Zoon durft opeens niet alleen te slapen, hoe weer opnieuw leren doorslapen?

 In Vraag en antwoord

Ik heb een zoon van vijf jaar die opeens heel slecht alleen durft te slapen. Wij hebben hem één avond bij ons in bed genomen en nu wil hij niet meer anders. Hiervoor sliep hij altijd door. Hoe leren wij onze zoon weer opnieuw doorslapen?

Veiligheid

Uw zoon heeft 1 nacht ervaren hoe het is om bij papa en mama te slapen en wil niet anders meer. Jullie aanwezigheid heeft waarschijnlijk een gevoel van veiligheid gegeven, waarna hij weer door kon slapen. En dit bevalt hem, deze veiligheid. Niet helemaal duidelijk in uw vraag is of hij wel begint in zijn eigen bed en ’s nachts als hij wakker wordt bij jullie komt of dat hij helemaal niet meer in zijn bed wil slapen. In de beantwoording ga ik er vanuit dat hij niet meer in zijn bed wil slapen.

Nachtmerries

Uit onderzoek blijkt dat rond de leeftijd van 5-6 jaar er een piek is in het aantal nare dromen, onrustig slapen en nachtmerries. Dit heeft waarschijnlijk te maken met wat het kind overdag heeft meegemaakt en met eventuele angsten of conflicten die nog blijven doorspelen tijdens de slaap. In deze leeftijd zitten kinderen ook in een overgangsfase in hun ontwikkeling. Als uw kind voorheen altijd doorsliep, zou dit een oorzaak kunnen zijn. Als uw kind naar heeft gedroomd die bewuste avond, is hij daar misschien bang van geworden. Hij heeft de veiligheid ervaren van zijn ouders en wil in die veiligheid blijven.

Bij ouders in bed?

Afhankelijk van hoe u als ouder de opvoeding benadert, kunt u er voor kiezen om er geen probleem van te maken en zo lang als hij het nodig heeft deze veiligheid te bieden. Dit zal dan ook vanzelf weer over gaan. Vanuit ouders kan de angst zijn dat hun kind afhankelijk wordt van in bed slapen. Uit onderzoek blijkt dat kinderen zeker niet afhankelijker worden van het in bed slapen bij de ouders. Kinderen worden namelijk onafhankelijk als aan hun behoefte van voldoende nabijheid en veiligheid is voldaan. Dan voelen zij zich sterk genoeg om het zelf te doen. Het is een fase van voorbijgaande aard, er is geen kind wat voor altijd bij zijn ouders wil blijven slapen.

Neem angst serieus

Het is wel zinvol om, als er sprake is van angst bij uw kind, dit bespreekbaar te maken en weg te nemen. Neem het serieus, luister naar zijn angst en kijk waar u deze angst kan ombuigen naar een positief gevoel. Ook het lezen van prentenboeken over dit thema kan een hulpmiddel zijn. Als u dit zelf lastig vindt, kan een kindercoach hier hulp bij bieden.

Tips en stappenplan

Wilt u als ouder uw kind niet bij u in bed hebben, dan kunt u ervoor kiezen om met een stappenplan uw kind weer terug naar zijn eigen bed te krijgen. Een voorbeeld van zo’n stappenplan is de methode Kids skills. Uitgangspunt van Kids skills is, dat bijna elk probleem kan worden gezien als een vaardigheid die geleerd of nog verbeterd kan worden. Voor uw zoon zou dit in dit geval kunnen zijn “ik slaap in mijn eigen bed”.
In een aantal stappen leert uw kind deze vaardigheid. Hieronder een korte beschrijving: eerst gaat u samen met uw kind de voordelen van de vaardigheid onderzoeken, daarna geeft het kind de vaardigheid een naam, hij kiest een Totemfiguur, een held die hem kan helpen bijv. superman, die durft alles, dus ook alleen in bed slapen. Hij kiest supporters, die helpen hem bij het leren van het alleen slapen in bed, daarna gaat hij oefenen, belangrijk is dat het met kleine stapjes gaat en fouten maken mag. Aan het eind laat u uw kind een feestje vieren als het gelukt is! De methode Kids skills kunt u zelf doen met uw kind, de methode staat beschreven in een boek en werkboek. Een kindercoach kan ook altijd hulp bieden bij een kids skills traject als u dit prettiger vindt.

Leave a Comment

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen