Astma

 In kinderziekten

Astma is een aandoening waarbij tijdelijk benauwdheid ontstaat doordat de luchtwegen zich onder prikkels van buiten af vernauwen. Deze prikkels kunnen van allergische aard zijn (bijv. pollen, huisstofmijt) of irriterende stoffen zoals mist, rook, parfum, luchtvervuiling, maar het kan ook door inspanning ontstaan.

Astma

Een kleine 10% van de kinderen heeft deze aandoening. De irriterende prikkels zorgen ervoor dat de luchtwegen vernauwen doordat spiertjes in de wand van luchtwegen samentrekken en de slijmvliezen zwellen en meer slijm produceren. Dat leidt tot benauwdheidsklachten en veel hoesten. Hoesten is bij heel kleine kinderen vaak het enige symptoom. Als een of beide ouders astma hebben is de kans dat het kind ook astma krijgt verhoogd (25-50%).

Symptomen

De belangrijkste symptomen bij astma zijn een bemoeilijkte vaak piepende uitademing, hoesten en slijm opgeven. Over het algemeen is er geen sprake van ziek zijn met koorts, enz.

Prognose

De prognose is dat 50 % van de kinderen met astma op volwassen leeftijd er geen last meer van heeft.

Preventie

Preventie is bij astma van groot belang: probeer het kind niet bloot te stellen aan irriterende prikkels, zoals tabaksrook, luchtvervuiling, allergenen( huisstof, pollen,enz), etc.

Behandeling

Behandeling gebeurt met luchtwegverwijders en/of ontstekingsremmers. Soms kan volstaan worden bij een acute aanval met luchtwegverwijders, soms is een langduriger behandeling nodig, waarbij ook vaak ontstekingsremmers gegeven worden. Over het algemeen worden de medicijnen als inhalatie toegediend. Dit gebeurt soms ook preventief, bijv. voor het sporten als er sprake is van inspannings- astma.

Betrouwbare uitgebreidere informatie vindt u op de volgende website: thuisarts.nl/astma-bij-kinderen

Bronnen: Merck Manual Medisch Handboek en NHG standaard Astma bij Kinderen

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen