Optrekken, staan en lopen stimuleren baby

 In Tips

Hoe stimuleer je het optrekken, staan en lopen bij baby’s?

Meestal zal je baby nadat hij kan kruipen op zoek gaan naar de volgende uitdaging en zal hij zichzelf willen gaan optrekken. Hiervoor gebruiken kinderen de spijlen van de box, een stoel of tafelpoot. De eerste stapjes zet het kind vaak met zijwaartse passen om de tafel heen. 

Boekentips stimuleren motoriek kinderen:

 1. Als je van spelen leren kan, N. Flamang
 2. Stap voor Stap, L. verhoeven
 3. Hey baby: van één tot twee jaar, L. van Bouchout
 4. Speel!, N. de Martelaere
 5. Mijn peuter speelt!, P. de Smet
 6. Kids in en met de natuur, E. Vanhouche
 7. 101 leerrijke spelletjes voor peuters, J. Battlori
 8. Spelen in uitdagende hoeken, B. Antonissen

Spelletjes om het optrekken en staan te stimuleren

 • Op het moment dat jouw baby al goed kan kruipen is het leuk om op de grond te zitten en jouw kind te stimuleren zich aan jouw lichaam op te trekken. Geef met je handen steun achter zijn rug, maar hou jouw baby niet vast. Kan jouw baby ook zelf weer naar beneden?
 • Leg allerlei hindernissen op de grond zoals een dik kussen, een matras, een koffer, een poef, etc. Stimuleer jouw kind over de hindernissen te klimmen en te klauteren. Als jouw kindje met zijn hoofd voorover naar beneden wil, kan je hem eerst draaien, zodat de voetjes eerst naar beneden gaan. Een wat hogere hindernis daagt het kind uit om zich op te gaan trekken.
 • Leg leuke speeltjes net buiten het bereik van jouw baby op tafel of op een stoel. Het is belangrijk dat hij het speeltje wel kan zien. Leg de speeltjes in het begin zou neer dat jouw kind vanuit kniezit het speeltje kan pakken en vervolgens iets verder weg. Je kan jouw baby een klein beetje ondersteunen onder de oksels als je merkt dat hij wil gaan staan.
 • Zet de box en de ledikant in de laagste stand en hang op stahoogte allerlei uitdagende speeltjes. Dit nodigt uit tot optrekken aan de spijltjes.

Bovenstaande spelletjes zijn geschikt als jouw baby al goed kan kruipen.

Spelletjes om het staan en het lopen te stimuleren

 • Een keukentrap is vaak erg uitdagend voor kinderen. Stimuleer jouw kind door de keukentrap in het midden van de kamer te zetten (nooit zonder toezicht!). Jouw kind kan zich optrekken aan het trapje, maar zal soms zelfs treden willen beklimmen. Je kan jouw kind helpen door met je handen zijn heupen te ondersteunen en voorzichtig een been omhoog of omlaag te zetten.
 • Stimuleer jouw baby om zich ook aan gladde voorwerpen omhoog te trekken. Doe dit door op stahoogte iets interessants (bijvoorbeeld een ballon) aan een deur of kast te hangen.
 • Als jouw baby zich heeft opgetrokken aan een stoel en zichzelf met beide handen vasthoudt, kan je hem stimuleren een interessant speeltje vast te pakken. Hij zal zich nu nog maar met één hand vasthouden!
 • Als jouw baby zich heeft opgetrokken tot stand, het kind stimuleren om iets van de grond te rapen. Dit doe je door een speeltje naast hem op de grond of eerst makkelijker op een verhoging (bijvoorbeeld een stapel boeken) te leggen.
 • Laat jouw baby zich optrekken aan een tafel of stoel en hou een ballon of bal die je aan een touwtje hebt bevestig bij zijn linker- en vervolgens rechterbeen bungelen. Jouw baby zal misschien eerst per toeval en later bewust de bal met de voet raken.
 • Als jouw baby al zijwaarts langs de tafel loopt kan je dit extra stimuleren door precies aan de andere kant van de tafel net buiten zijn bereik een speeltje neer te leggen. Je kan de route lastiger maken door ‘hindernissen’ op de grond te leggen, zoals kleine kussens of een opgerolde handdoek.

Bovenstaande spelletjes zijn geschikt als jouw baby zich al kan optrekken tot stand.

Spelletjes om het lopen te stimuleren

 • Laat jouw kind zoveel mogelijk lopen op verschillende ondergronden. Dit kan buiten in een grote zandbak, op grind en op een grasveld en binnen bijvoorbeeld op een matras, yogamatje, een deurmat of een luchtbed licht opgepompt.
 • Laat jouw kind over allerlei hindernissen lopen of overheen stappen. Denk aan een bezemsteel, stofzuigerslang, een opgerolde handdoek, verschillende kussens etc.
 • Laat jouw kind grote, maar lichte speeltjes of objecten tillen en naar jou toe brengen. Denk aan een strandbal of grote kartonnen doos. Het zwaartepunt van zijn lichaam verander nu en daardoor is lastiger om het evenwicht te bewaren!
 • Laat jouw kind over een lijn of streep lopen. Je kan buiten een parcours maken van stoepkrijt en binnen door jouw kind over een smalle plank, strijkplank, een in de lengte opgevouwen deken te laten lopen.
 • Laat jouw kind achteruit lopen en achterwaarts gaan zitten op bijvoorbeeld een matras of groot kussen. Help jouw kind uiteraard bij alle spelletjes.

Bovenstaande spelletjes zijn geschikt als je kind al een beetje of goed zelfstandig kan lopen.

Let op: Kruipen is goed voor de ontwikkeling van je baby en stimuleer daarom ook niet te snel het staan en lopen van jouw baby. 

Lees ook:

Showing 2 comments

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen

0