Dreumes & peuter

Hulp bij laat lopen en motorische problemen

Tips en ondersteuning bij motorische problemen van je dreumes en peuter.

Vind hulp bij laat lopen dreumes en peuter

De wereld van de dreumes wordt letterlijk vergroot op het moment dat het kan lopen. Over het algemeen kunnen de meeste kinderen tussen de 12 en 18 maanden zelfstandig lopen. Maar wat als je kind zich langzamer dan leeftijdsgenootjes ontwikkelt? Lees de tips en speeltips hoe je spelenderwijs de motoriek van je kind stimuleert. Meer tips? Dan raden wij het super praktische boek vol met oefeningen Stap voor Stap aan. 

Alle kinderen ontwikkelen zich op hun eigen manier en in hun eigen tempo. Je hebt kinderen die zich motorisch snel en langzaam ontwikkelen. Als er geen lichamelijke oorzaken zijn, zullen de meeste kinderen voor het tweede levensjaar lopen. Op het moment dat het kind zich op meerdere motorische vlakken en/of andere ontwikkelingsgebieden anders of langzamer ontwikkelt, kan dit een reden voor zorg zijn. In het boek Kind in Ontwikkeling staat op een heldere en overzichtelijke manier de normale en afwijkende ontwikkeling omschreven. Een mooi boek voor ouders die dieper in het thema willen duiken en voor elke professional die met jonge kinderen werkt.

Tips om het lopen en de motoriek te stimuleren

Hoe kan je de motorische ontwikkeling en het lopen stimuleren bij jouw kind? Kinderen willen van nature ontdekken en experimenteren. Op die manier zullen zij ook spelenderwijs hun motoriek trainen. Je kan hier als ouders op inspelen, door leuke spelletjes en activiteiten met je kind te doen. Hieronder zijn de linkjes opgenomen naar de artikelen met tips en spelletjes die je als ouder met je kind kan doen om spelenderwijs het optrekken, staan en lopen te stimuleren.

Mijlpalen motoriek: wanneer gaat mijn kind zelfstandig lopen?

Wanneer gaan kinderen lopen en welke andere motorische mijlpalen zijn te onderscheiden? Alle kinderen ontwikkelen zich in hun eigen tempo. De meeste kinderen zullen tussen de 1 en 2 jaar gaan staan en zelfstandig lopen. Hieronder is een linkje opgenomen naar het artikel met verschillende motorische mijlpalen en de gemiddelde leeftijd waarop kinderen deze mijlpalen bereiken.

Verloop motorische ontwikkeling:

Let op: de leeftijd waarop de mijlpalen worden bereikt zijn gemiddelden en er kunnen grote verschillen bestaan tussen kinderen.

Signalen problemen motoriek kinderen

Wanneer moet ik mij zorgen maken over de ontwikkeling van mijn kind? Welke signalen wijzen op een belemmerde motorische ontwikkeling van kinderen 0 – 2 jaar? Hieronder is een linkje naar een artikel opgenomen met een schema waarin je globaal kan bekijken of jouw kind zich op een normale manier ontwikkelt en/of er een reden voor zorg is en ondersteuning of advies van een professional noodzakelijk is.

Let op: De signalen hoeven niet direct een reden tot zorg zijn, omdat alle kinderen zich op hun eigen manier en tempo ontwikkelen, maar geven wel een indicatie.

Hulp en ondersteuning motorische problemen

Bij kan je terecht als jij denkt dat jouw kind motorische problemen heeft? Maak jij je zorgen over de ontwikkeling van je kind? Hieronder kan je lezen welke therapeuten kinderen met motorische problemen kunnen helpen. Ook kan je op de Kinderzorgkaart kijken voor een therapeut bij jou in de buurt of jouw vraag stellen aan de verbonden professionals van Kijk op Ontwikkeling. Verder

Welke therapeut?

Kijk in het overzicht welke verschillende zorgaanbieders dreumesen en peuters met motorische problemen ondersteuning bieden. Er bestaan veel verschillende zorgaanbieders. Welke therapeut heb je nodig voor welk probleem? Kom je er niet uit? De huisarts of het Centrum voor Jeugd en Gezin bij jou in de buurt heeft goed zicht op de sociale kaart en kan jou goed doorverwijzen.

Vind een therapeut

Kijk op de Kinderzorgkaart van Kijk op Ontwikkeling voor een zorgaanbieder bij jou in de buurt. Verschillende therapeuten bieden ondersteuning aan dreumesen en peuters met motorische problemen.

Let op: Tussen de therapeuten kan een groot verschil in ervaring en kennis bestaan op het gebied van de motoriek van kinderen. Het is daarom raadzaam om navraag te doen naar de ervaring en kennis van de desbetreffende deskundige!

Stel je vraag

Stel je vraag over motorische problemen en laat lopen bij dreumesen en peuters aan één van de professionals van Kijk op Ontwikkeling. Of kijk of jouw vraag al eerder is beantwoord.