Voordelen inhuren au pair

 In Artikel

Nederlandse gezinnen schakelen steeds vaker een au pair in

Het dagelijks leven is voor veel mensen gevuld met werk, familie, (sociale) afspraken en sport. Onder andere daarom kiezen steeds meer gezinnen in Nederland voor het inhuren van een au pair. Dat blijkt uit recente cijfers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en uit onderzoek van de NOS bij au-pair bureaus in Nederland.

Een groot deel van de au pairs wordt uit het buitenland naar Nederland gehaald, bijvoorbeeld uit Zuid-Afrika of de Filipijnen. Maar: er zijn ook veel gezinnen die gebruik maken van Nederlandse bedrijven die gespecialiseerd zijn in het aanbieden van au pairs, zoals Nina.care. In dit artikel lees je meer over deze ontwikkeling en de voordelen van het inhuren van een au pair.

Wat zijn de voordelen van een au pair?

Foto gemaakt door Kenny Krosky on Unsplash

Meer au pairs in Nederland: stijging van 10% tot 30% in 2023

De stijging is opvallend groot: de meeste bureaus schatten in dat het aantal au pairs in Nederland ongeveer met 10% tot 30% is gestegen in 2023. Het zijn met name au pairs uit de Filipijnen, Zuid-Afrika, Brazilië en Thailand die naar Nederland komen om Nederlandse gezinnen thuis te helpen. Vaak zijn dit gezinnen met twee fulltime werkende ouders, alleenstaande moeders, gezinnen met pasgeboren baby’s en expats die ook in hun thuisland een hulp in huis hadden. Omdat een au pair, anders dan een standaard oppas, in huis woont, is er vaak meer mogelijk. Denk aan opvang van de kinderen overdag, maar ook in de avond en ‘s nachts.

De stijging van het aantal au pairs in ons land is overigens wel bijzonder te noemen. Dat komt omdat er eind 2021 nieuwe strengere regels zijn gekomen voor au pairs, waardoor het maanden kan duren voordat een au pair de juiste documenten heeft om hier te komen. Zo mogen au pairs van buiten Europa niet ouder zijn dan 25 jaar. Ook moeten ze kinderloos en ongetrouwd zijn, willen ze in Nederland aan de slag gaan als au pair. Deze regels zijn ingesteld om misbruik te voorkomen. Au pairs komen namelijk uit een totaal andere cultuur en moeten wel met de juiste redenen naar Nederland komen. Tegelijkertijd mogen au pairs hier niet worden ingezet als fulltime medewerker; iets wat van belang is om te weten wanneer je een au pair wil inhuren.

Lange wachttijden bij kinderopvang leiden tot meer vraag naar au pairs

Er kunnen verschillende redenen zitten achter het feit dat er het afgelopen jaar meer au pairs naar ons land gekomen zijn. Een daarvan heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat er alsmaar langere wachttijden bij de reguliere opvang voor kinderen te vinden zijn. Op veel plekken in Nederland zit de kinderopvang hartstikke vol. Dat terwijl ouders wel gewoon moeten werken en/of andere verplichtingen hebben waardoor ze er niet fulltime voor hun kinderen kunnen zijn. Daarom zoeken steeds meer ouders en verzorgers naar alternatieven voor hun kroost, zeker nu we weer vaker op kantoor moeten werken.

Tot afgelopen jaar zagen we immers dat veel bedrijven nog kozen voor hybride werken of volledig vanuit huis werken. Ten tijde van de pandemie en de lockdowns was dit heel normaal; veel organisaties plukten er veel vruchten van en bleven deze manier van werken aanhouden. Voor werkende ouders bleek dit vaak goed te combineren met de verzorging van hun kinderen. Nu we echter een paar jaar verder zijn, zien veel werkgevers hun werknemers toch het liefst weer voor een groot deel op kantoor. Ook dat kan dus te maken hebben met de opvallende stijging van het aantal au pairs dat naar Nederland wordt gehaald.

Volop voordelen aan inschakelen van een au pair

Daarbij moet je natuurlijk rekenen dat het inschakelen van een au pair sowieso met veel voordelen komt. Zo is een au pair inhuren soms goedkoper dan de kinderopvang, waardoor je over het algemeen dus voordeliger uit bent. Andere voordelen zijn onder andere:

  • Au pairs bieden vaak meer persoonlijke zorg en aandacht voor kinderen in vergelijking met een kinderopvang of een andere vorm van groepsopvang. Dat komt omdat een au pair meestal maar voor een beperkt aantal kinderen hoeft te zorgen. Zo kunnen ze zich beter richten op de individuele behoeften en interesses per kind.
  • Daarbij biedt het inschakelen van een au pair veel flexibiliteit, omdat een au pair inwonend is. Dat betekent dat ze over het algemeen ingezet kunnen worden op verschillende tijdstippen, mits je je aan de regels houdt. Een au pair mag bijvoorbeeld maximaal 30 uur per week werken en heeft recht op twee vrije dagen per week.
  • Naast het zorgen voor de kinderen helpen de meeste au pairs bij lichte huishoudelijke taken, zoals koken en wassen. Voor veel ouders is dat een fijn extraatje, zodat ze zich daar niet druk om hoeven te maken.
  • Tot slot: een au pair inhuren, bijvoorbeeld via Nina.care, is tot slot erg waardevol om kinderen kennis te laten maken met andere talen, culturen en gewoonten.

Lees meer artikelen over de opvoeding en ontwikkeling van kinderen:

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen

0