Hepatitis B

 In kinderziekten

Dit is net als hepatitis A een leverontsteking veroorzaakt door een virus. Hepatitis B heeft meestal een ernstiger beloop dan de “gewone” geelzucht (hepatitis A). De besmettelijkheid is veel groter dan die van het HIV- virus.

Als de ziekte tijdens de geboorte opgelopen wordt is de kans op een chronisch verloop heel groot, terwijl de kans op genezing bij volwassenen daarentegen heel groot is.

Besmetting

De chronische aandoening is blijvend besmettelijk en kan ernstige gevolgen hebben: op lange termijn kunnen levercirrose (verlittekening) of leverkanker ontstaan. Besmetting vindt plaats via besmet bloed:

  • via de moeder op het kind in het geboortekanaal
  • bij seksueel contact
  • prikken aan niet- steriele (gebruikte) naalden (bijv. bij drugsgebruikers, ongelukjes bij verpleegkundigen, etc.), maar ook bij acupunctuur, tatoeages of piercings schuilt gevaar. Zelfs gezamenlijk gebruik van tandenborstels kan een risico inhouden.

Verschijnselen

Vermoeidheid, koorts, (bovenbuiks)pijn, misselijkheid, jeuk, donkere urine en soms licht gekleurde ontlasting en geel verkleuren van de huid en oogwit kunnen symptomen zijn van het doormaken van hepatitis B. Bij de chronische vorm zijn zelden klachten aanwezig.

Vaccinatie

Sinds 2011 worden kinderen ingeënt tegen hepatitis B in het DKTP-Hib-HepB vaccin

Behandeling

Afhankelijk van de situatie zullen soms medicijnen zoals interferon voorgeschreven worden.
Het gaat te ver dit hier te behandelen, ik verwijs hiervoor naar de ondergenoemde websites.

Aanbevolen betrouwbare websites en tevens mijn bronnen:

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen

0