Hoe leer je een kind een goede koprol aan?

 In Tips

Suggesties voor bewegingssituaties:

  • Kinderen moeten uitgedaagd worden te rollen. Dit kan door een schuin (hellend) vlak te maken in plaats van te rollen op een platte ondergrond. Ook nodigt een grote dikke mat in de gymzaal meer uit, dan een kleine dunne of lange mat.
  • Wanneer kinderen met een rechte rug rollen, kan eerst ‘hobbelpaardje op je rug’ geoefend worden, door op de rug te liggen, de knieën te pakken en zo klein al een balletje heen en weer te wiegen. Ook kan een kind ontspannen wiegen en hangen over een (grote) skippybal.
  • Ook voor angstige kinderenkan eerst ‘hobbelpaardje op je rug’ geoefend worden. Bij deze beweging gaan de kinderen nog niet over de kop wat de koprol voor veel kinderen in eerste instantie angstig maakt.
  • Kinderen die niet goed steunen (slappe armen), kunnen ‘sterke armen’ ervaren door de oefening ‘kruiwagen te doen. Kinderen steunen (en lopen) op de handen, terwijl de benen omhoog getild worden. Ook kinderen die schuin rollen, doordat het kind niet steunt op één van de armen, kunnen eerst oefenen met de ‘kruiwagen’.
  • Kinderen die bij de koprol op hun hoofd staan, kunnen beter oefenen door van een verhoging af te rollen en/of een schuin vlak. Hiervoor kan een deel van een kast gebruikt worden met een matje hierachter. Eventueel kan een matje op een springplank gelegd worden om een schuin vlak te creëren.
  • Kinderen met veel angst nooit dwingen, maar eerst het vertrouwen winnen en een veilige situatie creëren op het niveau van het kind. Een vorm die kinderen soms kan helpen om de angst voor over de kop gaan te overwinnen is: Maak een verhoogd vlak door bijvoorbeeld een dikke mat op 1 of 2 banken te zetten. Plak een leuk plaatje of sticker op de onderkant van de dikke mat. Laat het kind in buiklig op de mat liggen en daag het kind uit om zo ver over het uieinde van de mat te rollen dat hij het plaatje kan zien. Vanuit deze houding is nog een klein beetje hulp van de docent nodig om helemaal over de kop te gaan!

Suggesties voor rollen thuis:

  • Koprollen of boomstamrollen (rollen om lengteas) op het grote bed van papa en mama, hiervoor kan ook een dik tapijt of een groot kussen gebruikt worden.
  • Rollen van de bank naar beneden op een dik kussen of tapijt (in het begin uiteraard met hulp)
  • In het gras of op het strand kan natuurlijk ook heerlijk gerold worden (met name als een boomstam om de lengteas en de geoefende kinderen een koprol).

Lees ook:

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen

0