Hersenvliesontsteking

 In kinderziekten

Hersenvliesontsteking (meningitis) kan een zeer ernstige aandoening zijn die veroorzaakt wordt door een virus (bijv. bij de bof of waterpokken) of bacterie. Over het algemeen is het verloop van een bacteriële- ernstiger dan van een virale meningitis.

Verschijnselen

De meest opvallende klachten zijn hoofdpijn, koorts en meestal ernstig ziek zijn. Het buigen van het hoofd (niet het draaien!) is vaak pijnlijk, net als het gestrekt heffen van het been als de patiënt op bed ligt. Bij de bacteriële vorm zijn er soms ook niet- wegdrukbare paars-rode vlekjes zichtbaar op de huid. De diagnose is bij heel kleine kinderen vaak heel moeilijk, omdat de verschijnselen heel weinig specifiek kunnen zijn: soms is het kindje alleen ziek en heel prikkelbaar.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld door onderzoek van het via een lumbaal punctie verkregen ruggenmergsvocht.

Behandeling

Snelle opname in een ziekenhuis en behandeling per infuus met antibiotica kan bij de bacteriële vorm levensreddend zijn. De virale hersenvliesontsteking verloopt meestal milder en behandeling is dan niet noodzakelijk. Ook hier is een opname vrijwel altijd nodig, al was het maar om een bacteriele oorzaak uit te sluiten.

Zie onder voor meer betrouwbare informatie: neurologie.nl/meningitis

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen