Hoe kan ik mijn zoon van 7 met een motorische achterstand helpen?

 In Vraag en antwoord

Ik heb een zoon van 7 jaar en hij heeft een motorische achterstand. Hij kan ook niet echt goed omgaan met tegenslagen en is erg onzeker bij het leren van nieuwe dingen zowel op school als in de vrije tijd. Ook kan hij op school moeilijk meekomen met leeftijdsgenootjes. Er is niets mis met zijn intelligentie en ik wil hem niet op een speciale onderwijs zetten. Kunnen jullie mij helpen?

Allereerst bedankt voor uw vraag. Ik begrijp goed uw zorgen, maar helaas kunnen wij u vanuit kijkopontwikkeling.nl niet direct helpen. Wel kunnen wij proberen u verder op weg te helpen bij het vinden van de juiste zorg. U beschrijft in uw vraag meerdere punten waar uw zoon tegen aanloopt. Een motorische achterstand, het slecht om kunnen gaan met tegenslagen, onzeker zijn bij het leren van nieuwe vaardigheden en het niet mee kunnen komen met leeftijdsgenootjes.

Ontwikkelingsgebieden

Zonder uw kind gezien te hebben is het uiteraard lastig te bepalen waar deze problemen vandaan komen. Het is goed mogelijk dat alle punten die u beschrijft met elkaar samenhangen. De verschillende ontwikkelingsgebieden van het kind zijn namelijk nauw met elkaar verbonden. Zo kan een achterstand in de motorische ontwikkeling invloed hebben op bijvoorbeeld de cognitieve- en sociaal-emotionele ontwikkeling. Een kind met een andere motoriek dan leeftijdsgenootjes kan bijvoorbeeld buitengesloten worden door vriendjes bij het spelen op straat of op het schoolplein. Hierdoor kan een negatief zelfbeeld ontstaan en kan een kind onzeker of zelfs faalangstig worden. Het is niet ondenkbaar dat dit vervolgens van invloed is op het leren op school en daarbuiten.

Achterhaal de oorzaak

Om de problemen bij uw kind effectief aan te pakken is het raadzaam om eerst te bepalen waar het probleem vandaan komt. Vervolgens kunt u bepalen welke zorg het beste bij uw zoon zal passen. Op onze website zijn verschillende deskundigen met hun vakgebied beschreven. Zo kunt u lezen dat een Orthopedagoog of Kinderpscyholoog kan onderzoeken of een kind op cognitief- of sociaal-emotioneel gebied een achterstand heeft. Andere deskundigen zijn weer gespecialiseerd in de motoriek. Ook is uw huisarts de aangewezen persoon om jullie verder op weg te helpen en door te verwijzen naar de juiste zorg.

Hulp bij motorische achterstand

Omdat u de motorische achterstand als eerste en zo specifiek benoemt, zal ik hier wat dieper op ingaan. Verschillende deskundigen kunnen kinderen helpen bij problemen in de motorische ontwikkeling. Denk bijvoorbeeld aan een Kinderoefentherapeut, Kinderfysiotherapeut of Motorisch Remedial Teacher. In eerste instantie zou u uw zoon door één van deze disciplines kunnen laten onderzoeken of inderdaad sprake is van een motorische achterstand. Aan de hand van dit onderzoek kan de desbetreffende deskundige samen met u bekijken op welke manier uw kind het beste geholpen kan worden. Individuele begeleiding met gerichte oefeningen om de motoriek te trainen is bijvoorbeeld mogelijk, maar ook (speelse) groepslessen waar het accent naast het verbeteren van de motoriek ook ligt op het leren samenspelen, bewegingservaring opdoen en werken aan het zelfvertrouwen. De Motorisch Remedial Teacher is door zijn pedagogische achtergrond (gymleraar/groepsleerkracht) over het algemeen gespecialiseerd in het geven van groepslessen en heeft vaak als doel het kind (weer) plezier in bewegen te laten ervaren, (weer) aansluiting te laten vinden bij het spelen op straat, het schoolplein en in de gymles. Afgaande op de informatie uit uw vraag is het wellicht een goede stap om op zoek te gaan naar een leuke therapeut in de buurt die groepslessen aanbiedt. Gericht op het verbeteren van de motoriek, maar ook andere vaardigheden die van belang zijn bij het spelen en sporten. Denk aan samenspelen, kunnen omgaan met winnen en verlies, op je buurt kunnen wachten, de eigen (on)mogelijkheden kennen, zelfvertrouwen, spelinzicht etc. Voor therapeuten in uw buurt kunt u ook contact opnemen met ons. Ik hoop dat u op deze manier weer een stapje verder bent gekomen bij het vinden van de juiste zorg voor uw kind.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen

0