Niet gehoorzamen en luisteren dreumes en peuter

Bijna alle ouders krijgen van tijd tot tijd te maken met een onhandelbare, lastige en niet gehoorzame dreumes of peuter. Ook dit lastige gedrag is volkomen normaal voor deze ontwikkelingsfase en hoort bij de ontwikkeling van een eigen identiteit van het kind.

Over het algemeen brengt rust, regelmaat en structuur verbetering. Maar wat doe je als je als ouder het gevoel hebt de situatie niet goed onder controle te hebben en niet gehoorzamen en luisteren eerder regel is dan uitzondering? Hoe ga je om met de beruchte nee-fase van je kind?

sociaal emotionele ontwikkeling dreumes nee is nee

Wat kan je doen bij lastig gedrag dreumes en peuter?

Tips bij niet gehoorzamen en luisteren

Tips

Niet gehoorzamen en luisteren is kenmerkend voor de ontwikkelingsfase van een dreumes en peuter en kan heel lastig en vermoeiend zijn. Lees de volgende artikelen met tips hoe om te gaan met kinderen die niet gehoorzamen en luisteren:

Welke professionals bieden ondersteuning?

Ondersteuning

Er bestaan verschillende deskundigen (disciplines) die ondersteuning kunnen bieden bij dreumesen en peuters met lastig gedrag:

  • Huisarts

Let op: Tussen de deskundigen kan een groot verschil in ervaring en kennis op het gebied van lastig gedrag bij dreumesen en peuters. Het is daarom raadzaam om navraag te doen naar de ervaring en kennis van de desbetreffende deskundige!

Zoek een professional bij jou in de buurt
Stel jouw vraag aan onze professionals (of kijk in het forum)

Let op: Ben je als ouder onzeker of het gedrag van jouw dreumes of peuter nog onder de noemer ‘normaal lastig gedrag’ of meer onder de noemer ‘gedragsprobleem’ valt, neem dan contact op met één van de deskundigen van Kijk op Ontwikkeling of een deskundige bij u in de buurt. 

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen