Krentenbaard

 In kinderziekten

Kinderziekten Krentenbaard
Bron foto: huidarts.com en dermatologie.slingeland.nl en huidinbeeld.nl

Krentenbaard is een zeer besmettelijke huidinfectie die door bacteriën veroorzaakt wordt: de Staphylococcus aureus of de Streptococcus pyogenes. De ziekte zien we vooral bij kinderen tussen de 1- 8 jaar. Na een incubatietijd (de tijd die verloopt tussen besmetting en het ontstaan van de eerste ziekteverschijnselen) van 4-14 dagen ontstaat een blaasje op de huid met eromheen een rode hof.

Het blaasje gaat snel stuk en er komt gelig vocht uit, daarna ontstaat een gelig korstje; vaak is er uitbreiding en ontstaan steeds meer plekjes, die samen kunnen vloeien. Ook is er een variant waarbij blaarvorming optreedt. We zien de infectie meestal in het gelaat, vaak rondom de mond (vandaar krentenbaard), maar ook vaak elders, bijv. op armen en benen. Kinderen met eczeem hebben een verhoogde kans op het ontstaan van impetigo in het eczeemgebied.

Complicaties

Nierontsteking, bloedvergiftiging komt zeer zelden voor.

Behandeling

In het verleden was een redelijk effectieve therapie zhet aanbrengen van zinkolie op de plekjes en die afdekken met verband, opdat het kind er niet aan kan krabben (verspreiding!) Tegenwoordig kiest de huisarts meestal voor een antibioticum crème. Bij uitgebreide afwijkingen of bij het steeds opnieuw weer ontstaan van nieuwe plekjes wordt vaak voor oraal toedienen (via de mond) van antibiotica gekozen.

School en kinderopvang?

Mag het kind naar school of kinderopvang? In principe is daar geen bezwaar tegen, mits de aandoening behandeld wordt. Goede hygiëne is van belang en waar afdekken mogelijk is lijkt dat verstandig.

Meer informatie

Voor meer informatie zie: thuisarts.nl/krentenbaard

Bron: S. Koning en J.A.H. Eekhof, Krentenbaard/ impetigo, Kleine kwalen bij kinderen, Elsevier gezondheidszorg

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen