Pseudokroep

 In kinderziekten

Regelmatig werd ik vroeger ’s nachts wakker gebeld door ongeruste ouders met een benauwd kind. Vaak kon ik de diagnose via de telefoon al stellen als ik op de achtergrond hoorde dat het kindje moeite had met inademen en een kenmerkende blafhoest had, als een zeehondje. Het advies was dan rustig met het kind in de badkamer te gaan zitten en alle warm water kranen open te zetten, opdat er veel stoom ontstond. Als ik na een kwartiertje arriveerde ging het bijna altijd al een stuk beter.

Wat is pseudokroep?

Pseudokroep is een virusinfectie van de bovenste luchtwegen, waarbij zwelling optreedt van de slijmvliezen die de keel en het strottenhoofd inclusief de stembanden bekleden. Deze aandoening treedt meestal op tussen een half jaar en een jaar of zes. Ook ouderen maken de kwaal geregeld door, maar omdat het strottenhoofd bij hen veel groter is blijft het bij hoesten en een hese stem en is er vrijwel nooit benauwdheid.

Wat zijn de verschijnselen?

Er ontstaat een typische blafhoest, vaak is er een hees stemmetje en de inademing is bemoeilijkt, soms piepend (anders dan bij astma waar dat juist bij de uitademing is) en er is meestal geen koorts, hooguit wat verhoging tot 38°. Het kind maakt geen al te zieke indruk. Het begint vaak in de avond of nacht.

Wat kun je eraan doen?

Zoals bij alle virusinfecties is er eigenlijk geen goede oorzakelijke behandeling. Het gaat vanzelf over in een aantal dagen, waarbij de eerst nacht vaak de moeilijkste is. Omdat de benauwdheid het kind vaak angstig maakt, wordt het erger. De ouders raken soms ook in paniek en verergeren door hun ongerustheid vaak de angst en daarmee de benauwdheid bij het kind. Het dus van groot belang dat je je eigen angst niet aan je kind laat merken, probeer kalm over te komen en stel je kind gerust. Ga rustig zitten, neem je kind op schoot, lees wat voor. Of ga in de stoom van de badkamer zitten of neem het kind naar buiten. Wetenschappelijk is er geen enkel bewijs voor dat stomen of frisse lucht echt effectief zijn, maar de rustige aandacht en de afleiding hebben vermoedelijk een positief effect.

Ernstige benauwdheid

Wat te doen als de benauwdheid ernstig is of steeds erger wordt, of gewoon als je je erg ongerust maakt?
Neem contact op met je huisarts, ook al is het midden in de nacht, of ga naar de spoedpost. De laatste jaren behandelden we de kinderen als zij flink benauwd waren met een kwartiertje vernevelen met een oplossing waar een corticosteroïd in zat en vrijwel altijd gaf dat een goede verbetering.

Wat zijn signalen dat het niet goed gaat?

Als uw kind hoge koorts geeft, benauwd is, niet plat wil liggen, kwijlt en een ernstig zieke indruk maakt dan moet u met spoed een arts raadplegen! Als uw kind benauwd is en het steeds erger wordt, ook dan is het nodig een arts te raadplegen. Soms lijkt het beter te gaan, het kind wordt rustiger, maar let op: als uw kind suffig wordt, de huidskleur blauw wordt, of nog onheilspellender: bleek, dan moeten alarmbellen rinkelen!

Ervaringsverhaal…

Vandaag is onze oppas dag, onze kleinzoon is wat ziekjes, gisternacht heeft onze zoon met hem opgezeten omdat Luuk benauwd was en piepend inademde. Ze wilden de dokter, zelfs opa-dokter niet storen en mijn schoondochter raadpleegde internet: ondanks de twijfelachtige wetenschappelijke onderbouwing zijn zij gaan stomen en ondanks of dankzij dat beleid ging het met Luuk na een half uur beter. Ik hoor boven uit zijn slaapkamertje een opvallend blafhoestje…

Meer informatie

Voor aanvullende informatie zie de website thuisarts.nl

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen