Dreumes of peuter komt steeds uit bed

 In Tips

Tips voor als je kind steeds uit bed komt

Veel jonge kinderen hebben last van slaapproblemen. Het gelijk weer uit bed kruipen nadat jouw kind net rustig op bed is gelegd komt veel voor. Verschillende oorzaken kunnen ten grondslag liggen van het steeds weer uit bed komen. Wat te doen als jouw dreumes of peuter steeds uit zijn bed klimt?

Om een effectieve strategie te bepalen is het belangrijk om eerst de oorzaak te achterhalen. Omdat de oorzaken, maar ook alle kinderen verschillend kunnen zijn, bestaat er helaas niet één duidelijke oplossing die voor iedereen werkt. Toch zijn er (algemene) strategieën en tips die jou als ouder op weg kunnen helpen.

Boekentips over slaapproblemen:

1. Achterhaal de oorzaak

Het is belangrijk om allereerst de oorzaak te achterhalen. Sluit medische oorzaken en lichamelijke ongemakken uit en los deze indien mogelijk op. Het toepassen van een paracetamol bij pijn, of het verwijderen van een merkje van de pyjama bij jeuk, kan soms al wonderen doen. Sluit vervolgens scheidingsangst en/of nachtelijk angsten uit. Als er sprake is van angsten, zijn aanvullende of andere strategieën nodig. Sluit ook uit of het met het ‘fasegebonden’ probleem ‘koppigheid, of het eigen willetje’ te maken heeft. Hier zijn ook aanvullende strategieën voor van toepassing.

2. Wees smoesjes voor

Het is niet altijd goed in te schatten of jouw kind weer een ‘geweldige strategie’ bedacht heeft om weer even uit bed te kunnen kruipen. Heeft het kind echt dorst? Moet het echt plassen? Probeer smoesjes voor te zijn door hier bij voorbaat oplossingen voor te bedenken. Je kan bijvoorbeeld standaard een glaasje water naast het bed zetten, of jouw kind tijdens het bedritueel al een slokje water te laten drinken. Ook is het slim om jouw kind voor het slapen gaan alvast te laten plassen en eventueel een potje neer te zetten op de kamer, zodat jouw kind ook zelfstandig nog kan plassen. Ook kan het helpen om voor het verlaten van de kamer nog duidelijk aan te geven dat er nu nog tijd is om even wat te vragen, maar niet meer als jij beneden bent.

3. Weinig aandacht geven

Geef jouw kind niet teveel aandacht, zowel niet positief als negatief. Vragen waarom het kind toch steeds uit bed komt, een discussie aangaan, smeken, heeft allemaal weinig zin. Elke minuut dat jij langer in de kamer bent en tegen hem praat is als een overwinning voor het kind. Boos worden is ook een vorm van aandacht en misschien zelfs leuker dan moeten slapen… Geef eventueel aan dat het kind niet hoeft te slapen, maar dat liggen en uitrusten ook goed is.

De strategie

Op welke manier kan jij ervoor zorgen dat jouw kind niet gelijk weer uit bed komt? Breng jouw kind direct en op een neutrale manier terug naar bed. Herhaal kort de laatste zin van het bedritueel, bijvoorbeeld: ‘ik wil dat je lekker gaat slapen, welterusten’, gevolgd door: ‘elke keer als je weer uit bed klimt, breng ik je weer direct terug naar bed’. Laat je niet verleiden tot discussie en ga niet in op zijn vragen. Je hebt de oorzaken en smoesjes als het goed is namelijk al uitgesloten. Herhaal dit de komende avonden consequent en binnen een week zal het in bed blijven veel beter gaan. Vergeet niet om jouw kind bij goed gedrag de volgende dag te belonen. Hier kan je complimenten en bij de wat oudere peuters een beloningssysteem voor gebruiken.

Wat als het niet werkt?

Zoals eerder beschreven zijn alle kinderen en ouders met hun eigen opvoedstijl verschillend. Soms kan het helpen om jouw kind even weg te halen uit het ‘systeem’ en een paar nachten bij opa en oma te laten slapen. Ook kan (korte) ondersteuning van een professional uitkomst bieden. Iemand van buitenaf kijkt soms net even met een andere bril naar de situatie en kan verhelderende inzichten geven. Neem gerust contact op met één van de professionals van Kijk op Ontwikkeling of een professional bij jou in de buurt.

Lees ook de artikelen:

Boekentips over slaapproblemen

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen