Slaapproblemen kind

 In Tips

Alles over slaapproblemen kinderen

Slaaproblemen bij een kind komen veel voor. Veel (jonge) ouders stoeien met deze problemen. Hoe verander je het slaapritme van je baby? Hoe ga je om met een dreumes die niet doorslaapt? Of met een peuter die steeds uit bed komt en een kleuter die niet naar bed wil? Lees op deze website alles over slaapproblemen bij kinderen. Vind tips en hulp bij slaapproblemen van je baby, dreumes, peuter en kleuter. Nog meer lezen? Kijk op Ontwikkeling vindt Het baby slaapboek een echte aanrader. 

De meest voorkomende slaapproblemen bij kinderen zijn: niet willen gaan slapen, gelijk weer uit bed komen, niet doorslapen en vroeg wakker zijn. Vaak horen deze slaapproblemen bij een ontwikkelingsstadium van een kind en zijn over het algemeen onschuldig van aard. Men spreekt dan ook wel over fasegebonden problemen. Slaapproblemen horen dus eigenlijk bij de normale ontwikkeling van een kind en de meeste kinderen groeien hier vanzelf weer overheen. Ondanks deze onschuldige aard, kunnen slaapproblemen enorm ontwrichtend zijn voor de gezinssituatie. Ouders zijn soms ten einde raad. Niet gek dus dat veel ouders dan ook op zoek zijn naar tips en adviezen en soms naar meer hulp op maat van bijvoorbeeld een therapeut of opvoedkundige.

Boekentips over slaapproblemen:

 1. Het baby slaapboek, M. Stapper
 2. Slaapproblemen bij kinderen, F. Boer
 3. De taal van huilen, A. J. Solter
 4. Mijn kind heeft pijn, L. Goubert
 5. Waarom huilt je baby en hoe je je kind kunt troosten, T. Harms
 6. Baby reflux, S. Lampe
 7. Regelmaat en inbakeren, R. Blom

Tips slaapproblemen kind

Op internet zijn veel tips en informatie te vinden over slaapproblemen bij kinderen. Ook delen veel ouders hun ervaringen via forums. Deze tips kunnen soms verhelderend zijn, maar zijn uiteraard vaak algemeen van aard. Op het moment dat met het toepassen van de algemene tips de slaapproblemen blijven, is soms advies op maat van bijvoorbeeld een therapeut of opvoedkundige raadzaam. Hieronder is een overzicht opgenomen van pagina’s met goede tips om slaapproblemen op te lossen:

 1. Tips als je kind niet wil gaan slapen
 2. Tips als je kind steeds uit bed komt
 3. Wat doe je als je kind niet doorslaapt
 4. Tips als je kind te vroeg wakker wordt
 5. Wat doe je als je kind slaapproblemen heeft als gevolg van verlatingsangst
 6. Wat doe je als je kind slaapproblemen heeft als gevolg van nachtelijke angsten
 7. Tips als je kind slaapproblemen heeft als gevolg van protestgedrag en eigen wil
 8. Tips om slaapproblemen aan te pakken bij kinderen
 9. Wat is een goed bedritueel

In het forum over slaapproblemen zijn ook nog tips, adviezen en ervaringen van andere ouders terug te lezen. Op zoek naar gerichtere adviezen en/of professionele hulp bij slaapproblemen? Schroom niet om ook een vraag te stellen in het forum of contact op te nemen met het team van Kijk op Ontwikkeling. Of schakel direct professionele hulp in van een therapeut of hulpverlener bij jou in de buurt!

Oorzaken slaapproblemen kind

Het is belangrijk om te achterhalen wat de oorzaken zijn van de slaapproblemen. Door de oorzaak aan te pakken kan makkelijker een oplossing gevonden worden voor het slaapprobleem. De meest voorkomende oorzaken van slaapproblemen zijn:

 1. Lichamelijke ongemakken
 2. Te veel prikkels vlak voor het slapen gaan en te veel indrukken gedurende de dag
 3. Verkeerde ritme, dus nog niet moe zijn of juist oververmoeid zijn
 4. Scheidingsangst of verlatingsangst
 5. Nachtelijke angsten of nachtmerries
 6. Protestgedrag oftewel een ‘eigen willetje’

Ook kunnen slaapproblemen ontstaan door fasegebonden problemen en horen zij eigenlijk bij een normale ontwikkeling. Lees meer over de oorzaken van slaapproblemen bij kinderen in de artikelel Oorzaken slaapproblemen en Aanpakken slaapproblemen bij kinderen.

Hulp bij oplossen slaapproblemen kind

Wat als de algemene tips en adviezen niet werken? Als de slaapproblemen aanhouden, hardnekkig zijn en jullie als ouders opbreken? En wat als je niet de oorzaak kan achterhalen van de slaapproblemen? Dan is het wellicht tijd om het stappenplan ‘Hulp bij slaapproblemen kind’ te volgen en/of een goede therapeut of hulpverlener te overwegen. Maar welke therapeut of hulpverlener heb ik nodig voor slaapproblemen bij kinderen? Kijk hiervoor naar het stappenplan ‘Welke therapeut voor slaapproblemen kind’. Nog niet klaar voor de stap naar een therapeut of hulpverlener? Lees dan hieronder verder over de oorzaken van slaapproblemen en vind tips en adviezen.

Lees verder

 1. Stappenplan: Hulp bij slaapproblemen kind
 2. Stappenplan: Welke therapeut voor slaapproblemen kind
 3. Fasegebonden problemen kinderen in relatie tot slaapproblemen
 4. Alle tips over slaapproblemen op een rijtje

 

 

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen