Bof

 In kinderziekten

Kinderziekten Bof
Bron foto: kleinekinderkwaaltjes.nl

Bof is een meestal milde virusziekte met een incubatietijd (de tijd die verloopt tussen besmetting en het ontstaan van de eerste ziekteverschijnselen) van 12-25 dagen. Omdat deze ziekte nog maar weinig in Nederland voorkomt sinds de meeste kinderen het BMR (bof-mazelen-rode hond) vaccin toegediend krijgen, zal deze aandoening slechts kort behandeld worden in dit artikel.

Verschijnselen

Er is sprake van een virale ontsteking van de oorspeekselklier, meestal dubbelzijdig. De verschijnselen zijn algemeen onwelbevinden, hoofdpijn, buikpijn, koorts en pijnlijke zwelling voor, onder en achter het oor. Na een paar dagen zakt de koorts, na een week neemt de zwelling af en na 2 weken is het herstel volledig.

Behandeling

Is alleen symptomatisch, met name pijnstilling naar behoefte.

Complicaties

Heel zeldzaam kan steriliteit ontstaan als er als complicatie een ontsteking van de testikels ontstaat.

Besmettelijkheid en zwangerschap

Bof is zeer besmettelijk, het is verstandig dat een niet immune zwangere vrouw patiënten met de bof mijdt, omdat de kans op een miskraam toeneemt in de eerste 3 maanden van de zwangerschap als de aanstaande moeder met bof besmet wordt.

Vaccinatie

De BMR (bof-mazelen-rode hond) vaccinatie geeft 95 % bescherming en leidt niet tot neurologische of gedragsmatige aandoeningen zoals bijvoorbeeld autisme, in tegenstelling tot de anti- vaccinatie lobby beweert. Daar is nooit enig bewijs voor geleverd.

Meer informatie

Voor meer betrouwbare informatie zie de website van thuisarts.nl.

Bron: M.van der Waart, Bof/ parotitis epidemica, Kleine kwalen bij kinderen, Elsevier gezondheidszorg

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen