Rollen en draaien stimuleren baby

 In Tips

Hoe stimuleer je het rollen en draaien bij baby’s?

Kinderen kunnen ongeveer tussen de 3 en 7 maanden zelfstandig rollen om de lengteas. Het evenwichtsorgaan en totale lichaamsgevoel wordt door het rollen gestimuleerd. Ook moet het kind allerlei spieren bij het rollen gebruiken en aanspannen, waardoor deze zich verder ontwikkelen zodat het kind op een later tijdstip in staat is om bijvoorbeeld te kruipen en te gaan staan.

Spelletjes om het rollen en draaien te stimuleren

  • Help jouw kindje bij het rollen van de buik naar de rug en van het rollen van de rug naar de buik. Pak als jouw baby naar links kijkt de achterkant van het rechterbovenbeen en zorg dat jouw duim aan de binnen- en andere vingers aan de buitenkant zitten. Breng nu rustig het been wat je vast hebt gepakt langzaam over het linkerbeen, totdat jouw baby op zijn buik ligt. Je kan ook helpen bij het terugrollen door vanuit buiklig één van de armen voorzichtig omhoog te strekken en om vervolgens een hand om de bovenarm en schouder van deze arm te leggen. De andere hand leg je op de tegenovergestelde heup om vervolgens jouw baby over de gestrekte arm heen te draaien.
  • Leg jouw baby in een grote handdoek en rol jouw baby zachtjes in de handdoek. Trek vervolgens zachtjes aan één kant van de handdoek zodat de baby er rustig uit rolt. Doe dit op een zachte ondergrond.
  • Stimuleer jouw baby met wat hulp zelf op de zij en op de buik te draaien. Laat jouw baby in ruglig jouw wijsvingers pakken. Wacht tot de baby de vinger stevig vastgrijpt en beweeg dan langzaam jouw hand naar een zijkant toe. Jouw baby zal zich op een gegeven moment draaien tot buiklig! Als de onderarm knel blijft zitten onder de buik, kan je met de vlakke hand van de nek tot aan de billen strelen. Als dit niet helpt, kan je jouw baby voorzichtig helpen bij het bevrijden van zijn armpje.
  • Hetzelfde spelletje als hierboven, maar nu gebruik je een grijpring. Geef jouw baby als hij naar rechts kijkt de grijpring in zijn linkerhand en beweeg de ring rustig naar rechts.
  • Ga zelf in ruglig liggen bijvoorbeeld op jouw eigen bed en neem de baby in buiklig op jouw buik. Knuffel en wieg jouw kindje voorzichtig van rechts naar links.
  • Bovenstaand spelletje kan je ook staand en dansend op muziek doen, terwijl jij jouw baby goed vasthoudt tegen je lichaam aan of als een vliegtuigje boven je hoofd.

De eerste twee spelletjes kunnen al geoefend worden bij kinderen jonger dan 3 maanden. De andere spelletjes zijn beter geschikt voor kinderen vanaf 3 maanden.

Tip:het is goed voor de ontwikkeling om alle spelletjes en bewegingen aan beide kanten te oefenen, dus laat jouw kind even vaak over links als over rechts rollen.

Lees ook:

Showing 2 comments
pingbacks / trackbacks

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen

0