Zoontje 16 maanden stribbelt tegen bij uit bad gaan, hoe drama voorkomen?

 In Vraag en antwoord

Mijn zoontje van 16 maanden vindt het zo fijn om in bad te gaan, maar stribbelt enorm tegen als ik hem eruit haal, hoe kan ik dit drama het beste aanpakken?

Wat fijn dat uw zoontje het zo heerlijk vindt om in bad te gaan. Want geregeld hoor je ook de tegenovergestelde verhalen, namelijk over kindjes met watervrees. Nu is deze vraag niet echt binnen het vakgebied van een kindercoach, omdat wij (meestal) werken met kinderen vanaf 4 jaar, toch denk ik u wat handvatten te kunnen geven om dit terugkerende drama aan te pakken!

Vast ritueel

Wat goed zou kunnen helpen is het inbouwen van een vast ritueel. Dit geeft kinderen herkenning en houvast. Je kunt een paar minuten van tevoren tegen je zoontje zeggen dat hij zo uit bad gaat en dat hij dan wordt afgedroogd en aangekleed. Vertel hem wat je daarna eventueel nog meer gaat doen: tanden poetsen, boekje lezen, broodje eten, melk drinken etc.

Einde badtijd

En volgens een bepaald ritueel, luid je dan het einde van de badtijd in. Je zou alvast wat speeltjes uit het badje kunnen halen, het washandje opruimen en bijvoorbeeld een vast terugkerend liedje kunnen zingen. Door deze dingen elke keer weer te doen aan het eind van het bad, gaat je kindje hier aan wennen en herkennen wat het eind van de badtijd is. Het is goed om veel te praten met je dreumes en te vertellen wat je allemaal doet of gaat doen. Wees duidelijk en vertel wat er van hem verwacht wordt. Natuurlijk snap je het, dat je kindje nog niet uit het bad wil, maar jij bepaalt wanneer het tijd is om er uit te gaan.

Begrip ‘niet mogen’

Ook al lijkt een kindje van ongeveer 1,5 jaar al heel veel te begrijpen, toch is het voor hem heel moeilijk te begrijpen dat er dingen zijn die niet mogen/niet gewenst zijn. Vaak zien ze het “nee, dat mag niet” als een leuk spel. Door het opnieuw en opnieuw te doen blijf jij maar roepen dat het niet mag, dat is leuk! Het echte begrip van iets ‘niet mogen’ ontbreekt nog of hij is het snel vergeten (kindjes kunnen maar kort iets onthouden en zijn ook nog eens snel afgeleid).

Eenvoudige instructies

Je kindje begrijpt eenvoudige instructies en houdt ervan om je tevreden te stellen (meestal). Maar de spanningsboog is nog heel kort nu. Hoe minder aandacht je geeft aan het tegenstribbelen, hoe sneller hij zich zal aanpassen. Leidt hem even af om hem uit zijn boze bui te halen. Wees vooral ook congruent, nog meer dan consequent. Want als jij denkt, nou ja nog heel even in bad, dat kan eigenlijk wel, dan zal dit ook zo zijn invloed hebben op het gedrag van je kindje.

Eigenwaarde

Geef hem de kans om zijn persoonlijkheid te uiten en hem zo veel mogelijk zelf te laten doen. Ondersteun en begeleid hem wanneer hij hulp nodig heeft. Kinderen ontwikkelen al vroeg een gevoel van eigenwaarde en je kind begint zich te realiseren of mensen hem wel of niet aardig vinden. Hij weet het wanneer mensen blij of verdrietig zijn om zijn acties. Hij moet weten, dat je zelfs wanneer hij zich misdraagt, nog steeds van hem houdt en hem accepteert. Een kind is namelijk niet zijn/haar gedrag.

Consequent

Hoe lastig het soms ook is, probeer toch te blijven corrigeren en je geduld te bewaren. Het is een fase die erbij hoort. Als je bepaald gedrag soms door de vingers ziet/toestaat wordt het nog lastiger voor je kindje (en voor jou) om hem te leren wat wel en niet mag/gewenst is.

Teleurstelling hoort bij leven

Vaak kun je je kind helpen om de situatie voor hem zo prettig mogelijk te maken. Maar dat betekent echt niet dat je alle narigheid en tegenvallers kunt voorkomen. Dat hoeft ook niet. Je kind zal heus nog steeds wel eens in tranen zijn en een driftbui krijgen. Dat hoort gewoon bij het opgroeien. De manier waarop hij reageert als hij 16 maanden is, vertelt je een heleboel over de manier waarop hij zal reageren als hij wat ouder wordt. Je kind kan heel makkelijk en flexibel zijn, of meer behoefte hebben aan vaste gewoontes en gebruiken, en duidelijke waarschuwingen dat er iets gaat veranderen. Let goed op wat voor jouw kind het beste werkt, jij kent hem het beste. Door te respecteren wat hij nodig heeft, help je hem om te gaan met de wereld om hem heen.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen

0