Vind hulp bij zindelijkheidsproblemen dreumes en peuter

In Nederland worden kinderen over het algemeen zindelijk tussen de 2 en 3 jaar. Zindelijkheid ’s nachts komt ongeveer een half jaar tot een jaar later dan zindelijkheid overdag. Kinderen worden in principe zindelijk op het moment dat zij hier lichamelijk en mentaal rijp voor zijn. In het boek Kind in Ontwikkeling kan je meer lezen over de mijlpalen van zindelijk worden. Verder raden wij het Handboek zindelijkheid aan voor fijne achtergrondinformatie gecombineerd met praktische tips voor ouders!

Problemen ontstaan vaak door de manier waarop ouders omgaan met de zindelijkheid, een angstige ervaring van het kind rondom het poepen en/of een stressvolle periode of gebeurtenis. De zindelijkheidsproblemen zoals broekplassen en bedplassen verdwijnen vaak ook weer vanzelf. Maar wat als de problemen langer aanhouden? Als je kind steeds weer een terugval heeft? Of als jouw kind pijn heeft? Leest het artikel over zindelijkheidsproblemen bij kinderen.

Uitgelicht:

Handboek zindelijkheid: Hoe zit het proces van zindelijkheid in elkaar? Wanneer is een kind klaar voor zindelijkheidstraining? Handige tips en tricks. Een handig en overzichtelijk boek.

Handige hulpmiddelen stimuleren zindelijkheid

Voor zindelijkheid is niet altijd een speciale training nodig. Wel is het verstandig de omgeving zo in te richten dat zindelijkheid wordt gestimuleerd. Een leuke manier om zindelijkheid te stimuleren is met een beloningssysteem. Dit kan je als ouders natuurlijk zelf bedenken, of je laat je inspireren aan de hand van speciaal samengestelde zindelijkheidsboxen om de zindelijkheid spelenderwijs te stimuleren.

Mijlpalen: Wanneer zijn kinderen zindelijk?

Wanneer zijn kinderen gemiddeld zindelijk voor urine en voor ontlasting overdag en ‘s nachts? Kijk naar de mijlpalen in de ontwikkeling van zindelijkheid met verschillende schema’s met percentages wanneer kinderen op een bepaalde leeftijd zindelijk zijn voor urine en ontlasting.

Rijpheid zindelijkheid

Wanneer zijn kinderen rijp om zindelijk te kunnen worden? Kinderen moeten allereerst lichamelijk (blaas en zenuwstelsel) voldoende gerijpt zijn. Kinderen zijn mentaal gerijpt als zij interesse tonen in de wc of het potje, ook begrijpen waar deze voor dienen en als zij kleine opdrachtjes kunnen uitvoeren op het gebied van zelfredzaamheid (bijvoorbeeld aan- en uitkleden).

Boeken over zindelijkheid bij kinderen:

Welke therapeut bij zindelijkheidsproblemen?

Kijk in het overzicht welke verschillende zorgaanbieders dreumesen en peuters met zindelijkheidsproblemen ondersteuning bieden. Er bestaan veel verschillende zorgaanbieders. Welke therapeut heb je nodig voor welk probleem?

Vind een therapeut

Kijk op de Kinderzorgkaart van Kijk op Ontwikkeling voor een therapeut bij jou in de buurt. Verschillende zorgaanbieders bieden ondersteuning aan dreumesen en peuters met zindelijkheidsproblemen.

Let op: Tussen de therapeuten kan een groot verschil in ervaring en kennis op het gebied van zindelijkheidsproblemen bij dreumesen en peuters. Het is daarom raadzaam om navraag te doen naar de ervaring en kennis van de desbetreffende deskundige!

Handige hulpmiddelen stimuleren zindelijkheid

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen

0