Zoon van 4 speelt liefst alleen en heeft heftige emoties bij samenspelen, heeft hij gedragsproblemen?

 In Vraag en antwoord

Mijn zoon is bijna 4 jaar en gaat binnenkort naar de basisschool. Ik heb het met de leidsters over het gedrag van mijn kind binnen de groep gehad. Zij geven aan dat hij weinig meekrijgt (zoals het opruimen, dan wil hij nog verder spelen) en daarom een andere aanpak hebben bedacht. Zij spreken hem nu bijvoorbeeld persoonlijk aan op ooghoogte. Verder geven ze aan dat hij veel van alleen spelen houdt en vooral druk is met zijn eigen spel. Andere kindjes mogen soms niet meedoen en de leidsters geven aan dat hij dan duwt en schreeuwt. Ook toont hij agressie op bepaalde momenten, houden zijn emoties langer aan dan bij anderen en zijn zijn emoties heviger. Betekenen al deze punten voor een kleuter dat hij/zij gedragsproblemen heeft of belemmeringen heeft op sociaal emotioneel gebied? Als ouders ervaren we dit namelijk niet of anders. Maar de leidsters beweren steeds dat hij opvalt binnen de groep.

Gedragsprobleem?

Bedankt voor uw vraag via Kijk op Ontwikkeling. Ik denk niet direct dat een peuter die zo reageert een gedragsprobleem heeft of problemen heeft in zijn sociaal-emotionele ontwikkeling. Iedere peuter is anders. Gelukkig maar!

Eigen tempo

In het huidige onderwijssysteem wordt al veel verwacht van het jonge kind. Niet ieder kind is daar klaar voor zo vroeg in de ontwikkeling. Soms zijn kinderen bijvoorbeeld snel afgeleid, wat heel normaal is in de ontwikkeling van de peuter. Er zijn ook zoveel prikkels in een groep met peuters. Een peuter moet de wereld om zich heen nog ontdekken en zijn of haar plekje daarin vinden.

Afsluiten voor omgeving

Sommige kinderen gaan zo op in hun spel om zich af te kunnen sluiten voor hun omgeving.
Een kind dat helemaal opgaat in zijn spel heeft weinig aandacht voor zijn of haar omgeving of wat er van hem of haar gevraagd wordt.

Afspraken spel herhalen

Maak duidelijke afspraken met uw zoon voor hij gaat spelen. Maak oogcontact, zo weet u dat u de aandacht van uw zoon heeft. Laat uw zoon de afspraak herhalen. Zo controleert u of uw zoon de afspraak begrepen heeft. Peuters hebben behoefte aan duidelijkheid. Realiseer u dat wanneer u of anderen het spel van uw zoon onderbreekt, bijvoorbeeld om op te ruimen, dit een inbreuk is op zijn spel. Vooral bij kinderen die volledig op kunnen gaan in hun spel. Kinderen kunnen hier dan opstandig op reageren.

Neem de tijd voor opruimen

Neem de tijd om op te ruimen. Neem uw zoon bij de hand om samen op te ruimen. Zorg dat uw zoon het opruimen gaat zien als onderdeel van het spel. Maak plezier. Spreek af wat je opruimt en wat (eventueel) mag blijven staan. In het spelniveau dat bij de ontwikkelingsleeftijd van uw zoon past draait het om het bouwen en mooi maken van objecten. Kinderen die spelen binnen dit spelniveau vinden het moeilijk dat wat ze gemaakt hebben op te ruimen. Ze willen het graag bewaren en laten zien.

Samenspel komt later

Wat betreft het samenspel, samen spelen ontplooit zich in de volgende ontwikkelingsfase. Kinderen in deze ontwikkelingsleeftijd spelen vaak nog naast elkaar met hetzelfde spelmateriaal. Dit noemen we parallelspel. De reactie van uw zoon die u omschrijft, is heel normaal bij peuters. Een peuter houdt graag de regie over zijn eigen spel. Een peuter kan zich nog niet inleven in de behoefte, gevoelens en emoties van andere kinderen. Dit heeft te maken met de ego-ontwikkeling van de peuter, de ontwikkeling van een eigen ‘ik’.

Samenspelen stimuleren

Aandacht, concentratie en beginnend samenspel kunnen spelenderwijs geoefend worden. U zou met uw zoon samen gezelschapsspelletjes kunnen doen die aansluiten bij zijn ontwikkelingsleeftijd. Door het spelen van deze gezelschapsspelletjes leert uw zoon rekening te houden met elkaar, omgaan met regels en bijvoorbeeld omgaan met winnen en verliezen.

Ik hoop uw vraag zo voldoende beantwoord te hebben. Mocht u nog vragen hebben dan kunt u vrijblijvend contact opnemen. Ik wens u en uw zoon veel spelplezier samen.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen

0