Tips en hulp bij lastig gedrag dreumes en peuter
Bijna alle ouders krijgen te maken met lastig gedrag bij hun dreumes en peuter. Iedereen kent wel de term ‘peuterpuberteit’ en de gevleugelde uitspraak ‘ik ben twee en zeg nee’. Hoe kan je als ouders het beste omgaan met dit gedrag en waar vind je hulp als het gedrag tot wanhoop leidt? Lees de tips voor claimgedrag, druk gedrag, niet luisteren, boosheid en drift. Wij raden het boek Opvoedwijzer Overweldigende emoties aan voor als je op zoek bent naar nog veel meer praktische en direct toepasbare tips.
Lastig gedrag kan inderdaad lastig zijn, maar is volstrekt normaal voor deze ontwikkelingsfase. Maar wat is lastig gedrag en wanneer is dit gedrag niet meer gewoon? Er bestaan grote verschillen in temperament tussen kinderen. De meeste ouders van dreumesen en peuters krijgen in meer of mindere mate te maken met claimgedrag, druk en impulsief gedrag en kinderen die slecht luisteren, extreem koppig zijn en op de meest vreemde momenten een driftbui ontwikkelen. Wil je meer lezen over hoe je effectief kan communiceren met je kind? Dan raden wij het boek How2Talk2Kids aan.
Boekentips opvoeding en lastig gedrag kinderen:
- Opvoedwijzer Overweldigende emoties, P. Harvey
- Temperamentvolle kinderen, E. Bronsveld
- How2Talk 2Kids, A. Faber
- Broers en zussen zonder rivaliteit, A. Faber
- Het hooggevoelige kind met een sterke wil, J. Olphen
- Uitdagende peuters en kleuters uitdagen, M. Sammels
- De zeven stappen naar succesvol ouderschap, H. Montgomery
- Het hele brein, het hele kind, D. J. Siegel
Vormen lastig gedrag
Hieronder staan linkjes naar artikelen met de problemen die vaak voorkomen bij dreumesen en peuters. Deze problemen, of ook wel lastig gedrag genoemd, zijn heel normaal voor deze leeftijdsfase. Maar kunnen natuurlijk wel voor veel onrust en onzekerheid binnen de opvoeding zorgen. Deze tips helpen jou om net even wat steviger in de schoenen te staan tijdens deze soms lastige fase van je kind.
Tips bij:
Let op: Aangezien alle kinderen verschillen in aard en temperament, kunnen deze vormen van lastig gedrag bij jouw kind in meer of mindere mate tot uiting komen en/of helemaal niet van toepassing zijn.
Algemene opvoedtips
- Jullie als ouders zijn hét voorbeeld voor het kind. Wees het goede voorbeeld. Opvoeden is voordoen!
- Beloon en benoem met name het goede en gewenste gedrag van jouw kind.
- Zit als ouders op één lijn, voorkom dat de kinderen jullie tegen elkaar uitspelen. Bespreek de ‘tactiek’ van de opvoeding als de kinderen op bed liggen.
- Kinderen hebben duidelijkheid nodig, geef structuur, stel grenzen en wees hierin consequent.
- Geef jouw kind binnen de gestelde grenzen alle ruimte om dingen zelf te doen, te ontdekken en te experimenten. Kinderen leren in deze ontwikkelingsfase door te experimenteren.
Lees ook:
Opvoedwijzer Overweldigende emoties: Een praktisch boek die omschrijft hoe explosief gedrag bij kinderen ontstaat en uiteraard handige tips hoe je hier als ouder mee om kan gaan.
Opvoedondersteuning en hulp bij lastig gedrag
Let op: Tussen de therapeuten kan een groot verschil in ervaring en kennis op het gebied van lastig gedrag bij dreumesen en peuters. Het is daarom raadzaam om navraag te doen naar de ervaring en kennis van de desbetreffende deskundige!
Welke therapeut biedt ondersteuning?
Kijk in het overzicht welke verschillende zorgaanbieders ouders van dreumesen en peuters met lastig gedrag opvoedondersteuning en hulp bieden. Er bestaan veel verschillende zorgaanbieders. Welke therapeut heb je nodig voor welk probleem?
Vind een therapeut bij jou in de buurt
Kijk op de Kinderzorgkaart van Kijk op Ontwikkeling voor een therapeut bij jou in de buurt. Verschillende zorgaanbieders bieden ondersteuning aan ouders van dreumesen en peuters met lastig gedrag.
Stel je vraag
Stel je vraag over lastig gedrag bij dreumesen en peuters aan één van de professionals van Kijk op Ontwikkeling. Of kijk of jouw vraag al eerder is beantwoord.
Let op: Ben je als ouder onzeker of het gedrag van jouw dreumes of peuter nog onder de noemer ‘normaal lastig gedrag’ of meer onder de noemer ‘gedragsprobleem’ valt, neem dan contact op met één van de deskundigen van Kijk op Ontwikkeling of vind een therapeut bij jou in de buurt via de Kinderzorgkaart.