Huisarts

 In professional

Wat is rol huisarts bij de ontwikkeling van het kind?

Hoewel de huisarts in zijn basisopleiding zeker de nodige kennis vergaart inzake de embryologie en de ontwikkeling van het kind buiten de baarmoeder, zal de gemiddelde huisarts zich niet als een expert op dit gebied beschouwen. Dat geldt ook voor de ontwikkelingsstoornissen.

Expertise op het gebied van de normale ontwikkeling is eerder te vinden bij de jeugd- en consultatiebureau-artsen; ook bij kinderartsen, waar natuurlijk ook de ontwikkelingsstoornissen thuishoren. De huisarts houdt zich meer bezig met zieke kinderen.

De huisarts van tegenwoordig doet meestal geen consultatiebureau-werk meer, de ervaring met het volgen van de ontwikkeling van kinderen is daarmee afgenomen. Natuurlijk zijn er wel huisartsen die voldoende interesse en ervaring hebben op dit gebied, maar hun kennis ligt vooral op het gebied van het zieke kind.

De huisarts heeft een zeer breed takenpakket. Bij een bezoek aan uw huisarts mag u erop rekenen dat deze in principe werkt aan de hand van de NHG standaarden, een eenduidige wetenschappelijk onderbouwde aanpak van veel voorkomende aandoeningen. U kunt op de website van het Nederlands Huisartsen Genootschap deze standaarden inzien.

De huisarts is zeer breed opgeleid, maar iedereen heeft zijn eigen interesses en zal vaak op bepaalde gebieden meer expertise opbouwen dan op andere-. Zo zal de ene arts goed zijn in kleine chirurgische verrichtingen of huidaandoeningen, een ander zal wellicht veel belangstelling hebben voor psychiatrie of misschien kindergeneeskunde.

In geval van vragen over de ontwikkeling van uw kind of een eventuele stoornis daarvan, kunt u altijd bij uw huisarts terecht. Deze zal u zonodig doorverwijzen naar de juiste hulpverlener/ specialist. Omdat de huisarts de zogenaamde poortwachter is voor de tweede-lijnszorg, zult u vrijwel altijd een verwijzing nodig hebben van de huisarts als u naar de specialist wil, vaak ook voor eventuele verwijzingen naar paramedische beroepen, zoals de logopedist, de diëtist, soms ook de fysiotherapeut of psycholoog.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen

0