Leukste speeltips en spelletjes voor je baby

Wat zijn leuke spelletjes voor je baby? Hoe kan jij je kindje helpen bij het leren? Ondanks dat kinderen zich bijna als vanzelf ontwikkelen, kan zelfs een pasgeboren baby zich nog wel eens vervelen. Kinderen leren sneller in een omgeving waarin zij worden uitgedaagd en spelletjes spelen samen met papa of mama is natuurlijk extra leuk. Lees ook de tips over geschikt speelgoed en uitjes per leeftijdsfase van je baby. Het boekje Hey Baby is een echte aanrader. Hierin staan allerlei leuke spelletjes omschreven die je met je baby kan doen. Ook een heel leuk en origineel kraamcadeau!

De eerste maanden is met name lichaamscontact het mooiste troost- en speelgoed voor je kindje. Het is belangrijk om in te spelen op de interesses van je baby en te ontdekken wat  hij of zij fijn vindt. Na een aantal maanden kan je baby al veel meer en kan je zelfs gericht de verschillende ontwikkelingsgebieden van je baby stimuleren! Ontdek ook op welke manier jij je kind kan helpen bij het leren rollen, kruipen, staan en lopen. Zie hieronder ook de boekentips voor nog meer praktische spelletjes en activiteiten die je met je baby kan doen.

In dit artikel lees je:

  • De leukste speeltips en spelletjes voor je baby ingedeeld per maand
  • Handige tips voor tijdens het spelen met je baby
  • Linkjes naar andere interessante artikelen over spelen en de ontwikkeling
  • Boekentips voor spelen en stimuleren ontwikkeling baby’s

Uitgelicht:

Stap voor Stap: Een ontzettend praktisch boek met spelletjes en tips om de (motorische) ontwikkeling van je baby te stimuleren!

De leukste speeltips voor baby’s

Hieronder zijn de leukste spelletjes voor je baby overzichtelijk per maand weergegeven. Bij de spelletjes zijn ook tips opgenomen waar je als ouder rekening mee kan houden, zodat je het spelen met je kind nog leuker kan maken. Het kan natuurlijk zo zijn dat jouw baby zich net even wat sneller of langzamer ontwikkelt dan de gemiddelde baby. Kijk dus goed naar de signalen van jouw kindje of het spelletje aansluit bij zijn ontwikkelingsfase. Je kan altijd teruggrijpen naar een spelletje uit een maand eerder of later.

Met deze spelletjes stimuleer en oefen spelenderwijs de ontwikkeling van je baby! De spelletjes stimuleren verschillende ontwikkelingsgebieden van je kind. Zoals de motorische-, sociaal-emotionele-, cognitieve- en spraak en taalontwikkeling. In dit artikel vind je ook nog linkjes naar artikelen met spelletjes specifiek gericht op de motorische ontwikkeling. Denk aan het stimuleren en oefenen van het kruipen en tijgeren, zitten, rollen en draaien, optrekken en gaan staan en lopen. Veel plezier! Laat je een reactie achter als je nog tips hebt voor andere leuke spelletjes voor je baby?

Speeltips en spelletjes voor je baby 0 – 2 maanden

Kijk snel verder voor de spelletjes voor baby’s van 0 en 1 maanden oud. Of verderop in dit artikel naar de speeltips en activiteiten voor oudere baby’s. 

speeltips babyFoto gemaakt door Yuri Shirota on Unsplash

Spelletjes voor je baby 0 – 2 maanden

Zelfs met je pasgeboren baby kan je al op een bepaalde manier spelen. Het spelen is dan vooral gericht op echt aandacht geven aan je kind en het maken van (lichaams)contact. Hieronder zijn vijf spelletjes opgenomen die heel geschikt zijn voor baby’s van circa 0 maanden tot 1 maand oud.

Verderop in dit artikel kan je spelletjes vinden voor oudere baby’s. Overzichtelijk per maand ingedeeld. Heb jij een leuke speeltip voor hele jonge baby’s? Leuk als je deze achter laat bij de reacties onderaan dit artikel!

Speeltip 1: Lichaamscontact

De eerste weken is lichamelijk contact het allerbelangrijkste ‘speelgoed’ voor jouw baby. Lekker liggen, wiegen, rondgedragen worden, knuffelen en aaien vindt jouw baby heerlijk! Ook vindt hij geluiden interessant en zal reageren of rustig worden op jouw stem als je zachtjes praat of liedjes en rijmpjes zingt. Je zal zien dat jouw gezicht heel interessant is voor jouw baby en kan hier minuten gefascineerd naar kijken. Kan je al verschillende gezichtuitdrukkingen of misschien zelfs een glimlach zien bij jouw kind?

Tip: Neem je kind voor de variatie mee in een draagdoek of draagzak. Op deze manier heb je even je handen vrij en jouw kind vindt het waarschijnlijk heerlijk zo dicht tegen mama of papa aan!

Speeltip 2: Rondleiding door huis

Laat jouw baby op je arm of schouder het hele huis zien. Onderzoek wat hij interessant vindt om naar te kijken, welke geluiden hem opvallen en vertel hem alles wat jullie tegenkomen tijdens het rondlopen. Laat jouw baby alles zien, horen, ruiken en voelen. Misschien zal je zelfs bij de volgende rondleiding merken aan zijn lichaamstaal dat hij bepaalde dingen herkent in het huis!

Speeltip 3: Kijk je ogen uit in de box

Leg jouw baby op zijn rug in de box en ga in een stoel naast de box zitten. Zorg dat je allerlei interessante dingen in het gezichtsveld van jouw baby houdt. Beweeg deze dingen langzaam heen en weer. Snelle bewegingen kan jouw baby nog niet volgen! Een baby van deze leeftijd kan nog niet zelf naar objecten zoeken en voor hem geldt uit het oog, uit de gedachte!

Tip: Dit spelletje kan je ook even spelen op het aankleedkussen bij elke verschoonbeurt.

Speeltip 4: Relax muziek luisteren

Jouw baby doet de eerste weken en maanden enorm veel indrukken op en kan al deze prikkels nog lang niet zo verwerken zoals volwassenen kunnen. Te veel prikkels voor een lange periode (drukke omgeving met televisie en radio) is dan ook niet goed voor jouw baby. Toch zal je zien dat veel baby’s al kunnen genieten van rustige (achtergrond)muziek en zal je ontdekken dat muziek op deze leeftijd al kalmerend kan werken!

Tip: Experimenteer met verschillende soorten muziek en ontdek welke muziek jouw baby prettig vindt om naar te luisteren.

Speeltip 5: Ontspannende massage

Geef jouw baby in een warme kamer (op het aankleedkussen, het grote bed, een boxkleed op de grond) een heerlijke massage! Doe babyolie of speciale massage olie voor baby’s op je handen en masseer zachtjes alle delen van het blote lijfje van jouw baby! Je kan niet vroeg genoeg beginnen met veel praten tegen jouw kindje en benoem dan ook bijvoorbeeld alle lichaamsdelen. Je zal zien dat jouw baby heerlijk rozig wordt van zo’n massage. Tip: Smaak te pakken? Overal in het land kan je cursussen babymassage volgen!

Lees ook de artikelen:

Speeltips en spelletjes voor je baby 2 – 3 maanden

Kijk snel verder voor de spelletjes voor baby’s van 2 tot 3 maanden oud. In dit artikel staan ook nog speeltips en activiteiten omschreven voor oudere baby’s. 

speeltips baby 1 en 2 maanden

Foto gemaakt door Isaac Quesada on Unsplash

Spelletjes voor je baby 2 – 3 maanden

Jouw baby van 2 – 3 maanden ontwikkelt zich de eerste maanden razendsnel! En zal steeds meer interesse krijgen in de wereld om zich heen. Je kan steeds meer spelletjes met hem doen en spelenderwijs de ontwikkeling stimuleren. Kijk snel hieronder naar de vier geschikte spelletjes voor baby’s van 2 maanden tot 3 maanden oud.

Uiteraard kan je ook nog de vijf spelletjes blijven doen beschreven bij baby’s van 0 – 2 maanden oud. Of je kijkt al stiekem naar de spelletjes voor baby’s van 3 tot 4 maanden oud verderop in dit artikel! Laat jij ook je favoriete spelletje achter bij de reacties onderaan dit artikel?

Speeltip 1: Handen en voeten ontdekken

Jouw baby kan in deze periode zijn handen en voeten leren ontdekken, hij ontdekt dat zijn handjes en voetjes bij zijn eigen lichaam horen en kan ze verbaasd bekijken of ernstig bestuderen. Geef jouw baby letterlijk de ruimte om de handen en voeten te leren ontdekken. Dit doe je door in een warme kamer jouw kindje bloot op een boxkleed of badlaken te leggen. Door een kleurig armbandje of een armbandje of sok met een belletje bij jouw kind aan te trekken, is de kans nog groter dat jouw kind aandacht heeft voor zijn voet of hand.

Tip: Leer je baby zijn handen om een speeltje te klemmen! Jouw baby gaat in deze periode steeds vaker zijn handen proberen te gebruiken. Zelf een voorwerp pakken zal nog niet lukken, maar wellicht lukt het wel met een beetje hulp van mama of papa!

Speeltip 2: Samen op ontdekkingstocht

Omdat jouw baby nog niet kan kruipen of lopen is het wereldje van jouw baby erg klein. Hij is afhankelijk van jou om meer van zijn omgeving te ontdekken. Bekijk daarom samen alles in het huis en laat hem voelen, ruiken en luisteren. Wat boeit jouw baby het meest, herkent hij al dingen het huis?

Tip: Jouw baby kan zich gaan vervelen als hij steeds hetzelfde ziet, hoort, voelt, ruikt of proeft. Varieer daarom de omgeving van jouw baby en verplaats bijvoorbeeld de box, het wipstoeltje, speelkleed op de grond en/of varieer met speeltjes.

Speeltip 3: Voer gesprekjes

Ga op de bank zitten en trek je knieën op. Leg jouw baby op jouw dijen met zijn rug tegen jouw benen. In deze houding kan hij jouw goed bekijken en kan je vertellen wat jullie die dag hebben mee gemaakt. Jouw baby zal hier natuurlijk nog weinig van begrijpen, maar door te spelen met jouw stem, mimiek en misschien af en toe een knuffel te geven in het nekje van jouw baby zal hij het geweldig vinden!

Tip: Experimenteer met gekke bekken trekken en ontdek welk gezicht jouw baby het leukst vindt! Misschien zal jouw baby zelfs jouw mimiek proberen na te doen!

Speeltip 4: Optrekken!

Als jouw baby al zelf zijn hoofd kan optillen kan je het volgende spelletje uitproberen. Ga op de bank zitten met de knieën opgetrokken en leg jouw baby op jouw dijen met zijn rug tegen jouw bovenbenen. Jouw baby zit nu in halfzit. Pak nu de armen van jouw baby en trek hem langzaam tot zit. Moedig jouw kindje natuurlijk goed aan! Merk jij dat jouw kindje uit zichzelf al omhoog probeert te komen? Dit spelletje is erg vermoeiend en kan je dus maar kort doen en alleen als het hoofdje sterk genoeg is.

Lees ook de artikelen:

Speeltips en spelletjes voor je baby 3 – 4 maanden

Kijk snel verder voor de spelletjes voor baby’s van 3 tot 4 maanden oud. Verderop in dit artikel zijn ook nog geschikte spelletjes en activiteiten omschreven voor oudere baby’s. 

speeltips-baby-2-en-3-maanden

Foto gemaakt door Pavlina Baudysova on Unsplash

Spelletjes voor je baby 3 – 4 maanden

Jouw baby van 3 – 4 maanden wordt steeds sterker. De nekspieren en rugspieren ontwikkelen zich nu heel snel. Je kan steeds meer fysieke spelletjes met jouw kindje gaan doen. Misschien gaat jouw baby in deze fase ook al een keer rollen van de zij naar de rug of van zijn rug naar de zij. Oefen spelenderwijs de ontwikkeling van je kind met de speeltips uit dit artikel. Kijk snel hieronder naar vijf spelletjes geschikt voor baby’s van 3 maanden tot 4 maanden oud.

Je kan natuurlijk ook nog de spelletjes blijven doen die bij baby’s van 2 – 3 maanden oud en zelfs 0 – 2 maanden oud staan. Of kijk ook alvast verderop in dit artikel naar de spelletjes voor baby’s van 4 en 5 maanden oud! Laat jij ook je favoriete spelletje voor baby’s van 3 tot 4 maanden oud achter bij de reacties onderaan dit artikel?

Speeltip 1: Vliegtuigje spelen

Til jouw baby omhoog en laat hem vliegen tot boven jouw hoofd. Je zal zien dat jouw baby het lijfje vanzelf zal gaan strekken. Door jouw vingers onder de oksels te houden en je muizen naar binnen te draaien (voor de borst van jouw kindje), wordt het evenwicht makkelijker. Maak hierbij geluiden en varieer in snelheid en hoogte. Let goed op het nekje van jouw baby en of hij toe is aan dit spelletje.

Tip: Het is natuurlijk extra leuk als bij de daling een grote klapzoen of knuffelhap in de nek wordt gegeven.

Speeltip 2: Knuffelhapspel

Zet jouw baby op je schoot, in een wipstoel of in de box. Maak oogcontact en maak een langgerekt geluid (zeg bijvoorbeeld ‘haaaaap’) terwijl je langzaam naar voren buigt. Als je bij het buikje of nekje bent aangekomen geef je een heerlijke knuffelhap of zoen!

Speeltip 3: Hobbelpaard spelen

Laat jouw baby op je knieën zitten en ondersteun onder de oksels en misschien nog een beetje de nek. Maak (rustige) stapbewegingen met je benen en maak verschillende geluiden. Je kindje zal hierdoor heen en weer wiegen. Kijk goed welke bewegingen en geluiden jouw kindje het meest interessant vindt.

Tip: Trek ook gekke bekken tijdens dit spel en probeer andere dieren(geluiden) uit.

Speeltip 4: Springen en staan op de schoot

Laat jouw baby op je knieën zitten en ondersteun onder de oksels en misschien nog een beetje de nek. Trek jouw kindje nu van zit naar staan in een rustige vloeiende beweging, doe dit op en neer. Je zal zien dat jouw kindje zelf zal proberen te gaan staan.

Tip: Ga zitten in halfzit en laat jouw baby als hij staat op je schoot een stukje ‘omhoog’ klimmen tegen jouw borst. Heeft hij nog steeds een loopreflex?

Speeltip 5: Voelen aan verschillende stofjes

Dit spel kan je tijdens het opvouwen van de was doen! Laat jouw baby al liggend op bijvoorbeeld het grote bed alle verschillende kledingstukken voelen, aaien en proeven. Welke materialen (wol, katoen, badstof, nylon, etc.) vindt jouw kind het meest interessant?

Tip: Laat jouw baby i.p.v. stofjes ook andere materialen voelen, zoals plastic, glas, papier, karton, etc. Let natuurlijk goed op dat geen kleine onderdelen naar de mond gebracht worden.

Lees ook de artikelen:

Speeltips en spelletjes voor je baby 4 – 6 maanden

Kijk snel verder voor de spelletjes voor baby’s van 4 en 5 maanden oud. Of vind verderop in dit artikel de speeltips en activiteiten voor nog wat oudere baby’s. 

speeltips baby 3 en 4 maanden oud

Foto gemaakt door Arun Sharma on Unsplash

Spelletjes voor je baby 4 en 5 maanden

Jouw baby van 4 – 6 maanden ontwikkelt zich op motorisch vlak razendsnel. Als het goed is gaat je kindje proberen een beetje te rollen en zal hij of zij het interessant vinden om te gaan zitten en zich vanuit buiklig proberen op te richten op de armpjes. Je baby wil steeds meer van de wereld ontdekken, maar het lukt waarschijnlijk nog niet om te tijgeren of kruipen. Ook is de spraak- en taalontwikkeling volop in ontwikkeling en krijgt je kindje steeds meer interesse in boekjes, rijmpjes en liedjes. Met de activiteiten uit dit artikel oefen je spelenderwijs de ontwikkeling van je kind. Kijk snel hieronder naar vijf spelletjes geschikt voor baby’s van 4 maanden en 5 maanden oud.

Je kan natuurlijk ook nog de spelletjes blijven doen die staan beschreven bij baby’s van 3 – 4 maanden oud en zelfs 2 – 3 maanden oud. Je kan ook alvast verderop in dit artikel kijken naar de spelletjes voor baby’s van 6 en 8 maanden oud! Wat is jouw favoriete speeltip voor baby’s van 4 tot 6 maanden oud? Leuk als je deze bij de reacties onderaan dit artikel achter laat.

Speeltip 1: Samen boekjes kijken

Zet jouw baby op je schoot en bekijk plaatjes in een boekje. Vooral simpele, felgekleurde en bekende plaatjes van bijvoorbeeld een bal, huis, poes doen het goed! Het is natuurlijk leuk om te praten over het plaatje en de echte dingen in de kamer aan te wijzen.

Tip: In veel gemeenten kunnen kinderen gratis lid worden van de bibliotheek. Op deze manier kan je elke week weer nieuwe en interessante boekjes samen met je kind halen! Boekjes uitwisselen met vriendjes of vriendinnetjes is ook handig.

Speeltip 2: Kiekeboe spel

Leg een doek over het gezicht van jouw baby en vraag: ‘Waar is …. Nou?’ Trekt jouw kind zelf al de doek naar beneden? Als hij dit nog niet doet, help hem dan door zijn handje vast te pakken en samen langzaam de doek eraf te trekken.

Tip: Verstop je zelf ook eens onder het doekje en bijvoorbeeld de fles of een speeltje. Waarschijnlijk is dit nog te moeilijk, maar misschien heb jij wel een hele snelle baby?

Speeltip 3: Samen voor de spiegel

Kijk samen met jouw kindje in een grote spiegel. Kijkt hij naar zijn eigen spiegelbeeld en naar die van jou? Gaat hij lachen of is hij juist verwonderd? Zet ook eens een rare muts op of een stip lippenstift of scheerschuim op je neus, reageert jouw baby hier anders op?

Tip: Laat jouw baby ook zijn knuffels mee nemen naar de spiegel en trek samen gekke bekken voor de spiegel.

Speeltip 4: Lichaamsdelen pakken

Als jouw kind op schoot zit of bijvoorbeeld op het aankleedkussen ligt zeg je: ‘Ik ga jouw…. (2 seconden wachten) NEUSJE pakken!’ Of: ‘Waar zit jouw… NEUSJE! Dit kan je met allerlei lichaamsdelen doen zoals de oortjes, handjes, voetjes en buikje. Je zal zien dat jouw baby na meerdere keren spelen precies al weet wat gaat komen!

Tip: Voor de herkenning is het leuk als je dit spel steeds in vaste volgorde speelt, maar het is natuurlijk ook leuk om opeens een andere volgorde te kiezen of een lichaamsdeel te pakken wat je nooit eerder hebt gepakt!

Speeltip 5: Liedjes en rijmpjes

Veel baby’s vinden liedjes, rijmpjes en versjes waar bewegingen bij horen erg leuk. Zelf zingen zal nog niet gaan, maar enthousiast mee bewegen is al leuk genoeg! Denk aan de toppers als: ‘Klap eens in je handjes’, ‘Zo draait de molen’, ‘Schuitje varen’. Het wordt nog leuker als je tijdens het zingen door de kamer danst terwijl jouw kind heerlijk heen en weer wiegt. Je zal binnen de kortste keren aan de lichaamtaal van jouw baby zien dat hij de liedjes herkent aan de melodie, het ritme en de intonatie.

Tip: Vergeten hoe de liedjes ook alweer gaan? Kijk op YouTube voor voorbeelden en inspiratie! Ook kinder CD’s zijn nu heel aantrekkelijk voor jouw baby.

Lees ook de artikelen:

Speeltips en spelletjes voor je baby 6 – 8 maanden

Kijk snel verder voor de spelletjes voor baby’s van 6 en 7 maanden oud. Of vind verderop in dit artikel de speeltips en activiteiten voor de wat oudere baby’s. 

speeltips-baby-5-en-6-maanden

Foto gemaakt door Christian Bowen on Unsplash

Spelletjes voor je baby 6 en 7 maanden

Jouw baby van 6 – 8 maanden blijft zich razendsnel ontwikkelen op allerlei gebieden. Misschien kan jouw kindje nu rollen en stabiel zitten met wat steun. Ook zijn er baby’s die op deze leeftijd zich al optrekken en gaan staan! Doordat je baby nu kan zitten of (bijna) kan staan, kan hij de wereld weer op een hele andere manier gaan ontdekken. De fijne motoriek zal zich ook steeds meer gaan ontwikkelen. Oefen met de activiteiten in dit artikel op een leuke en speelse manier de ontwikkeling van je kind. Kijk snel hieronder naar vijf spelletjes geschikt voor baby’s van 6 maanden en 7 maanden oud.

Je kan natuurlijk ook nog de spelletjes blijven doen die staan beschreven bij baby’s van 4 – 6 maanden oud. Ook kunnen de spelletjes geschikt voor 3 – 4 maanden oud nog prima gedaan worden af en toe. Je kan ook alvast verderop in dit artikel kijken naar de spelletjes voor baby’s van 8 en 10 maanden oud! Wat is jouw favoriete speeltip voor baby’s van 6 tot 8 maanden oud? Leuk als je dit wilt delen met ons door middel van het plaatsen van een reactie onderaan dit artikel.

Speeltip 1: Samen boekjes lezen

Zet jouw baby op je schoot en laat hem een boekje uitkiezen om te lezen. Benoem alles wat je baby ziet en aanwijst. Imiteer ook de geluiden die bij de voorwerpen in het boekje horen. Wat is er nou leuker om papa of mama te horen knorren als een varken of te brullen als een leeuw? Kan jouw baby ook zelf al geluiden imiteren?

Tip: Laat jouw kindje zelf proberen de bladzijden om te slaan. Goed voor het stimuleren van de fijne motoriek en autonomie. 

Speeltip 2: Grote evenwichtsspel

Neem in zittende positie jouw baby op je knieën, pak zijn handen en beweeg hem zachtjes van links naar rechts, zodat hij steeds op één bil komt te zitten. Probeer hem ook voorzichtig voor- en achterover te hellen of bijvoorbeeld helemaal rond te bewegen (links, achterover, rechts, voorover). Varieer in snelheid en kijk goed of jouw baby het nog leuk vindt. Het is ook leuk om het liedje ‘van voor naar achter van links naar rechts’ bij dit spelletje te zingen.

Tip: Als jouw baby al kan staan kan je dit spel ook staand proberen. Ga op je knieën voor je kind zitten en pak hem bij zijn heupen (of handen) en beweeg hem weer zachtjes van links naar rechts, hij staat even op één been!

3. Zang- en beweegspelletjes
Wie kent niet de versjes ‘Hop paardje hop’ en ‘Zo gaat een herenpaard’? Dit zijn leuke spelletjes waarbij jouw baby zittend of staand op jouw knieën (steunen onder de armen) spelenderwijs leert praten en zijn evenwicht te bewaren.

Tip: Vergeten hoe de liedjes ook alweer gaan? Kijk op YouTube voor voorbeelden en inspiratie!

Speeltip 4: Kiekeboe en verstopspelletjes

Jouw kindje vindt het spelletje ‘kiekeboe’ op deze leeftijd geweldig en kan dit eindeloos spelen. Zet jouw kind in de kinderstoel en verstop jezelf achter een doek en vraag: ‘Waar is mama nou?’ Misschien trekt hij zelf de doek weg of anders help je hem door zijn hand te pakken en samen de doek weg te trekken. Wil jouw kind spontaan zichzelf ook verstoppen achter de doek?

Tip: Varieer door je gezicht te bedekken met je handen, een krant of een boek. Ook is het leuk om tevoorschijn te komen vanachter het gordijn of jezelf te verstoppen onder de tafel.

Speeltip 5: Gooien en laten vallen

Zet jouw kind in een kinderstoel en laat hem allerlei spulletjes naar beneden gooien in een kartonnen doos, andere bakjes of gewoon lekker op de grond! Baby’s kunnen genieten van het lawaai dat dit maakt. Je kan variëren door aan de verschillende speeltjes touwtjes te hangen die je vervolgens aan de stoel bindt. Jouw baby kan na het gooien zelf proberen de speeltjes omhoog te hijsen! Tip: Nog meer lawaai? Laat jouw kind dan blokjes op een metalen dienblad gooien! Dit is ook goed voor het leren mikken.

Lees ook de artikelen:

Speeltips en spelletjes voor je baby 8 – 10 maanden

Kijk snel verder voor de spelletjes voor baby’s van 8 en 9 maanden oud. Of vind verderop in dit artikel de spelvormen en activiteiten voor baby’s van 10 – 12 maanden oud.

speeltips-baby-6-en-8-maanden-oud

Foto gemaakt door Juan Encalada on Unsplash

Spelletjes baby 8 en 9 maanden

De ontwikkeling van jouw baby van 8 – 10 maanden blijft maar door gaan! Je kindje kan nu waarschijnlijk tijgeren, omrollen en proberen zich op te trekken tot stand. Ook kan je baby nu gedurende langere tijd stabiel zitten op de grond. De fijne motoriek wordt ook steeds beter. Je kindje gaat nu tussen wijs-, middelvinger en duim speelgoed vastpakken. Door de activiteiten in dit artikel spelenderwijs te oefenen, zal de ontwikkeling van je baby nog sneller gaan! Kijk snel hieronder naar vijf spelletjes geschikt voor baby’s van 8 maanden en 9 maanden oud.

Ook zijn op deze leeftijd de spelletjes voor beschreven bij baby’s van 6 – 8 maanden oud en 4 – 6 maanden oud nog prima geschikt om af en toe te doen. Of kijk alvast verderop in dit artikel naar de spelletjes voor baby’s van 10 en 11 maanden oud! Heb jij een favoriete speeltip voor baby’s van 8 tot 10 maanden oud? Leuk als je dit wilt delen! Dit kan door het plaatsen van een reactie onderaan dit artikel.

Speeltip 1: Taalspelletjes

Jouw baby begrijpt veel meer dan je denkt! Benoem alles tijdens de dagelijkse handelingen zoals het aankleden en ontbijt, lees boekjes voor en speel met het geven van korte en eenvoudige opdrachtjes. Bijvoorbeeld: ‘Geef maar aan papa’, ‘Zoek je bal’, ‘Pak je tandenborstel’ etc.

Tip: Ga in op de gebaren en geluiden van jouw kind en benoem dan wat hij bijvoorbeeld aanwijst, hij leert hierdoor dat hij met ‘woorden’ duidelijk kan maken wat hij wil.

Speeltip 2: Proppen papier maken

Zet jouw baby in de kinderstoel en doe voor hoe je van papier proppen kan maken. Gebruik verschillende soorten en kleuren papier, denk aan kranten, toiletpapier, tijdschriften, blocnotepapier, karton en cellofaan. Het papier scheuren kan natuurlijk ook!

Tip: Laat jouw baby de proppen vanuit zijn kinderstoel op de grond of in een kartonnen doos gooien

Speeltip 3: Zang- en beweegspelletjes

Zing de liedjes ‘Klap eens in je handjes’ of bijvoorbeeld ‘In de maneschijn’ en laat jouw baby de gebaren voelen die bij de liedjes horen. Doe dit door de handjes vast te pakken en tijdens het zingen samen alle gebaren te doen. Ondanks dat op deze leeftijd de meeste gebaren nog te moeilijk zijn op zelfstandig te kunnen, genieten de meeste kindjes intens van deze liedjes!

Tip: Vergeten hoe de liedjes ook alweer gaan? Kijk op YouTube voor voorbeelden en inspiratie!

Speeltip 4: Imitatiespelletjes

Kinderen vinden het leuk om andere mensen te bestuderen en na te doen. Lok je baby uit om jou na te doen met bijvoorbeeld gekke bekken trekken, gebaren met je handen en armen te maken en geluiden te maken.

Tip: Imitatiespelletjes zijn ook erg leuk voor de spiegel, jouw baby zal het ook interessant vinden om zichzelf gekke bekken en geluiden te zien maken.

Speeltip 5: Verstopspelletjes

Als je kind al een beetje kan kruipen is het leuk om jezelf op allerlei plekken in de huiskamer te verstoppen en ook om je kind daarna uit te dagen zichzelf te verstoppen. Je zal zien dat hij zich in eerste instantie gaat verstoppen op de plekken waar jij je ook schuil hebt gehouden! Tip: Wissel het verstopspelletje af met een pakspelletje. Kruip achter je baby aan en probeer heb te pakken. Ook leuk natuurlijk als jij jouw baby uitdaagt om papa of mama te pakken!

Lees ook de artikelen:

Speeltips baby 10 – 12 maanden en ouder

Kijk snel verder voor de spelletjes voor baby’s van 10 en 11 maanden oud. Of kijk naar de spelletjes en speeltips voor je dreumes van 1 – 2 jaar. 

Wanneer lopen met handje baby

Foto gemaakt door Brina Blum on Unsplash

Spelletjes baby 10 en 11 maanden

Het eerste jaar is bijna voorbij. Wat is de ontwikkeling van jouw baby van 10 – 12 maanden snel gegaan! Je kindje gaat nu waarschijnlijk proberen te kruipen, staan en misschien zelfs proberen te lopen. Zitten is waarschijnlijk geen enkel probleem meer en je kindje is volop aan het experimenteren met speelgoed en alles wat hij kan vinden in huis. Je kan door veel te spelen met je kind de ontwikkeling blijven ondersteunen. Kijk snel hieronder naar vijf spelletjes geschikt voor baby’s van 10 maanden en 11 maanden oud.

Ook kan je prima de activiteiten beschreven bij baby’s van 8 – 10 maanden oud en 6 – 8 maanden oud doen. Of kijk alvast hoe je de ontwikkeling van je dreumes van 1 – 2 jaar spelenderwijs kan stimuleren! Wat is jouw favoriete speeltip voor baby’s van 10 tot 12 maanden oud? Deel dit door een reactie te plaatsen onderaan dit artikel.

Speeltips in ontwikkeling

Lees ook de artikelen:

Tip: elke dag een speelkwartiertje zonder luier! Je baby zal dit heerlijk vinden, omdat de baby zonder kleren veel meer bewegingsvrijheid heeft…

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen

0