Hoofd te groot bij 20 weken echo, wat kan er aan de hand zijn?

 In Vraag en antwoord
Onze dochter van 30 jaar oud heeft de 20 weken echo gehad. Alles was in principe goed, alleen de grootte van het hoofdje was 2,2 mm te groot volgens de berekeningen. Nu moet ze over 12 dagen voor een extra echo naar het ziekenhuis. Ze maakt zich daar uiteraard zorgen over. Ik neem aan dat men uitgaat van een gemiddelde qua lengte etc. van een ongeboren baby. Is het niet aannemelijk dat er verschil is (genetisch/familiair gezien) tussen de ene foetus c.q. de andere? Wat kan eventueel het probleem zijn.

Opmeten hoofdje

Bij het opmeten van de maten van het ongeboren kindje wordt gekeken naar percentielen. Bijvoorbeeld P50 (50e percentiel) wil zeggen, er is een gemiddeld hoofdje. Er kunnen ook kinderen zijn met een hoofdje op de P10, dat wil zeggen dat 90% van de kinderen een groter hoofdje heeft bij die termijn en slechts 10% van de kinderen heeft een hoofdje dat nog kleiner is.

Groter hoofdje

In het geval van uw dochter gaat het om het hoofdje wat groter is dan gemiddeld. We hebben in Nederland een protocol dat bepaalt dat als een hoofdje groter is dan de P95 (dus slechts 5% van de kinderen heeft bij die termijn een nóg groter hoofdje, 95 % van de kinderen een kleiner) er een arts naar het kindje kijkt. Dit is uit voorzorg om te zien of er geen aangeboren problemen bij de baby zijn. Meestal is dit gelukkig niet het geval en heb je het dus over een bijvoorbeeld familiair/ genetische aanleg. Het kan ook zijn dat het hoofdje de komende tijd wat langzamer groeit en dan dus op een kleinere percentiel uitkomt als het weer gemeten wordt.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen