Motorisch Remedial Teacher (MRT)

 In professional

Wat doet een Motorisch Remedial Teacher?

Motorische remedial teaching (MRT) is bedoeld voor kinderen die niet mee kunnen komen en/of geen plezier hebben bij sport- en beweegactiviteiten op school of bijvoorbeeld de sportvereniging. Door middel van speelse activiteiten worden de motorische vaardigheden gestimuleerd.

Kinderen die uitbehandeld zijn bij de kinderfysiotherapeut, maar nog niet helemaal klaar zijn om de verworven vaardigheden direct in de praktijk (de gymles, buitenspelen) toe te kunnen passen, kunnen de vaardigheden eerst tijdens de MRT lessen oefenen en verder uitbouwen. De lessen MRT vinden veelal plaats in kleine groepjes in een gymzaal. De remedie heeft in veel gevallen naast het verbeteren van de motoriek ook als doel het verbeteren van het samenspel met leeftijdsgenootjes en van het zelfvertrouwen in allerlei bewegingssituaties. Uiteindelijk moet het kind (weer) kunnen deelnemen aan de aangeboden (sport)activiteiten op school en de (sport)vereniging.

De Motorisch Remedial Teacher heeft veelal een achtergrond als (gym)docent en een aanvullende cursus of (2-jarige) HBO opleiding tot Motorisch Remedial Teacher gevolgd. De cursussen en opleidingen kunnen erg van inhoud en duur verschillen en de achtergrond en ervaring van mensen die MRT lessen verzorgen zijn divers. Onder andere om kwaliteit te waarborgen is de stichting ‘MRT in beweging’ opgericht. Zij verzorgen nascholingen en gediplomeerde Motorisch Remedial Teachers zijn lid van de stichting.

Mogelijke indicaties Motorische Remedial Teaching:

  • Kinderen die niet mee kunnen komen in de gymles
  • Kinderen die niet (durven/kunnen/willen) spelen op het schoolplein of op straat
  • Kinderen die geen plezier beleven aan spelen en bewegen (met andere kinderen)
  • Kinderen die heel onzeker zijn over de wijze waarop zij bewegen
  • Kinderen die heel angstig zijn in bewegingssituaties (angst voor hoogte, vallen, over de kop gaan, spelen met andere kinderen)
  • Kinderen die onhandig zijn, houterig bewegen
  • Kinderen die vaak dingen omstoten, laten vallen

Daarnaast kunnen veel indicaties voor kinderysiotherapie of kinderoefentherapie ook een indicatie zijn voor Motorische Remedial Teaching.

Verwijzing en vergoedingen Motorische Remedial Teaching

U heeft geen verwijzing van de huisarts nodig voor Motorische Remedial Teaching. Motorische Remedial Teaching wordt veelal niet vergoed door de zorgverzekering. Sommige uitgebreide aanvullende verzekeringen vergoeden wel (bijzondere) sportprogramma’s voor kinderen, waaronder MRT zou kunnen vallen. Geadviseerd wordt dan ook goed te informeren bij uw zorgverzekeringsmaatschappij of de lessen MRT vergoed kunnen worden.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen

0