Wanneer mag baby in een kinderstoel aan tafel zitten?

 In Vraag en antwoord

Is er een bepaalde leeftijd waarop een baby veilig in een kinderstoel aan tafel mag zitten?

Ontwikkeling baby eerste 6 tot 9 maanden:

 • het leren bewegen binnen het zwaartekrachtsveld
 • het geven van bewegingsfuncties aan hersencellen
 • verbindingen maken tussen de verschillende hersencellen
 • het in elke houding ontwikkelen van voldoende spierkracht passend bij de enorme groei die de baby in die tijd doormaakt
 • het oriënteren van zichzelf ten opzichte van de omgeving
 • met behulp van al die dingen leren coördineren, zodat de gewenste bewegingsrichting kan worden gemaakt
 • het kunnen onthouden wat werkt en wat niet werkt
 • het herhalen van beweging zodat ze gemakkelijker worden
 • het maken van variaties in een eenmaal uitgevonden beweging die werkt

Eigen tempo

Dat is een heel proces waar kinderen voor het grootste deel zelfstandig spelend op de vloer of in de box mee bezig zijn. Er zijn allerlei bewegingen die we transitiebewegingen noemen, zoals van de buik naar de rug, van de rug naar de buik en de volgende is van buiklig naar kruiphouding of naar zitten. Deze ontwikkeling kan een kind geheel zelfstandig maken, ieder kind in zijn eigen tempo en op zijn eigen manier. Een kind is motorisch gesproken pas aan zitten in een kinderstoel toe, als het geheel zelfstandig gaat zitten.

Zitten en eten

Daarnaast is er de ontwikkeling in de voeding. Aanvankelijk krijgt een baby alleen de borst of een fles. Dat is geen probleem, daarvoor kan het gemakkelijk in de armen liggen. Maar dat wordt uitgebreid naar fruithapje, groentehapje, e.d. waarvoor het handig is om het kindje meer rechtop te laten zitten. Geef de baby daarom in het begin te eten bij u op schoot zittend en met de rug tegen de buik. Het kindje kan dan goed het bord met eten zien en heeft een gemakkelijk steun tegen het lichaam aan, liefst niet helemaal rechtop. Na het eten kunt u hem/haar dan meteen weer op de grond laten liggen zodat hij/zij weer verder kan spelen, wat voor baby’s hetzelfde is als oefenen.

Wanneer zitten in kinderstoel?

Pas als het kind zelf actief de rug kan strekken in het zitten en dat ook even vol kan houden kunt u hem/haar ook, liefst eerst een korte tijd, in de kinderstoel zetten. Er zijn stoelverkleiners voor de kinderstoel waar de rug van een kindje meer gesteund wordt. Houd het in het begin echt alleen functioneel, zolang u bezig bent met eten geven.

Gevaar van te vroeg zitten

 • dat de rug inzakt en dat uw kindje later niet meer goed een gemakkelijke, spontane, beweeglijke rechtophouding kan vinden, omdat er al een houdingsgewoonte is gevormd gebaseerd op spierzwakte.
 • dat kinderen die te vroeg worden neergezet vaak niet meer gemakkelijk de route voor de verdere bewegingsontwikkeling vinden, zoals kruipen, gaan staan en lopen.

Dus uw kindje is pas echt zover als hij/zij ook zelfstandig kan gaan zitten om mee aan tafel te zitten met de familie. Dan is het houdingssysteem in de rompspieren voldoende ontwikkeld om rechtop op een stoel te zitten. Zelfstandig zitten noemen we als baby’s zelf van ruglig via buiklig tot zit komen of via kruiphouding naar zitten gaan. Zelfstandig zitten is dus niet als u uw kindje op de grond neerzet en het kan blijven zitten.

Ik hoop u zo voldoende informatie te hebben gegeven. Mocht u nog aanvullende vragen hebben specifiek met betrekking tot uw kind dan bent u van harte welkom om vrijblijvend contact op te nemen.

Lees ook:

Showing 5 comments
 • Nakhiel Al Naemi
  Beantwoorden

  Hallo Tjistske,

  Mijn baby is nu 9 maanden, maar kruipt nog niet, zit dus ook niet maar hij tijgert wel. Moet ik me zorgen maken en hoe kan ik mijn kindje verder ondersteunen hierbij? Of komt dit allemaal vanzelf? En moet ik hem liever gewoon zijn eigen gang laten gaan totdat hij zelf nieuwe ontwikkelingen ondekt?

  Heel erg bedankt.

  Nakhiel

  • Tjitske de Boer
   Tjitske de Boer
   Beantwoorden

   Hallo Nakhiel,
   Op zich is het zo dat als je zoontje tijgert hij ook het kruipen wel zal vinden. Zorgen maken hoeft dus niet. Rond 9 maanden is een heel normale tijd om te gaan kruipen. Dus het is ook niet echt laat als hij het nu nog niet doet. Dus het is fijn om te zien dat hij gewoon al overal kan komen waar hij wil. Dat is een heel belangrijke stap in de ontwikkeling! het helpt hem in zijn gevoel van eigenwaarde, zelfstandigheid en ruimtelijke oriëntatie.

   Maar je kunt zeker ondersteunen in de richting van het kruipen. Wat je zoontje nodig heeft is het ontdekken van de knieën en dat je daarmee op de vloer kunt drukken en afzetten. Dus leg dingen in de kamer met speelgoed erop wat hem uitdaagt hogerop te reiken, bijv. een omgekeerde afwasteil, een niet al te hoge verpakkingsdoos, ed. Dan heeft hij zijn beentjes erbij nodig en zal hij al gauw zich op de knieën omhoog drukken. Ook obstructies in de kamer om overheen te tijgeren daagt uit om meer de knieën te gebruiken, jouw eigen benen of kussen op de vloer.
   Verder kan je hem dwars over je bovenbeen leggen met iets te spelen voor zich, terwijl jij zijn benen buigt en de knieën de grond laat voelen. Je kun dan met je handen de knieën net iets meer gewicht op de vloer geven, zodat hij van binnen gaat merken dat hij nog andere dingen met knieën kan, nl. steun nemen op de vloer.
   Veel succes! Maar misschien kruipt hij inmiddels al! Ook dan zijn deze tips nog steeds goed toe te passen.
   Laat het even horen als het lukt en ook als je nog vragen hebt.

  • Kijk op Ontwikkeling
   Kijk op Ontwikkeling
   Beantwoorden

   Kijk eventueel ook voor tips en spelletjes om het kruipen te stimuleren op de volgende pagina: https://www.kijkopontwikkeling.nl/tips/kruipen-stimuleren-baby/

 • Marieke
  Beantwoorden

  Mag een baby dan eigenlijk wel op schoot of op je been zitten? Of is dat dan ook slecht voor haar?

  • Tjitske de Boer
   Tjitske de Boer
   Beantwoorden

   Hallo Marieke,
   Hoe oud is je kindje? Zeker tot 4 à 4,5 maanden zou ik een baby niet op schoot laten zitten, maar meer in je armen dragen. Of je neemt haar op je schoot terwijl jezelf onderuit zakt, zodat ze toch min of meer ligt. Eigenlijk is alles waarmee je de ontwikkeling van je kind versnelt niet wenselijk. Door de maxi-cosi waarin een kindje ook al wat hogerop is dan gewoon op de vloer liggend en/of door het rechtop te dragen in een draagzak of -doek is je kindje al heel erg verwend en gewend om goed om zich heen te kunnen kijken. Als dat zo is laten baby’s snel horen dat ze ontevreden zijn als ze plat liggen. En toch is dat de beste weg naar hoger op. Dan kunnen alle lichaamsonderdelen, zoals hersencellen, spierkracht, maar ook de samenwerking tussen de verschillende spieren onderling, ontwikkelen naar zitten en rechtop zijn toe. Dat heeft tijd nodig.
   Hartelijke groet, Tjitske

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen