Leren lezen stimuleren kind

 In Tips

Hoe help je je schoolkind bij het goed leren lezen?

In groep 1 en 2 worden veel voorbereidende activiteiten voor het leren lezen gedaan, zoals voorlezen en verhalen vertellen in de kring. Vaak wordt ook al kennis gemaakt met de eerste letters. Op de meeste scholen leren kinderen vanaf groep 3 lezen.

Al snel wordt het leestempo ook belangrijk en moeten kinderen in groep 4 al gemiddeld zo’n 30 tot 40 woorden per minuut kunnen lezen. Gedurende gehele schoolcarrière is taal, lezen en leestempo van essentieel belang. Hoe kan je als ouders je kind helpen bij het leren lezen en sneller lezen?


Tips om het lezen te stimuleren en te oefenen

 • Oefening baart kunst. Stimuleer je kind om niet alleen op school te lezen, maar ook thuis. Haal samen boeken in de bibliotheek en ga samen eens een echt boek kopen in de boekwinkel. Geef je kind een aantal keer per jaar een boek cadeau!
 • Laat je kind zelf lezen, maar lees ook nog elke dag minimaal 10 minuten voor aan je kind. Ook leuk om samen een boek te lezen door om en om een bladzijde te lezen. Praat na het voorlezen nog even na over het verhaal.
 • Stimuleer ook dat je kind ’s avonds in bed nog een tijdje leest. Te spannende boeken zijn niet geschikt als je kind hier slecht van gaat slapen.
 • Zien lezen doet lezen. Geef het goede voorbeeld als ouders en pak geregeld een boek. In het weekend zou standaard een collectief ‘leesuur’ met het gezin gepland kunnen worden.
 • Verzin samen met je kind een prachtig verhaal. Met in de hoofdrol je eigen kind, de gezinsleden en misschien wat markante knuffeldieren. Als basis kan je een bekend verhaal uit een boek gebruiken, die jullie samen aanpassen.
 • Maak een eigen boek met plaatjes uit tijdschriften, tekeningen en misschien wel ander materiaal uit de natuur zoals een blad van een boom of een veer van een vogel. Maak vervolgens samen een verhaal rondom het eigen boek. Op deze manier is je kind weer eens op een andere manier bezig met ‘lezen’. Het is belangrijk dat je kind lezen koppelt aan iets leuks en hier motivatie voor krijgt.

Varieer eens met een tijdschrift in plaats van een boek

Er zijn veel leuke (educatieve) tijdschriften voor jonge kinderen:

Oefenen met lezen kan ook op de tablet of computer

Voor de afwisseling en motivatie kan dit een uitkomst zijn:

Lees ook:

Showing 2 comments
 • Magda van Tilburg
  Beantwoorden

  Een deel van de bewegende, voorgelezen prentenboekjes van leesmevoor zijn overgegaan naar de gratis (grotere) voorlees-site https://booxalive.nl
  Sowieso, voor klein en groot: veel (voor)leesplezier!

 • Magda van Tilburg
  Beantwoorden

  Een deel van de bewegende, voorgelezen prentenboekjes van leesmevoor zijn overgegaan op de gratis (grotere) voorlees-site https://booxalive.nl
  Sowieso, voor groot en klein: veel leesplezier, waar dan ook!

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen

0