Darmkrampjes

 In kinderziekten

Welke ervaren ouder kan er niet over meepraten. De overmatig huilende baby, beentjes optrekkend en boos kijkend. De omgeving zegt dat het krampjes zijn. Mijn vrouw en ik gaven de baby venkelthee en ook homeopatische druppeltjes , waar ik de naam van vergeten ben. Het leek wel een beetje te helpen….?

Darmkrampjes

Naast de naam darmkrampjes worden ook wel andere benamingen gebruikt: koliekjes, huilbaby, overmatig huilende zuigeling, etc.

Wanneer huilt een baby overmatig veel?

Een veel gehanteerde regel: er is sprake van een overmatig huilende baby wanneer deze minstens 3 uur per dag huilt, minstens 3 x per week gedurende minimaal 3 weken.
Het komt veel voor: ongeveer een op de 6 ouders zoekt hulp in verband met het overmatig huilen van hun baby.

Wanneer komt het voor?

Het verschijnsel ontstaat meestal na de 2e week en verdwijnt na 3-4 maanden spontaan.

Wat is de oorzaak?

De meeste deskundigen vermoeden dat het huilen iets te maken heeft met de manier waarop ouder en kind op elkaar reageren. Dat hangt weer samen met stress en /of depressie tijdens de zwangerschap en/of na de geboorte. Dat darmkrampen een rol spelen is niet te bewijzen, al zijn er wel aanwijzingen in die richting als de baby veel windjes laat, beentjes optrekt, een pijnlijke gelaatsuitdrukking heeft, de klachten altijd relatief kort na de voeding lijken te ontstaan.

Onderliggende oorzaken

Van belang is een onderliggende oorzaak uit te laten sluiten, zoals infecties, reflux (oprispen van maaginhoud), botbreuken, (koemelk)allergie, enz. Het is verstandig uw huisarts te consulteren bij een langdurig huilende zuigeling, zeker wanneer deze koorts heeft. Bovendien ontstaat het gevoel bij de ouders van machteloosheid als alles geprobeerd is de baby te kalmeren en uitputting dreigt, soms zelfs resulterend in kindermishandeling.

Koemelkallergie

Aan koemelkallergie kan gedacht worden indien naast de “darmkrampjes” ook symptomen als frequente luchtweginfecties en huidklachten als eczeem voorkomen. Het weglaten van alle koemelk producten (ook in veel koekjes en broodproducten wordt melk verwerkt!) gedurende 2 weken doet het beeld dan opknappen, bij het weer introduceren van een geringe hoeveelheid koemelk ontstaan de klachten opnieuw. (eliminatie- provocatietest).

Behandeling

Natuurlijk moet een bekende onderliggende oorzaak bestreden worden. Bij een bewezen koemelkallergie is hypoallergene voeding verkrijgbaar en is het vaak zinvol voor moeder en kind een dietist te consulteren. Vaak wordt geen oorzaak aangetroffen en in dat geval is alleen symptoombestrijding mogelijk. Er zijn vele middeltjes in de handel, waarvan het effect nooit wetenschappelijk aantoonbaar bleek, ook worden er wel individuele successen gemeld van behandelmethoden als bijvoorbeeld chiropractie, osteopathie, homeopathie, maar ook hiervoor is geen wetenschappelijk bewijs geleverd.

Rus, reinheid, regelmaat

Van belang is dat er rondom de baby rust wordt gecreëerd, “rust, reinheid, regelmaat” blijft een gouden regel. De omgeving kan de ouders emotioneel zoveel mogelijk steunen in deze moeilijke fase en ook zo nu en dan de zorg overnemen om de ouders weer even lucht te geven en nieuwe energie op te laten doen. Soms zelfs kan een korte ziekenhuisopname nodig zijn om een nadere observatie te doen en een impasse te doorbreken.

Meer informatie en tips

Hoewel niet echt aangetoond is dat er een effectieve aanpak is, worden in vele websites allerhande tips gegeven, hieronder worden enkele betrouwbare sites weergegeven:

Bronnen: Kleine kwalen bij kinderen, J.A.H Eekhof, A. Knuistingh Neven, W. Opstelten, Elsevier Gezondheidszorg en Merck Manual Medisch Handboek

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen

0