Gordelroos

 In kinderziekten

Gordelroos is een jeukende, pijnlijke huiduitslag die wordt veroorzaakt doordat het virus wat waterpokken heeft veroorzaakt op een later tijdstip weer actief wordt. Gordelroos komt niet vaak voor bij baby’s en kinderen.

Oorzaak

De oorzaak is het varicellazoster virus, dat waterpokken veroorzaakt. Na het genezen van die ziekte blijft het virus levenslang sluimerend aanwezig in zenuwkernen bij het ruggenmerg. Bij ouder worden of bij een weerstand verzwakking kan het virus weer actief worden en veroorzaakt dan een ontsteking van het huidgebied dat door de betreffende zenuwkern verzorgd wordt.

Verschijnselen

In een beperkt huidgebied, meestal eenzijdig kan er een meer of minder pijnlijke, branderig, jeukerige rode uitslag met blaasjes ontstaan. De blaasjes drogen in tot korstjes en de uitslag verdwijnt na ongeveer 2 weken. De pijn meestal ook, maar die kan veel langer aanhouden, soms wel langer dan een jaar. Dit treft vooral ouder mensen .

Besmettelijkheid

Vanuit de blaasjes kan het virus zich via de lucht of huidcontact verspreiden en bij anderen waterpokken veroorzaken. Je bezorgt dus nooit rechtstreeks een ander gordelroos!

Behandeling

Meestal is er geen behandeling nodig, de aandoening gaat spontaan over en bij kinderen zijn er zelden complicaties. Toch worden ook wel antivirale middelen ingezet, bijv. bij gordelroos in het gelaat (kan dan ook bedreigend zijn voor het oog) en bij hevige ziek zijn, bijv. bij kinderen met een slechte weerstand, denk aan aids, chemotherapie, enz.

Gordelroos kind kinderziekten en aandoeningen
foto: www.huidarts.info

Meer betrouwbare informatie over gordelroos: thuisarts.nl/gordelroos
en over waterpokken: thuisarts.nl/waterpokken

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen