Hand-, voet- en mondziekte

 In kinderziekten
Kinderziekten hand voet mond ziekte

Deze ziekte die in de volksmond ook wel mond en klauwzeer genoemd wordt heeft als oorzaak het coxsackievirus A16 of het enterovirus type 71. We zien deze aandoening meestal bij kinderen tussen de 1 en 5 jaar. De incubatietijd (de tijd die verloopt tussen besmetting en het ontstaan van de eerste ziekteverschijnselen) is 3-6 dagen.

Na een korte periode van hangerigheid met soms koorts en keelpijn zien we blaasjes op handen en voeten verschijnen. De blaasjes kunnen pijnlijk zijn. Binnen 2 weken is de ziekte weer genezen en de besmettelijkheid is na die periode over.

Behandeling

Er is geen behandeling beschikbaar. Pijnlijke zweertjes in de mond kunnen eventueel door de huisarts behandeld worden met een pijnstillende aanstipvloeistof.

Complicaties

Complicaties zijn zeer zeldzaam, bijv. hersenvliesontsteking of longontsteking.

Zwangerschap

Als een pasgeboren baby besmet is kan deze ernstige ziekteverschijnselen krijgen, dus als een zwangere kort voor de bevalling deze ziekte doormaakt dient men extra alert te zijn. Ook lijkt er een wat verhoogde kans op een miskraam als de zwangere vrouw in de eerste 3 maanden van haar zwangerschap wordt besmet. Goede hygiëne, handen wassen, gebruik van papieren zakdoekjes is zinvol. Zwangeren kunnen mensen met hand- voet- en mondziekte zo mogelijk beter mijden.

Voor meer info zie ook: www.thuisarts.nl/hand-voet-en-mondziekte
Bron: W. Opstelten en G.A. Van Essen, Hand- voet- en mondziekte, Kleine kwalen bij kinderen, Elsevier gezondheidszorg

Showing 3 comments

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen