Apneu

 In kinderziekten

Soms komt het voor dat baby’s en kinderen enige tijd de adem inhouden tijdens het slapen. Door deze ademstilstand komt er even geen zuurstof in het lichaam. Als de ademstilstand niet te lang en te vaak duurt is dit niet direct een reden tot zorg. Vergrote amandelen kunnen een oorzaak zijn van apneu, maar ook overgewicht. Overleg bij zorgen altijd met de huisarts.

Apneu

Apnoe komt ook bij kinderen niet zelden voor en zal vaak niet opvallen omdat het tijdens de slaap plaatsvindt. Dit beeld wordt ook wel OSAS (Obstructief Slaap Apneu Syndroom) genoemd. Apnoe= niet ademen.

Verschijnselen apneu

Wat merk je bij het apnoe syndroom? Er is een variatie van verschijnselen, ik noem er een aantal:
Vermoeidheid overdag, slecht concentreren; vaak wakker worden, nachtelijk transpireren, bedplassen; snurken; met mond open lopen; hoofdpijn klachten. En natuurlijk adempauzes tijdens het slapen die soms wel langer dan een minuut duren.

Behandeling apneu

Moet je behandeld worden bij apnoe? Bij frequente en bij langdurige ademstilstanden zal het zuurstof gehalte in het bloed zodanig kunnen dalen dat er schadelijke gevolgen ontstaan en betrokkene klachten zal ervaren. De diagnose wordt vaak pas laat gesteld: als de ouders of bij volwassenen de partner de adempauzes signaleert. Onderzoek door de arts is gewenst. Behandeling zal soms nodig zijn: bijv. amandelen verwijderen, afvallen bij overgewicht, etc.

Voor meer informatie: www.kinderneurologie.eu

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen

0