Claimgedrag en dwingend gedrag dreumes en peuter

Wat als je dreumes of peuter voortdurend aandacht opeist? Als ouder kan die aanhankelijkheid een heel prettig gevoel geven. Wie wil nou niet zo nu en dan even lekker knuffelen op bank met je kind? Maar wat doe je als je kind de hele dag door aandacht vraagt en juist op de momenten dat jij even met andere zaken bezig bent?

Het voortdurend aandacht vragen van je dreumes of peuter kan dan opeens heel lastig gedrag zijn! Claimgedrag komt veelvuldig voor in de leeftijdsfase van dreumes en peuter. Kinderen moeten namelijk in deze periode nog leren emotioneel zelfstandig te worden en als (jonge) ouder ben je soms ook nog wat onzeker en zoekende in de opvoedstijl.

sociaal emotionele ontwikkeling dreumes nee is nee

Wat kan je doen bij claimgedrag dreumes en peuter?

Oorzaak en risicofactoren claimgedrag

Oorzaken claimgedrag

Claimgedrag komt in alle liefdesrelaties voor. Vaak wordt dit gedrag versterkt als je nog onzeker bent over jezelf of over je relatie. Door te ‘claimen’ zoek je bevestiging van de geliefde dat je leuk en lief bent. Als dreumesen en peuters merken dat ouders veel doen om het hen naar de zin te maken, gaan ze steeds meer van hun ouders verwachten en eisen en kom je in een vicieuze cirkel terecht.

Risicofactoren claimgedrag

1.Extreem bezorgde en beschermende ouders. Dit werkt remmend op de emotionele zelfstandigheid van het kind. Kinderen krijgen minder de kans om zelf problemen te overwinnen, krijgen hierdoor minder zelfvertrouwen en blijven voor alle (moeilijke) situaties afhankelijk van de ouders.
2.Een te drukke gezinssituatie waar onvoldoende mogelijkheden (kunnen) worden ingebouwd voor momenten van 100% aandacht voor het kind. Kinderen zullen in dit soort situaties elk moment aangrijpen om de aandacht van de ouders op te eisen. Grote gevaar wat op de loer ligt is het schuldgevoel van de ouders, waardoor inconsequent gehandeld wordt en de situatie vaak nog verergerd wordt.

Hoe doorbreek je claimgedrag? Tips!

Tips

Even rustig telefoneren of praten als er bezoek is, hoe doe je dit als jouw dreumes of peuter voortdurend aandacht vraagt? Lees de tips in onderstaand artikel  hoe het best claimgedrag of dwingend gedrag bij dreumesen of peuters aangepakt kan worden.

Welke professionals bieden ondersteuning?

Ondersteuning

Er bestaan verschillende deskundigen (disciplines) die baby’s met darmkrampjes kunnen helpen:

  • Huisarts
  • Babyconsulente
  • Lactatiedeskundige
  • Kinderfysiotherapeut
  • Kinderoefentherapeut
  • Osteopaat
  • The Happiest Baby (THB)

Let op: Tussen de deskundigen kan een groot verschil in ervaring en kennis op het gebied van buikpijn en darmkrampjes bestaan. Het is daarom raadzaam om navraag te doen naar de ervaring en kennis van de desbetreffende deskundige!

Zoek een professional bij jou in de buurt
Stel jouw vraag aan onze professionals (of kijk in het forum)

Let op: Ben je als ouder onzeker of het gedrag van jouw dreumes of peuter nog onder de noemer ‘normaal lastig gedrag’ of meer onder de noemer ‘gedragsprobleem’ valt, neem dan contact op met één van de deskundigen van Kijk op Ontwikkeling of een deskundige bij u in de buurt. 

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen