Bijoortje

 In kinderziekten

Een bijoortje is een aangeboren vlezige bobbeltje aan de voorzijde van de oorschelp richting de wang , waarvan de kern heel vaak uit kraakbeen bestaat. Kinderen kunnen meerdere bijoortjes hebben, eenzijdig of aan beide kanten van het gezicht. Meestal zijn bijoortjes onschuldig, maar cosmetisch gezien niet altijd gewenst.

Een bijoortje is eigenlijk een stukje gehoorgang dat op een verkeerde plaats ontstaan is bij de aanleg van de oorschelp in de 5e week van de embryonale ontwikkeling. Het komt voor bij 1% van de pasgeborenen, evenveel bij jongetjes als meisjes. Een bobbeltje dat niet al bij de geboorte aanwezig was is geen bijoortje!

Het kan meestal geen kwaad

Indien in de familiegeschiedenis geen nierproblemen, oorafwijkingen of gehoorstoornissen zijn en wanneer er bij lichamelijk onderzoek geen andere (aangeboren) afwijkingen worden gevonden, is er sprake van een onschuldige aandoening en is verder aanvullend onderzoek zelden zinvol. In 1% van de gevallen blijkt er gehoorstoornis te bestaan.

Verwijderen bijoortje

Verwijderen van een bijoortje is alleen zinvol als er om cosmetische redenen behoefte aan bestaat. Omdat er vaak een kern van kraakbeen aanwezig is moet het verwijderen zorgvuldig gebeuren en zal dit met een lokale of soms onder algehele verdoving plaatsvinden. De leeftijd waarop dit gebeurt is voor de ingreep op zich niet van belang.

Verwijzing specialist

Verwijzing naar de specialist is alleen zinvol als: Er verder aanwijzingen zijn voor lichamelijke afwijkingen of nierziekten en oorproblemen in de familie of wanneer de moeder suikerziekte heeft. De kinderarts, KNO- arts, huidarts of chirurg zijn de meest voor de hand liggende specialismen waarnaar verwezen zal worden.

Bijoortje
Foto: www.huidziekten.nl

Meer informatie

Zie voor meer informatie de website gezondvgz.nl.

Bron: Th.M. van Dun; Bijoortje. Kleine kwalen bij kinderen. Elsevier Gezondheidszorg.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen

0