Onze zoon van 11 heeft een motorische ontwikkelingsstoornis (vastgesteld door een medisch specialist). Hij is 6 jaar lang in behandeling geweest bij een kinderfysiotherapeut, waarvan de laatste drie jaar specifiek gericht op het schrijven. Er was echter nauwelijks verbetering en inmiddels is de therapie gestopt.
Hij kan niet leesbaar schrijven en gebruikt op de lagere school zoveel mogelijk een laptop. Volgend jaar gaat hij naar de middelbare school (havo-niveau). Ik zie hem niet met een zware boekentas en een laptop door de school sjouwen en vroeg me af of er een alternatief is voor de laptop. Ik weet niet of er goede ervaringen zijn met een Ipad met toetsenbord?
Verder hoor ik van de middelbare school en de fysiotherapeut dat er problemen zijn met het doen van eindexamens als hij niet kan schrijven. Ik heb echter weleens in het landelijk examenregelement gelezen dat er wel mogelijkheden zijn om een laptop bij het examen te gebruiken? Heeft u hier ervaring mee? Wij hebben twee jaar geleden een cluster 3 indicatie aangevraagd voor onze zoon, maar deze is niet toegewezen omdat er (nog) geen problemen waren op school.
Passend onderwijs
Het voortgezet onderwijs kan meer faciliteiten bieden dan zijzelf en ouders denken. Ook zij moeten passend onderwijs geven, dat betekent dat ook zij moeten kijken naar de onderwijsbehoeften van een leerling. Voor u als ouders is het dan ook heel erg belangrijk om bij de schoolkeuze te kijken naar wat een school biedt. Een gesprek met een zorgcoördinator van de school vooraf is erg aan te raden.
Wet Gelijke Behandeling
Ook bestaat er de Wet Gelijke Behandeling (www.cgb.nl). Zij hebben een Commissie ([email protected]), waar ouders met vragen terecht kunnen als de school bijvoorbeeld faciliteiten weigert die het kind nodig heeft. Ook de school kan hier om een advies vragen.
Werken op tablet
Ik ben niet bekend met het werken op een iPad in combinatie met motoriek. Er zijn echter scholen die al gestart zijn met het schoolbreed werken op een tablet en dan ook de boeken digitaal beschikbaar stellen. Dus veel informatie aanvragen over VO-scholen in de buurt en vooral ook welke ontwikkelingen er staan te gebeuren.
Examen op computer
Wat betreft het examen mogen alle leerlingen examen doen op een laptop of computer. Er zijn dan natuurlijk wel regels aan verbonden om fraude te voorkomen. Als de school leerlingen met dyslexie faciliteiten biedt zijn ze hiervan zeker op de hoogte. Indien leerlingen faciliteiten nodig hebben zonder dyslexie o.i.d kan de school toch nog besluiten om faciliteiten toe te kennen aan een leerling. De directeur kan hierover beslissen en advies vragen bij de Landelijke Examencommissie. Zo kan er bijvoorbeeld een half uur meer tijd worden toegekend. Voorop staat dat de leerling moet kunnen presteren naar vermogen en daarbij niet belemmerd wordt door zijn handicap. Wel belangrijk om een ondertekend verslag in het zorgdossier van de school te hebben van de fysiotherapeut dat er sprake is van een uitbehandeling. Dat kan dan als onderbouwing meegestuurd worden.
Succes bij uw zoektocht. U kunt altijd vrijblijvend contact met mij opnemen.