Mazelen

 In kinderziekten

Kinderziekten Mazelen
Bron foto: www.mazelen.org en www.verdec.com

Dit ziektebeeld komt net als rode hond in Nederland dank zij de BMR (bof-mazelen-rode hond) vaccinatie nauwelijks meer voor. In 34 jaar heb ik het beeld in mijn praktijk 2x gezien. Ik zal mij dan ook beperken tot een korte omschrijving.

Incubatietijd

De incubatietijd (de tijd die verloopt tussen besmetting en het ontstaan van de eerste ziekteverschijnselen) van deze virusziekte is 8-14 dagen, het ziekte beeld is tamelijk heftig.

Verschijnselen

Men voelt zich meestal erg ziek: verkoudheid, veel hoesten, ontstoken oogslijmvliezen en hoge koorts gaan de uitgebreide rode huiduitslag vooraf, die enkele dagen later bij het hoofd achter de oren begint en zich verder over het lichaam uitbreidt. De zieke knapt meestal met een week weer op, maar geregeld ontstaan complicaties als oorontsteking of longontsteking. Behandeling van mazelen is niet mogelijk en onnodig, tenzij zich complicaties voordoen.

Vaccinatie

De BMR (bof-mazelen-rode hond) vaccinatie geeft vrijwel 100 % bescherming en leidt niet tot neurologische- of gedragsmatige aandoeningen zoals bijv. autisme, in tegenstelling tot de anti- vaccinatie lobby beweert. Daar is nooit enig bewijs voor geleverd.

Meer informatie

Meer informatie vindt u op: www.thuisarts.nl/mazelen

Bron: V. van der Meer, Mazelen, Kleine kwalen bij kinderen, Elsevier gezondheidszorg

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen