsmatige aandoeningen zoals bijv. autisme, in tegenstelling tot de anti- vaccinatie lobby beweert. Daar is nooit enig bewijs voor geleverd.

Meer informatie

Voor meer informatie zie de website van thuisarts.nl.

Bron:H.C.P.M. van Weert, Rodehond, rubella, Kleine kwalen bij kinderen, Elsevier gezondheidszorg

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen