Dreumes of peuter is te vroeg wakker

 In slaapproblemen

Tips voor als je kind te vroeg wakker is

Hoe zorg ik ervoor dan mijn kind langer slaapt? Waarom is mijn kind vroeg wakker? En is vroeg wakker worden erg? Lees in dit artikel alles over kinderen die te vroeg wakker zijn. Niet veel ouders vinden het leuk als hun dreumes of peuter al om 5.00 uur in de ochtend naast het bed staat te roepen dat het niet meer wil slapen. Veel kinderen zijn vroeg wakker, maar wat is vroeg en wat mag je verwachten van jouw kind? In dit artikel lees je tips wat je kan doen als je kind te vroeg wakker is. Nog verder lezen? Lees dan ook het artikel Alles over slaapproblemen en/of lees het boek Slaap! voor dreumes en peuter voor meer achtergrondinformatie. 

Kinderen tussen de 1 en 4 jaar hebben inclusief het middagdutje ongeveer 10 – 14 uur slaap per etmaal nodig. Als jouw kind dus een middagslaapje van 2 uur doet en om half acht naar bed gaat, is het niet vreemd als hij tussen half zeven en half acht uur weer wakker is. Maar wat kan je doen als je kind echt te vroeg wakker is? Welke tips en strategieën zijn er om je kind langer te laten slapen? Lees in dit artikel de tips om je dreumes, peuter en kleuter langer te laten doorslapen.

Is er een probleem?

Zoals hierboven beschreven hebben kinderen 10 – 14 uur slaap per etmaal nodig. Als jouw kind genoeg heeft geslapen, zullen zij graag willen opstaan. Kinderen hebben een eigen ritme en hebben geen boodschap aan het ritme van de ouders. Je kan proberen het ritme iets te beïnvloeden door jouw kind wat later naar bed te laten gaan, in de hoop dat het kind ook wat langer zal doorslapen. Dit helpt echter lang niet bij alle kinderen. Stel jezelf de vraag of er echt sprake is van een probleem en of je wel een reële eis stelt aan jouw kind.

Achterhaal de oorzaak vroeg wakker worden

Als er sprake is van een probleem, wat is dan de oorzaak? Waarom staat jouw kind al zo vroeg naast het bed? Heeft het echt genoeg geslapen en is het middagdutje bijvoorbeeld niet meer nodig? Zijn er lichamelijke ongemakken, heeft het kind dorst, spelen er angsten mee, of is er iets anders? Kan je dit verhelpen?

Strategie om kinderen langer te laten slapen

Bepaal voor jezelf tot hoe laat je mag verwachten dat jouw kind in bed blijf liggen. Wees reëel, een dreumes of peuter die genoeg geslapen heeft, kan je moeilijk dwingen om verder te slapen. Als een kind nog niet genoeg geslapen heeft, kan je wel op vriendelijke doch dringende toon verzoeken weer te gaan slapen, zie de strategie beschreven bij ‘wat als jouw dreumes of peuter niet doorslaapt’. Als er echter sprake is van ‘het eigen willetje’ willen doordrammen, volg dan de strategie op beschreven bij ‘protestgedrag’.

Hoe zorg ik ervoor dan mijn kind langer slaapt? 6 tips!

  1. Een dreumes of peuter heeft nog geen tijdbesef. Een lampje met tijdschakelaar of een speciale slaapwekker kunnen uitkomst bieden. Als het lampje of de wekker gaat kleuren en de ogen open doet, weet het kind dat hij mag opstaan. Als het kind wakker wordt en het lampje is nog niet aan, weet hij dat het nog nacht is.
  2. Achterhaal of jouw kind minder slaap nodig heeft en probeer het ritme iets aan te passen. Heeft jouw kind wat minder slaap nodig en kan het iets later naar bed en/of is het middagslaapje nog wel nodig? Let op: als kinderen te weinig slaap hebben, slapen zij juist onrustiger en ben je nog verder van huis! Let dus goed op de signalen overdag. Is jouw kind ondanks de mindere hoeveelheid slaap nog steeds vrolijk, energiek en niet prikkelbaar is er waarschijnlijk geen sprake van slaapgebrek.
  3. Vaak kan je wat tijd rekken door wat speelgoed of boekjes binnen handbereik klaar te leggen de avond voordat jouw kind gaat slapen. Instrueer jouw (oudere) peuter goed dat jij hem komt halen en dat hij wel zelfstandig op de kamer mag spelen tot die tijd.
  4. Maak afspraken met je peuter. Je kan best van jouw kind verwachten dat als hij om zes uur wakker is, nog een kwartier zelfstandig gaat spelen op de eigen kamer. Als dit goed gaat, kan je dit proberen in tijd wat verder uit te bouwen. Je kan ook een beloningssysteem uitproberen.
  5. Eten, drinken, plassen. Sommige kinderen worden wakker van de honger, dorst of omdat zij moeten plassen. Kan je het zo organiseren dat kinderen dit zelfstandig kunnen? Een potje in de kamer, een glaasje water klaar zetten en eventueel een banaan naast het bed?

Boekentips over slaapproblemen:

Wat te doen als je kind nog steeds vroeg wakker is?

Je hebt alle tips en strategieën uitgeprobeerd en je kind is nog steeds vroeg wakker. Wat nu? Wees niet bang om externe (professionele) hulp in te schakelen. Een goede nachtrust is zowel belangrijk voor jezelf als voor het kind. Omdat jij als ouder onderdeel bent van het systeem, ben je niet altijd in staat om objectief naar de situatie te kijken en tot een adequate oplossing te komen. De objectieve blik van iemand anders kan vaak net dat stapje in de goede richting geven. Neem gerust contact op met één van de professionals van Kijk op Ontwikkeling of een professional bij jou in de buurt. Lees eventueel ook het stappenplan opgenomen in het artikel Hulp bij slaapproblemen. Heel veel succes!

Soms kan een hulpmiddel helpen om alleen te slapen:

Lees ook de artikelen:

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen

0