Slaapproblemen kind

 In slaapproblemen

Alles over slaapproblemen kinderen

Slaaproblemen bij een kind komen veel voor. Veel (jonge) ouders stoeien met deze problemen. Hoe verander je het slaapritme van je baby? Hoe ga je om met een dreumes die niet doorslaapt? Of met een peuter die steeds uit bed komt en een kleuter die niet naar bed wil? Lees op deze website alles over slaapproblemen bij kinderen. Vind tips en hulp bij slaapproblemen van je baby, dreumes, peuter en kleuter. Op zoek naar een boek over slapen en slaapproblemen bij kinderen? Kijk op Ontwikkeling vindt Het baby slaapboek een echte aanrader. 

De meest voorkomende slaapproblemen bij kinderen zijn: niet willen gaan slapen, gelijk weer uit bed komen, niet doorslapen en vroeg wakker zijn. Vaak horen deze slaapproblemen bij een ontwikkelingsstadium van een kind en zijn over het algemeen onschuldig van aard. Men spreekt dan ook wel over fasegebonden problemen. Slaapproblemen horen dus eigenlijk bij de normale ontwikkeling van een kind en de meeste kinderen groeien hier vanzelf weer overheen. Ondanks deze onschuldige aard, kunnen slaapproblemen enorm ontwrichtend zijn voor de gezinssituatie. Ouders zijn soms ten einde raad. Niet gek dus dat veel ouders dan ook op zoek zijn naar tips en adviezen en soms naar meer hulp op maat van bijvoorbeeld een therapeut of opvoedkundige.

Tips slaapproblemen kind

Op internet zijn veel tips en informatie te vinden over slaapproblemen bij kinderen. Ook delen veel ouders hun ervaringen via forums. Deze tips kunnen soms verhelderend zijn, maar zijn uiteraard vaak algemeen van aard. Op het moment dat met het toepassen van de algemene tips de slaapproblemen blijven, is soms advies op maat van bijvoorbeeld een therapeut of opvoedkundige raadzaam. Hieronder is een overzicht opgenomen van artikelen met goede tips om slaapproblemen op te lossen op het moment dat je kind niet wil slapen, je kind steeds uit bed komt, je kind niet doorslaapt ’s nachts en als je kind elke ochtend te vroeg wakker is. Lees ook het artikel over wat een goed bedritueel is. Een bedritueel kan namelijk veel slaapproblemen bij kinderen voorkomen.

Help! Mijn kind wil niet slapen

Wat kan je doen als je kind niet wil slapen? Welke tips en strategieën zijn er om slaapproblemen van je kind op te lossen? Lees het artikel met de tips als je kind niet kan of niet wil slapen.

Lees de tips als je kind niet wil gaan slapen

Help! Mijn kind komt steeds uit bed

Wat kan je doen als je kind steeds uit bed komt? Wat te doen als je kind ’s nachts steeds wakker wordt? Lees het artikel met de tips voor kinderen die steeds uit bed komen.

Lees de tips als je kind steeds uit bed komt

Help! Mijn kind slaapt ’s nachts niet door

Wat kan je doen als je kind niet (meer) doorslaapt in de nacht? steeds uit bed komt? Welke tips en strategieën zijn er om je kind in de nacht door te laten slapen? Lees het artikel met de tips voor kinderen die niet doorslapen.

Lees de tips als je kind niet doorslaapt

Help! Mijn kind wordt vroeg wakker

Wat kan je doen als je kind altijd te vroeg wakker is? Hoe zorg je ervoor dat je kind langer slaap? Waarom is mijn kind zo vroeg wakker? Welke tips en strategieën zijn er om je kind langer in zijn bed te laten liggen ’s ochtends? Lees het artikel met de tips voor kinderen die te vroeg wakker zijn.

Tips als je kind te vroeg wakker wordt

Hulpmiddelen bij slaapproblemen kinderen

Nog meer tips slaapproblemen kind

Hierboven zijn tips opgenomen op het moment dat je kind niet wil of kan slapen, je kind steeds uit bed komt, je kind niet doorslaapt ’s nachts en als je kind elke ochtend (te) vroeg zijn bed uitkomt. Slaapproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben. Zo kunnen slaapproblemen bij kinderen bijvoorbeeld veroorzaakt worden op het moment dat je kind last heeft van verlatingsangst, of als je kind nachtmerries of andere angsten heeft en/of als je kind protestgedrag vertoont. Gelukkig zijn in veel gevallen deze problemen op te lossen en kan je jouw kind dat niet goed slaapt goed helpen. Hieronder is een overzicht opgenomen van artikelen met tips en strategieën om deze oorzaken van slaapproblemen bij je kind aan te pakken.

Help! Mijn kind heeft verlatingsangst

Wat kan je doen als je kind niet alleen durft te slapen? Wat als je kind alleen door mama naar bed gebracht wil worden? Verlatingsangst of scheidingsangst kan voor slaapproblemen bij kinderen zorgen. Welke tips en strategieën zijn er om je kind met verlatingsangst te helpen? Lees het artikel met de tips voor kinderen die last hebben van verlatingsangst en hierdoor bijvoorbeeld niet willen slapen.

Wat doe je als je kind slaapproblemen heeft als gevolg van verlatingsangst

Help! Mijn kind heeft nachtmerries en nachtangst

Wat kan je doen als je kind nachtmerries heeft? Wat kun je doen tegen nachtangst? Nachtmerries en nachtangsten kunnen voor veel slaapproblemen zorgen bij kinderen. Als gevolg van de nachtmerries willen kinderen bijvoorbeeld niet gaan slapen, worden zijn ’s nachts vaak wakker en komen steeds uit bed. Welke tips en strategieën zijn er om je kind met nachtmerries en nachtangsten te helpen? Lees het artikel met de tips voor kinderen die last hebben van nachtmerries en andere angsten.

Wat doe je als je kind slaapproblemen heeft als gevolg van nachtelijke angsten

Help! Mijn kind WIL niet slapen door een eigen willetje

Wat kan je doen als je kind niet wil slapen uit protest of als gevolg van een sterke eigen wil? Gedurende de peuterleeftijd ontwikkelen kinderen steeds sterker een eigen wil en kunnen hiermee gaan experimenteren. Dit kan zorgen voor grote slaapproblemen bij je kind. Lees ook het artikel Lastig gedrag bij je peuter of dreumes om meer te lezen over deze fase van je kind. Gelukkig kan je slaapproblemen door protestgedrag goed aanpakken. Lees het artikel met tips voor kinderen die niet willen slapen als gevolg van protestgedrag en een eigen wil.

Tips als je kind slaapproblemen heeft als gevolg van protestgedrag en eigen wil

Lees meer over hoe je slaapproblemen aanpakt

In het artikel Tips om slaapproblemen aan te pakken bij kinderen zijn ook nog enkele tips en adviezen terug te lezen. Op zoek naar gerichtere adviezen en/of professionele hulp bij slaapproblemen? Schroom niet om ook een vraag te stellen in het forum of contact op te nemen met het team van Kijk op Ontwikkeling. Of schakel direct professionele hulp in van een therapeut of hulpverlener bij jou in de buurt! Ook kan het helpen om meer inzicht te krijgen in het slaapgedrag en huilgedrag van je kind door een boek over slapen en slaapproblemen bij kinderen te lezen. Hieronder zijn enkele boekentips opgenomen:

Boekentips over slaapproblemen:

Oorzaken slaapproblemen kind

Het is belangrijk om te achterhalen wat de oorzaken zijn van de slaapproblemen. Door de oorzaak aan te pakken kan makkelijker een oplossing gevonden worden voor het slaapprobleem. De meest voorkomende oorzaken van slaapproblemen zijn:

  1. Lichamelijke ongemakken
  2. Te veel prikkels vlak voor het slapen gaan en te veel indrukken gedurende de dag
  3. Verkeerde ritme, dus nog niet moe zijn of juist oververmoeid zijn
  4. Scheidingsangst of verlatingsangst
  5. Nachtelijke angsten of nachtmerries
  6. Protestgedrag oftewel een ‘eigen willetje’

Ook kunnen slaapproblemen ontstaan door fasegebonden problemen en horen zij eigenlijk bij een normale ontwikkeling. Lees meer over de oorzaken van slaapproblemen bij kinderen in de artikelel Oorzaken slaapproblemen en Aanpakken slaapproblemen bij kinderen.

Soms helpt een verzwaringsdeken:

Hulp bij oplossen slaapproblemen kind

Wat als de algemene tips en adviezen niet werken? Als de slaapproblemen aanhouden, hardnekkig zijn en jullie als ouders opbreken? En wat als je niet de oorzaak kan achterhalen van de slaapproblemen? Dan is het wellicht tijd om het stappenplan ‘Hulp bij slaapproblemen kind’ te volgen en/of een goede therapeut of hulpverlener te overwegen. Maar welke therapeut of hulpverlener heb ik nodig voor slaapproblemen bij kinderen? Kijk hiervoor naar het stappenplan ‘Welke therapeut voor slaapproblemen kind’. Nog niet klaar voor de stap naar een therapeut of hulpverlener? Lees dan hieronder verder over de oorzaken van slaapproblemen en vind tips en adviezen.

Lees ook de artikelen

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen

0